Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2025

Artikel Innovatieve workflow verhoogt efficiëntie en veiligheid VTGM
Het Prinses Máxima Centrum heeft het proces van Voor Toediening Gereed Maken (VTGM) volledig gedigitaliseerd. Dit verhoogt de veiligheid, efficiëntie en nauwkeurigheid van medicatiebereidingen voor kinderen met kanker. Innovaties zoals VTGM-robots en integratie met het elektronisch patiëntendossier minimaliseren fouten en spillage.
Artikel Van slag omdat je medicijn niet te krijgen is
Van de medicijngebruikers heeft 42% de afgelopen zes maanden last gehad van de medicijntekorten. De meesten van hen (84%) maken zich hierover zorgen. Bovendien vinden ze dat de politiek te weinig aandacht heeft voor het oplossen van de tekorten. Dat blijkt uit een recente enquête onder leden van het Medicijnpanel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Artikel D source code Onorthodoxe oplossingen voor tekorten: de opinie van het veld
Medisch Contact publiceerde in mei 2024 een onderzoek naar de ervaringen van artsen met medicijntekorten [1]. Hierin werd een aantal onorthodoxe oplossingen genoemd voor het oplossen van de tekorten. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) voerde een vragenlijstonderzoek uit om te zien wat apotheekhoudenden en voorschrijvers van deze oplossingen vinden en of ze deze al in de praktijk toepassen.
Artikel Pascal source code Op zoek naar de juiste dosering tijdens zwangerschap
Zwangere vrouwen kunnen een andere dosering nodig hebben dan niet- zwangeren, zegt onderzoeker Caroline Dibbets. Zij is betrokken bij het onderzoeksproject MADAM, waarin doseeradviezen worden opgesteld voor medicatie die wordt gebruikt tijdens de zwangerschap. “We richten ons op middelen waarvoor weinig bewijs bestaat voor de huidige dosering.”
Artikel Grote risico's bij tekort baclofen
Acuut stoppen met of onderbreken van een therapie met baclofen door leveringsproblemen kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Het is daarom belangrijk dat er duidelijke richtlijnen komen voor zorgverleners, betoogt Koos Brouwers.
Artikel ‘Blind’ afbouwen benzo’s + MTcap-therapie meest succesvol
Het aantal mensen dat langdurig kan stoppen met het gebruik van benzodiazepines is groter bij nieuwe cognitieve gedragstherapie in combinatie met geblindeerd afbouwen dan bij cognitieve gedragstherapie en een vooraf bekend afbouwschema.
Artikel IC/BPS: lastig ziektebeeld, moeilijk te behandelen
Interstitiële cystitis/blaaspijnsyndroom (IC/BPS) is een lastig ziektebeeld waarvan de oorzaak (nog) niet is opgehelderd. Gevolg is dat er voor veel therapeutische opties een lage bewijslast is. Effectieve behandelingen zijn oraal pentosanpolysulfaat en intravesicaal glycosaminoglycanen (GAG’s).
Artikel Apothekers dossierhouder, € 64 miljoen voor IZA-plan zorg én welzijn
Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in IJssel-Vecht die samen met andere zorgverleners en ziekenhuizen een nieuwe zorgnetwerkomgeving implementeren en apotheekteams in MooiMaasvallei die aan alle patiënten vragen hoe het gaat.
Artikel Uitleg in filmpje bij pijnbox uit afhaalautomaat: win-winsituatie
Zo’n zeshonderd patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis halen maandelijks een pijnbox – een medicatierol met pijnstilling – uit een afhaalautomaat. Uitleg over het gebruik van de middelen krijgen ze via een filmpje, wat efficiënt en tijdbesparend werkt. “Deze werkwijze heeft voordelen voor zowel zorgverleners als voor de patiënt. Het is een win-winsituatie.”
Artikel ‘Interventies voor therapietrouw goed uitvoerbaar in de praktijk’
De inzet van proeftuinen heeft ertoe geleid dat grote aantallen patiënten zijn bereikt met therapietrouwinterventies, waarbij goede uitleg over de interventie en medewerking van het apotheekteam cruciaal zijn. Dit laat zien dat interventies ter bevordering van de therapietrouw in de dagelijks praktijk goed uitvoerbaar zijn. Het is van belang om van het begin af aan samen met relevante stakeholders op te trekken.
Artikel Pascal source code Apothekers met ic-expertise klaar voor volgende stap
Het farmaceutische expertisegebied intensive care is in ontwikkeling. Om daaraan een bijdrage te leveren, wordt op dit moment een multicenteronderzoek en een scholingscyclus voor het ic-behandelaarschap voorbereid. De resultaten van een recent gehouden enquête over de invulling van het apothekerschap op de ic toont een variabel beeld.
Artikel Soms ernstige incidenten doordat geneesmiddel niet beschikbaar is
Beschikbaarheidsproblemen kunnen tot medicatie-incidenten leiden. Er zijn aanwijzingen dat sommige van deze incidenten grote gevolgen kunnen hebben voor de patiënt. Dit is een van de conclusies van een verkennende studie onder zorgprofessionals. “Afleveraars zien het leveren van een andere sterkte als meest risicovol voor het optreden van medicatie-incidenten.”
