Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2025

Artikel Innovatieve workflow verhoogt efficiëntie en veiligheid VTGM
Het Prinses Máxima Centrum heeft het proces van Voor Toediening Gereed Maken (VTGM) volledig gedigitaliseerd. Dit verhoogt de veiligheid, efficiëntie en nauwkeurigheid van medicatiebereidingen voor kinderen met kanker. Innovaties zoals VTGM-robots en integratie met het elektronisch patiëntendossier minimaliseren fouten en spillage.
Artikel Van slag omdat je medicijn niet te krijgen is
Van de medicijngebruikers heeft 42% de afgelopen zes maanden last gehad van de medicijntekorten. De meesten van hen (84%) maken zich hierover zorgen. Bovendien vinden ze dat de politiek te weinig aandacht heeft voor het oplossen van de tekorten. Dat blijkt uit een recente enquête onder leden van het Medicijnpanel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Artikel D source code Onorthodoxe oplossingen voor tekorten: de opinie van het veld
Medisch Contact publiceerde in mei 2024 een onderzoek naar de ervaringen van artsen met medicijntekorten [1]. Hierin werd een aantal onorthodoxe oplossingen genoemd voor het oplossen van de tekorten. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) voerde een vragenlijstonderzoek uit om te zien wat apotheekhoudenden en voorschrijvers van deze oplossingen vinden en of ze deze al in de praktijk toepassen.
Artikel Pascal source code Op zoek naar de juiste dosering tijdens zwangerschap
Zwangere vrouwen kunnen een andere dosering nodig hebben dan niet- zwangeren, zegt onderzoeker Caroline Dibbets. Zij is betrokken bij het onderzoeksproject MADAM, waarin doseeradviezen worden opgesteld voor medicatie die wordt gebruikt tijdens de zwangerschap. “We richten ons op middelen waarvoor weinig bewijs bestaat voor de huidige dosering.”
Artikel Grote risico's bij tekort baclofen
Acuut stoppen met of onderbreken van een therapie met baclofen door leveringsproblemen kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Het is daarom belangrijk dat er duidelijke richtlijnen komen voor zorgverleners, betoogt Koos Brouwers.
Artikel ‘Blind’ afbouwen benzo’s + MTcap-therapie meest succesvol
Het aantal mensen dat langdurig kan stoppen met het gebruik van benzodiazepines is groter bij nieuwe cognitieve gedragstherapie in combinatie met geblindeerd afbouwen dan bij cognitieve gedragstherapie en een vooraf bekend afbouwschema.
Artikel IC/BPS: lastig ziektebeeld, moeilijk te behandelen
Interstitiële cystitis/blaaspijnsyndroom (IC/BPS) is een lastig ziektebeeld waarvan de oorzaak (nog) niet is opgehelderd. Gevolg is dat er voor veel therapeutische opties een lage bewijslast is. Effectieve behandelingen zijn oraal pentosanpolysulfaat en intravesicaal glycosaminoglycanen (GAG’s).
Artikel Apothekers dossierhouder, € 64 miljoen voor IZA-plan zorg én welzijn
Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in IJssel-Vecht die samen met andere zorgverleners en ziekenhuizen een nieuwe zorgnetwerkomgeving implementeren en apotheekteams in MooiMaasvallei die aan alle patiënten vragen hoe het gaat.
Artikel Uitleg in filmpje bij pijnbox uit afhaalautomaat: win-winsituatie
Zo’n zeshonderd patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis halen maandelijks een pijnbox – een medicatierol met pijnstilling – uit een afhaalautomaat. Uitleg over het gebruik van de middelen krijgen ze via een filmpje, wat efficiënt en tijdbesparend werkt. “Deze werkwijze heeft voordelen voor zowel zorgverleners als voor de patiënt. Het is een win-winsituatie.”
