Achtergrond 2016
'Voor ouderen is de apotheker onmisbaar voor levenskwaliteit'
Vicevoorzitter KNMP Marleen Barth stelt zich niet herkiesbaar
Drieënhalfjaar spande ze zich als een ambassadeur achter de schermen in om iedereen die het maar wilde horen te vertellen dat apothekers volwaardige zorgverleners zijn. Nu neemt ze afscheid als vicevoorzitter van de KNMP. Marleen Barth: “De knop is om, het is een onomkeerbare ontwikkeling, maar we zijn er nog lang niet.”
Uniform gebruik G-Standaard voorwaarde voor veilig LSP
Registratie in informatiesystemen nu nog heel verschillend
Voor een veilige uitwisseling via het Landelijk Schakelpunt (LSP) willen apothekers, huisartsen en ziekenhuizen de registratie in hun informatiesystemen beter afstemmen. Op verzoek van deze partijen heeft Z-Index voor het eerst inzichtelijk gemaakt op welke punten de softwarehuizen de G-Standaard verschillend toepassen. Voor bijvoorbeeld stopmedicatie hanteren alle systemen een eigen definitie.
Bewaking verbetert dankzij veel minder 'loos alarm'
Herinrichting medicatiebewaking nodig voor betere zorgverlening door apotheker
Apothekers zijn veel tijd kwijt met medicatiebewaking terwijl zij slechts bij een paar procent van de signalen in actie komen. Door de patiënt en niet de verstrekking leidend te maken, vergelijkbare signalen samen te voegen en alle relevante patiëntgegevens te gebruiken kan het aantal signalen naar verwachting met 90% omlaag.
Apotheker mocht middel weigeren
Klachtencommissie: leveren zonder medicatieoverzicht niet verantwoord
Een apotheker weigerde een patiënt, die zijn medicatie betrekt bij een internetapotheek, een geneesmiddel te geven omdat hij niet beschikte over een actueel medicatieoverzicht. De patiënt diende hierover een klacht in bij de Klachtencommissie Openbare Apotheken en haalde bakzeil.
Nieuwe partijen willen markt openbreken met eigen AIS
Apothekers vergroten grip op AIS door gebruikersverenigingen en NedAIS
Het is onrustig rond het apotheekinformatiesysteem (AIS): voor Aposys is het doek gevallen en softwarehuizen worden geconfronteerd met een onbegrensde vraag naar nieuwe functionaliteiten. Ondertussen lanceren nieuwkomers Promedico en ChipSoft elk een eigen AIS. “Via de cloud kunnen apothekers ook op een iPad werken in ons informatiesysteem.”
Melatonine zonder goede test kan risico’s patiënt opleveren
NHG en IGZ leggen nadruk op verantwoord gebruik van melatonine
De Inspectie voor de Gezondheidszorg wijst voorschrijvers en patiënten met slaapproblemen er nogmaals op dat melatonine niet onschuldig is. Daarom moet de vrije verkoop aan banden, vindt de Inspectie. Neuroloog-somnoloog Marcel Smits: “Ik word overspoeld door mensen die verkeerd zijn behandeld.”
Betere therapietrouw verkleint risico op astma-exacerbatie
Epidemiologie, behandeling, exacerbaties en genetica bij kinderen met astma
Kinderen met een astma-exacerbatie moeten zorgvuldig worden begeleid, omdat zij een verhoogd risico hebben op een volgende aanval. Bij volwassenen is de kans op overlijden tweemaal hoger in de maand na een exacerbatie. Het optimaliseren van de therapietrouw kan de risico’s verminderen, betoogt Marjolein Engelkes op basis van haar promotieonderzoek.
Juiste formulering suppletie vitamine K van groot belang
Casussen uit Sophia Kinderziekenhuis onderstrepen noodzaak
De juiste formulering van vitamine K-suppletie is van groot belang bij onder meer cholestase en cystische fibrose, zoals blijkt uit onderstaande casussen. Er bestaan verschillende formuleringen van deze vitamines, op oliebasis of op waterbasis. De suppletie van vitamine K en andere vetoplosbare vitamines is noodzakelijk ter preventie van deficiënties bij deze aandoeningen, die absorptie van de vitamines beïnvloeden.
Speed filler: continu medicatie leveren uit eigen voorraad
Logistiek medewerkers verwerken herhaalmedicatie in de apotheek
Drie apotheken in Zwolle wilden in eigen beheer en uit eigen voorraad alle herhaalmedicatie gaan verwerken. Samen met een automatiseerder bouwden zij de speed filler, een halfautomatische robot die het proces rondom central en local filling automatiseert. “Van herhaalreceptuur maken assistenten per dag nog maar een handvol recepten klaar met de hand.”
‘Apotheekteam moet prominente rol krijgen in zorg vluchtelingen’
Masterstudent deed onderzoek naar farmazorg onder Syriërs en Eritreërs
Apothekersassistenten met een niet-westerse achtergrond die de taal van vluchtelingen spreken, spelen een belangrijke rol in het toe-gankelijk maken van farmaceutische zorg voor migranten. Dat is een van de bevindingen van de Libanese Christelle Moussallem, die haar masterstudie aan Maastricht University wijdde aan dit onderwerp.