Artikel Verhoogd risico op depressie en verminderde cognitie bij diabetes type 2
Diabetes type 2 verhoogt het risico op depressie en cognitieve achteruitgang, zegt hoogleraar diabetesepidemiologie Miranda Schram. In de door haar opgezette Maastricht Studie worden uitgebreide tests uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van diabetes. “Het ziekteproces in de hersenen lijkt mogelijk al te beginnen voordat iemand daadwerkelijk diabetes heeft.”
Artikel Met intra-articulair fluticason minder pijn bij osteoartritis in knie
Een langwerkende formulering van fluticasonpropionaat (EP-104IAR) kan significante pijnverlichting bieden gedurende een periode van veertien weken bij patiënten met primaire osteoartritis van de knie.
Artikel Minder vaak een astma-aanval na starten met metformine
Het gebruik van metformine door patiënten met diabetes type 2 en astma is geassocieerd met een lagere frequentie van astma-aanvallen. Toevoegen van een GLP-1-agonist vermindert de frequentie nog meer.
Artikel Samen zorgen voor gepast gebruik ADHD-medicatie
Het project Gezonde focus is een mooi voorbeeld van een gezamenlijke aanpak van apothekers en apotheekteams om het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie terug te dringen. Resultaat: betere zorg voor patiënten met ADHD, meer bewustzijn over oneigenlijk gebruik en meer aandacht voor het verhaal achter het recept voor ADHD-medicatie.
Artikel Code rood: tekort aan apothekersassistenten
De Nederlandse apotheeksector staat op scherp. Het tekort aan apothekersassistenten bereikt zorgwekkende hoogtes en zonder snelle en gezamenlijke actie dreigt de kwaliteit van de apotheekzorg in het geding te komen. Het Regionaal BBL-punt apotheken biedt een oplossing die niet alleen dit probleem aanpakt, maar ook een deel van het werk van de apotheker uit handen neemt.
Artikel ‘Meer dan duizend apotheekmedewerkers toespreken vond ik best spannend’
Apothekersassistent Paula Kleibergen, werkzaam in de Dienstapotheek Rotterdam-Zuid en lid van het Actiecomité Apothekersassistenten, is sinds het begin betrokken bij de acties voor een nieuwe Cao Apotheken. In dit dagboek vertelt ze wat haar motiveert om door te gaan met de strijd. “Een apothekersassistent pakte mij vast en bedankte mij voor alles wat ik doe. Dat geeft een kick.”
Artikel Apothekersassistent helpt patiënten bij afbouwen PPI's
Om mensen die maagbeschermers gebruiken te helpen met afbouwen, biedt de Brabantse Service Apotheek Wouw een afbouwspreekuur aan. Apothekersassistent Marloes Kempenaars begeleidt patiënten en richt zich hierbij vooral op hun wensen. “Het is echt maatwerk.”
Artikel Wendbaar inspelen op AI, preventie en zorgvraag
Farmakundigen optimaliseren processen en voeren projecten uit in de farmaceutische industrie, apotheken en semi-overheid. Volgens een nieuw beroepsprofiel hebben de toenemende zorgvraag, preventie en big data veel impact op het werk van deze hbo-professional. Ellen de Jong en Jenny van Gent van de opleiding Farmakunde: “Farmakundigen kunnen problemen analyseren en transities begeleiden.”
Artikel Ongewenst gedrag? Niet bij mij in de apotheek!
Ongeveer één op de vijftien werknemers ervaart ongewenst gedrag door collega’s of leidinggevende. Vaak gaat het om micro-agressie, minder opvallend en ogenschijnlijk onschuldig gedrag. Het opstellen van een gedragscode kan ongewenst gedrag in de apotheek voorkomen en stelt werknemers in staat collega’s aan te spreken.
Artikel ‘Stagiaires maken ons team scherper, omdat ze vragen stellen’
Om de stageperiode te stroomlijnen, werkt BENU Apotheek Korte Akkeren in Gouda met een zelfontwikkeld stappenplan. Dit moet voorkomen dat apothekersassistenten in opleiding te lang stilstaan in hun groeiproces, volgens apotheker Djamal Tebbal. “We geven leerlingen zo snel als mogelijk eigen verantwoordelijkheid.”
Artikel Octet Stream Zoeken naar beste therapie met biologicals voor kind met reuma
Ondanks de beschikbaarheid van verschillende geneesmiddelen, zijn er nog altijd kinderen met reuma die niet of niet volledig reageren op bepaalde middelen waardoor het vinden van de beste behandelstrategie een zoektocht kan zijn, concludeert Amara Nassar in haar proefschrift. Ze onderzocht de mogelijkheden om behandelingen met biologicals te personaliseren.
Artikel Kritische blik op infusietherapie verlicht druk op dagcentrum
De toenemende vergrijzing en de beschikbaarheid van nieuwe behandelingen verhogen de zorgvraag, terwijl schaarste aan zorgpersoneel een groeiende uitdaging vormt. In het HagaZiekenhuis is de infusietherapie geoptimaliseerd, wat heeft geleid tot een reductie van zesduizend uur per jaar aan bedbezetting op het dagcentrum infusietherapie.
Artikel ‘Vervalsingen kunnen lucratieve business zijn, kijk naar Ozempic’
Het eerste lustrum van de Falsified Medicines Directive (FMD) laat een gemengd beeld zien. Het systeem is op een aantal fronten flink verbeterd, maar de weerzin ertegen van veel apothekers is niet verdwenen. “Een grote acceptatie is belangrijk en zorgt voor een verbetering van de patiëntveiligheid.”
Back to top