Artikel ‘Interventies voor therapietrouw goed uitvoerbaar in de praktijk’
De inzet van proeftuinen heeft ertoe geleid dat grote aantallen patiënten zijn bereikt met therapietrouwinterventies, waarbij goede uitleg over de interventie en medewerking van het apotheekteam cruciaal zijn. Dit laat zien dat interventies ter bevordering van de therapietrouw in de dagelijks praktijk goed uitvoerbaar zijn. Het is van belang om van het begin af aan samen met relevante stakeholders op te trekken.
Artikel Pascal source code Apothekers met ic-expertise klaar voor volgende stap
Het farmaceutische expertisegebied intensive care is in ontwikkeling. Om daaraan een bijdrage te leveren, wordt op dit moment een multicenteronderzoek en een scholingscyclus voor het ic-behandelaarschap voorbereid. De resultaten van een recent gehouden enquête over de invulling van het apothekerschap op de ic toont een variabel beeld.
Artikel Soms ernstige incidenten doordat geneesmiddel niet beschikbaar is
Beschikbaarheidsproblemen kunnen tot medicatie-incidenten leiden. Er zijn aanwijzingen dat sommige van deze incidenten grote gevolgen kunnen hebben voor de patiënt. Dit is een van de conclusies van een verkennende studie onder zorgprofessionals. “Afleveraars zien het leveren van een andere sterkte als meest risicovol voor het optreden van medicatie-incidenten.”
Artikel Verhoogd risico op depressie en verminderde cognitie bij diabetes type 2
Diabetes type 2 verhoogt het risico op depressie en cognitieve achteruitgang, zegt hoogleraar diabetesepidemiologie Miranda Schram. In de door haar opgezette Maastricht Studie worden uitgebreide tests uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van diabetes. “Het ziekteproces in de hersenen lijkt mogelijk al te beginnen voordat iemand daadwerkelijk diabetes heeft.”
Artikel Met intra-articulair fluticason minder pijn bij osteoartritis in knie
Een langwerkende formulering van fluticasonpropionaat (EP-104IAR) kan significante pijnverlichting bieden gedurende een periode van veertien weken bij patiënten met primaire osteoartritis van de knie.
Artikel Minder vaak een astma-aanval na starten met metformine
Het gebruik van metformine door patiënten met diabetes type 2 en astma is geassocieerd met een lagere frequentie van astma-aanvallen. Toevoegen van een GLP-1-agonist vermindert de frequentie nog meer.
Artikel Samen zorgen voor gepast gebruik ADHD-medicatie
Het project Gezonde focus is een mooi voorbeeld van een gezamenlijke aanpak van apothekers en apotheekteams om het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie terug te dringen. Resultaat: betere zorg voor patiënten met ADHD, meer bewustzijn over oneigenlijk gebruik en meer aandacht voor het verhaal achter het recept voor ADHD-medicatie.
Artikel Code rood: tekort aan apothekersassistenten
De Nederlandse apotheeksector staat op scherp. Het tekort aan apothekersassistenten bereikt zorgwekkende hoogtes en zonder snelle en gezamenlijke actie dreigt de kwaliteit van de apotheekzorg in het geding te komen. Het Regionaal BBL-punt apotheken biedt een oplossing die niet alleen dit probleem aanpakt, maar ook een deel van het werk van de apotheker uit handen neemt.
Artikel ‘Meer dan duizend apotheekmedewerkers toespreken vond ik best spannend’
Apothekersassistent Paula Kleibergen, werkzaam in de Dienstapotheek Rotterdam-Zuid en lid van het Actiecomité Apothekersassistenten, is sinds het begin betrokken bij de acties voor een nieuwe Cao Apotheken. In dit dagboek vertelt ze wat haar motiveert om door te gaan met de strijd. “Een apothekersassistent pakte mij vast en bedankte mij voor alles wat ik doe. Dat geeft een kick.”
Artikel Apothekersassistent helpt patiënten bij afbouwen PPI's
Om mensen die maagbeschermers gebruiken te helpen met afbouwen, biedt de Brabantse Service Apotheek Wouw een afbouwspreekuur aan. Apothekersassistent Marloes Kempenaars begeleidt patiënten en richt zich hierbij vooral op hun wensen. “Het is echt maatwerk.”