Ontdekking nieuwe antibiotica door extra subsidies dichterbij
Minister Edith Schippers blaast onderzoek met miljoenen euro’s nieuw leven in
Ziekenhuizen zetten A-teams in om antibioticaresistentie te voorkomen en onderzoekscentra breiden uit om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Het is nodig, zegt hoogleraar moleculaire genetica Oscar Kuipers. “Over één of twee jaar kan zomaar op grote schaal resistentie ontstaan bij enkele pathogene bacteriën. Dat zou een echte catastrofe zijn.”
Medicatiebewaking pas bij levercirrose van belang
Project levert veiligheidsadviezen op voor tweehonderd geneesmiddelen
Als een leverziekte gevorderd is tot levercirrose is pas extra aandacht nodig voor de medicatie. Het levercirroseproject van Stichting Health Base biedt apothekers handvatten voor de medicatiebewaking bij deze kwetsbare patiënten. Maar apothekers moeten zelf ook in actie komen en hun patiëntendossiers opschonen.
‘Stigma alcoholist kleeft ten onrechte aan leverpatiënt’
Nederlandse Leverpatiënten Vereniging strijdt tegen vooroordeel
Continu aandacht vragen voor vermijdbare sterfte onder patiënten met hepatitis B en C en het bestrijden van het stigma van alcoholist dat aan leverpatiënten kleeft, zijn belangrijke taken van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging. “Van de vijfhonderd hepatitisdoden per jaar zijn er vierhonderd niet nodig omdat er uitstekende medicijnen zijn.”
‘DAA’s bij hepatitis C vergen intensieve coaching patiënt’
NVZA lanceert handboek en zorgpad als hulpmiddelen voor apothekers
Met de komst van nieuwe DAA’s (direct acting antivirals) kan de behandelingsduur van chronische hepatitis C aanzienlijk worden verkort. Een nieuw zorgpad adviseert klinische en poliklinische apothekers over de intensieve begeleiding van patiënten. “We roepen alsmaar dat de apotheker ook zorgverlener en medebehandelaar is, dan wordt het tijd om het samen met de patiënt waar te maken.”
‘Ik had geluk met de nieuwe medicijnen tegen hepatitis C’
Patiënt Marco Stam had tijd te wachten op vergoeding Viekirax en Exviera
Door een vieze naald in een tattooshop liep Marco Stam hepatitis C op. Gelukkig waren zijn leverwaarden nog zo goed dat hij kon wachten op de nieuwe geneesmiddelen Viekirax en Exviera. Hij was “superblij” toen de arts vertelde dat de dure middelen zouden worden vergoed: “Ik ben meteen begonnen met de kuur.”
Sofosbuvir vormt hoeksteen van hepatitis C-behandeling
Nieuwe middelen in aantocht met minder kans op resistentie
Bij de behandeling van chronische hepatitis C worden verschillende direct werkende antivirale middelen gecombineerd om resistentie tegen te gaan. Sofosbuvir werkt bij vrijwel alle varianten van het virus met de minste kans op resistentie. Bij de nieuwe krachtige middelen die eraan komen, is dit nog minder een probleem.
Transplantaatoverleving nauw verbonden met therapietrouw
Medicatieregime moeilijk voor patiënten na niertransplantatie
Patiënten dienen na een niertransplantatie immunosuppressiva in te nemen om afstoting van de donornier te voorkomen. In combinatie met andere middelen als gevolg van comorbiditeit zorgt dit voor een complex medicatieregime, wat vaak leidt tot therapieontrouw. Voor betere transplantaatoverleving is therapietrouw echter onontbeerlijk, concludeert promovenda Mirjam Tielen.
‘Basisvakken blijven norm voor BIG-toets herregistratie’
Han de Gier: ‘Praktische kwaliteit beoordelen kan niet met vierkeuzevragen’
De tweede veelbesproken BIG-toets voor herregistratie van apothekers vindt plaats op 7 november. Voor de eerste toets in mei slaagde nipt de helft van de 39 kandidaten en besloot de examencommissie twaalf van de zeventig vragen terug te trekken. Voorzitter Han de Gier: “Als je een goed beeld van de kwaliteit van de toets wilt, dan moet je hem eerst een paar keer doen.”
Goede oogdruppelinstructie kan verlies visus voorkomen
Apotheker heeft belangrijke ondersteunende rol
Patiënten die onjuist druppelen ondervinden minder effect van hun oogmedicatie en hebben een grotere kans op bijwerkingen of erger, verlies van visus. Een goede instructie in de apotheek kan dit voorkomen. “Bij lokale bijwerkingen zoals irritatie of allergie kan de apotheker actief adviseren over alternatieven.”
Het dilemma
Wisselen van merk
Aan de balie staat tegenover mij een man van middelbare leeftijd. Mijn assistent heeft mij gevraagd de man te woord te staan, hij is namelijk nogal geagiteerd.