Achtergrond 2016
‘Videotoets zeer effectief voor invulling van apothekersvak’
Toetsing verplicht onderdeel van herregistratie
Toetsing is sinds januari 2015 een verplicht onderdeel van de herregistratie van openbaar apothekers. De videotoets is hiervoor zeer geschikt, vindt Petra Hoogland, apotheker Farmaceutische Zorg bij Service Apotheken. “Een video is goed voor zelfreflectie, waardoor de apotheker zijn rol als zorgverlener beter kan invullen.”
Meer kennis van voorschrijven verbetert zorg voor kinderen
‘Apotheker kan kinderarts bellen met vragen over hoge dosis macrogolen’
Apothekers ervaren het ziekenhuis vaak als een onneembare vesting, waardoor ook vragen over kindermedicatie onbeantwoord blijven. Door meer samen te werken kunnen apothekers en kinderartsen de zorg voor kinderen verbeteren, bijvoorbeeld rond nierfunctiestoornissen en obstipatie.
Patiëntkaarten nuttig bij medicatiebeoordelingen
Nieuwe NPCF-hulpmiddelen bevorderen betrokkenheid van patiënt
Het is niet altijd makkelijk om bij een medicatiebeoordeling de medewerking van de patiënt goed te organiseren. De nieuwe NPCF-patiëntveiligheidskaarten blijken nuttige hulpmiddelen om patiënten bij een medicatiebeoordeling te betrekken.
Minder onnodige kuren
IVM herziet FTO-module Antibioticaresistentie
Het aantal voorschriften antibiotica kan verder omlaag, wanneer huisartsen antibiotica voorschrijven volgens de NHG-standaarden. Zo krijgen patiënten voor luchtweginfecties nog te vaak onnodig een kuur.
Farmaco-epidemiologie: let op methodologische valkuilen
Observationeel geneesmiddelenonderzoek: methoden maken het verschil
Observationeel geneesmiddelonderzoek richt zich op gebruik en effecten in de dagelijkse praktijk, nadat een geneesmiddel tot de markt is toegelaten. Methodologische keuzen hebben invloed op de resultaten. Het is belangrijk vertekening te voorkomen of te corrigeren, zei prof. dr. Olaf Klungel in zijn oratie. Hier volgt een bewerking ervan.
Opvallend bij mirabegron: cardiovasculaire bijwerkingen
Lareb ontving 105 meldingen, met 244 bijwerkingen
Bijwerkingencentrum Lareb ontving 105 meldingen, met 244 bijwerkingen, bij gebruik van mirabegron, een geneesmiddel tegen het overactieveblaassyndroom. Opvallend is het aantal cardiovasculaire bijwerkingen, ondanks de verwachte selectiviteit van het middel. Mirabegron, dat sinds december 2012 is geregistreerd in Nederland, is in 2014 door zo’n zestienduizend patiënten gebruikt.
‘Mensen zijn zo blij als ze hun voorraadje pillen weer hebben’
Bezorgers Haagse Apotheek Brusse doen werk al zeven jaar met plezier
De ene keer treffen ze iemand dood in bed aan, een andere keer doet een patiënt in onderbroek open; het werk van de Haagse apotheekbezorgers Samantha en Tilly is nooit saai. Al zeven jaar bezorgen ze – door weer en wind, vijf dagen per week – pakketjes met medicijnen aan huis. “Plicht en verantwoordelijkheid, daar draait het om.”
Coach leert team knelpunten in het werk zelf op te lossen
Hoge werkdruk in apotheek leidt tot toenemende vraag naar coaching
Maatregelen van zorgverzekeraars en overheid vragen veel van apotheekteams. Een externe coach kan het team helpen de grip te vergroten op de dagelijkse werkzaamheden in de apotheek. “Door assistenten meer controle te geven over hun eigen werk, winnen ze het plezier terug.”
‘Apotheker heeft volop kansen maar moet ze wel benutten’
Na financieel moeilijke jaren gloort weer perspectief
Is de apotheek anno 2016 een gezonde onderneming? De financieel moeilijke jaren lijken achter de rug, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Vooral in de zorgverlening. “Apothekers hebben veel medische kennis over patiënten in huis die ze te gelde kunnen maken.”
Meer tijd voor de patiënten bij nieuwe poliklinische apotheken
Service en efficiëntie bij Erasmus MC en HagaApotheek met sprongen vooruit
Twee nieuwe poliklinische apotheken openden in november hun deuren: in het Erasmus MC en het HagaZiekenhuis. Bij de inrichting ging het de apothekers om een geavanceerde robot en een efficiënte geleiding van bezoekers met hulp van een nummersysteem. “Nu zijn de assistenten echt bezig met de patiënt.”
‘Je valt ontzettend op als man’
Apothekersassistent Ben Hartogh vindt zijn vak niet ‘typisch vrouwelijk’
Het zijn vooral vrouwen die apothekersassistent worden, maar dat maakt het nog geen typisch vrouwenberoep, vindt Ben Hartogh. Als coördinerend assistent in Apotheek Seghwaert in Zoetermeer geeft hij leiding aan vijftien medewerksters. “Grootste aantrekkingskracht van mijn werk is mensen gemotiveerd houden.”
‘Mensen denken soms met schreeuwen iets te bereiken’
Bemiddelaar Manja Verhoeven: ‘Vijf jaar terug werd ik nooit bedreigd’
Klachtenbemiddelaar Manja Verhoeven stopt na twaalf jaar met patiënten te woord te staan die klachten hebben over de apotheek. Ze vertelt over de agressie waarmee ze te maken kreeg en wat apothekers kunnen verbeteren in de omgang met een klager. “Durf te vragen: is het nu echt opgelost voor u?”
‘Logische interactie’ nu bewaakt
Geen indicatie denkbaar voor combinatie van kaliumbinder en kaliumzout
Het gebeurt echt: aan een patiënt wordt soms zowel een kaliumzout als een kaliumbinder voorgeschreven. Om te voorkomen dat deze combinatie wordt afgeleverd bevat de G-Standaard nu een interactiemelding.
'Maak voor het publiek transparant wat we doen'
KNMP-voorzitter vindt tevredenheid patiënt cruciaal
2016 wordt het jaar waarin de openbaar apotheker zijn rol als medebehandelaar volledig oppakt, als het aan KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent ligt. De apotheker als persoonlijke begeleider van de patiënt en vertrouwde partner van andere zorgverleners. “Hij moet zijn rol als zorgverlener nú waarmaken.”
‘We spiegelen ouderen de waan van eeuwig leven voor’
Furor preventivus op hoge leeftijd
Veel ouderen slikken onnodig veel pillen, stelt arts en epidemioloog Luc Bonneux. Hij pleit voor onderzoek naar de effecten van het stoppen van medicatie. “De verpleeghuisklant heeft vaak een lange medicijnlijst, niet ter verbetering van de klachten, maar ter preventie van een onvermijdelijke dood.”