Artikel Wendbaar inspelen op AI, preventie en zorgvraag
Farmakundigen optimaliseren processen en voeren projecten uit in de farmaceutische industrie, apotheken en semi-overheid. Volgens een nieuw beroepsprofiel hebben de toenemende zorgvraag, preventie en big data veel impact op het werk van deze hbo-professional. Ellen de Jong en Jenny van Gent van de opleiding Farmakunde: “Farmakundigen kunnen problemen analyseren en transities begeleiden.”
Artikel Ongewenst gedrag? Niet bij mij in de apotheek!
Ongeveer één op de vijftien werknemers ervaart ongewenst gedrag door collega’s of leidinggevende. Vaak gaat het om micro-agressie, minder opvallend en ogenschijnlijk onschuldig gedrag. Het opstellen van een gedragscode kan ongewenst gedrag in de apotheek voorkomen en stelt werknemers in staat collega’s aan te spreken.
Artikel ‘Stagiaires maken ons team scherper, omdat ze vragen stellen’
Om de stageperiode te stroomlijnen, werkt BENU Apotheek Korte Akkeren in Gouda met een zelfontwikkeld stappenplan. Dit moet voorkomen dat apothekersassistenten in opleiding te lang stilstaan in hun groeiproces, volgens apotheker Djamal Tebbal. “We geven leerlingen zo snel als mogelijk eigen verantwoordelijkheid.”
Artikel Octet Stream Zoeken naar beste therapie met biologicals voor kind met reuma
Ondanks de beschikbaarheid van verschillende geneesmiddelen, zijn er nog altijd kinderen met reuma die niet of niet volledig reageren op bepaalde middelen waardoor het vinden van de beste behandelstrategie een zoektocht kan zijn, concludeert Amara Nassar in haar proefschrift. Ze onderzocht de mogelijkheden om behandelingen met biologicals te personaliseren.
Artikel Kritische blik op infusietherapie verlicht druk op dagcentrum
De toenemende vergrijzing en de beschikbaarheid van nieuwe behandelingen verhogen de zorgvraag, terwijl schaarste aan zorgpersoneel een groeiende uitdaging vormt. In het HagaZiekenhuis is de infusietherapie geoptimaliseerd, wat heeft geleid tot een reductie van zesduizend uur per jaar aan bedbezetting op het dagcentrum infusietherapie.
Artikel ‘Vervalsingen kunnen lucratieve business zijn, kijk naar Ozempic’
Het eerste lustrum van de Falsified Medicines Directive (FMD) laat een gemengd beeld zien. Het systeem is op een aantal fronten flink verbeterd, maar de weerzin ertegen van veel apothekers is niet verdwenen. “Een grote acceptatie is belangrijk en zorgt voor een verbetering van de patiëntveiligheid.”
Artikel Minder bloedingen AF-patiënt bij abelacimab als anticoagulans
Bij patiënten met atriumfibrilleren (AF) met een matig tot hoog risico op een beroerte leidt behandeling met abelacimab tot lagere spiegels vrije factor XI en minder bloedingen in vergelijking met behandeling met rivaroxaban.
Artikel Ziekenhuisapotheker van toegevoegde waarde bij zorg na levertransplantatie
Patiënten met een levertransplantatie die een consult bij een ziekenhuisapotheker kregen, gebruikten significant minder onnodige geneesmiddelen dan patiënten zonder consult, schrijft Midas Mulder in zijn proefschrift, waarin hij focust op het optimaliseren van immunosuppressivagebruik. “We tonen aan dat het includeren van een ziekenhuisapotheker in de post-transplantatiezorg van toegevoegde waarde is.”
Artikel Octet Stream Veel mogelijkheden voor hulp bij afbouwen van antidepressiva
Het verlenen van farmacotherapeutische zorg bij het afbouwen van antidepressiva is maatwerk, met een belangrijke rol voor de creatieve inzet van de openbaar apotheker en diens kennis en kunde. Een proactieve houding van de apotheker in combinatie met een groeiende beschikbaarheid van antidepressiva in lage doses, biedt momenteel veel mogelijkheden om in de eerste lijn met het afbouwen te beginnen.
Artikel ECMAScript program Franniez illustreert het persoonlijke verhaal in het ziekteproces
Met de Franniez-spiraal kunnen chronisch zieke kinderen ingrijpende gebeurtenissen in het ziekenhuis uitbeelden. Bedenker Franny Slingerland zette hiervoor een kinderfonds op en hoopt op de hulp van apotheekteams. “Zo kunnen we nog meer gezinnen bereiken.”
Artikel Pascal source code ‘Grootste Amsterdammer’ stond aan wieg (K)NMP
Als arts zette Samuel Sarphati zich onder meer in voor de verbetering van de volksgezondheid in Amsterdam, in een tijd waarin cholera en tyfus belangrijke doodsoorzaken waren. Maar apothekers herinneren hem vooral als drijvende kracht achter de oprichting van de NMP, de huidige KNMP. Lezers van Het Parool kozen hem als grootste Amsterdammer aller tijden.
Artikel Duurzame zorg: maak werk van terugdringen PPI-gebruik
De mogelijkheid om de CO2-uitstoot te verminderen kan soms in een onverwachte hoek zitten. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 87% van de voorschriften voor protonpompremmers (PPI’s) niet op juiste indicatie is. Deze onnodige voorschriften zorgen voor een CO2-uitstoot die gelijk staat aan zestien rondjes rond de aarde in een gemiddelde benzine- of dieselauto. Tijd om kritisch naar de recepten te kijken.
Artikel Octet Stream Muvalaplin verlaagt concentratie lipoproteïne(a)
Bij patiënten met een hoog atherosclerotisch risico en een verhoogd lipoproteïne(a) verlaagt muvalaplin het lipoproteïne(a) op dosisafhankelijke wijze. Het middel wordt goed verdragen.
Artikel Inzicht nodig in uitwisselbaarheid van PD-(L)1-remmers
PD-1- en PD-L1-remmers hebben een revolutie teweeggebracht in de behandeling van kanker. Momenteel zijn zeven van deze middelen geregistreerd, maar er bestaat nog veel onzekerheid over de mate van uitwisselbaarheid. Dit heeft zowel klinische als financiële gevolgen. In dit artikel komt het complexe landschap van deze geneesmiddelen aan bod en worden aanbevelingen gedaan om inzicht in de uitwisselbaarheid en zo de zorg te verbeteren en de kosten te beheersen.
Artikel Inzet specialist kan FTO naar hoger niveau tillen
Het farmacotherapeutisch overleg (FTO) is in z’n huidige vorm niet toekomstbestendig. Het kost veel tijd en energie en levert weinig op, vinden huisarts Daan van der Stap en apotheker Nancy Overmars-Zonneveld. Zij stellen onder meer voor het overleg te combineren met een voorlichtingssessie door een specialist. “De ideale frequentie is twee of drie keer per jaar. Minder vaak, betere kwaliteit.”
Artikel Pascal source code Aan de slag met milieubewuste keuzes in de openbare apotheek
Geneesmiddelen hebben een grote milieu-impact en zijn één van de grootste vervuilers in de zorg. Apothekers verlagen dagelijks deze milieubelasting door bijvoorbeeld onnodig geneesmiddelgebruik en -verspilling tegen te gaan en waar mogelijk groene(re) keuzes te adviseren. In dit artikel een aantal praktische handvatten voor openbaar apothekers.
Artikel Apothekers starten samen studie leefstijl en vergoeding druppelbril
Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals twintig apothekers in de Gooi en Vechtstreek die tegelijk een opleiding volgen tot leefstijlapotheker en een apotheker in Katwijk die in zijn apotheek test op allergieën.
Artikel Beter advies oncolytica na bariatrische chirurgie
De absorptie van orale antikankermedicatie kan veranderen na een bariatrische ingreep. Op basis van onderzoek uit het Antoni van Leeuwenhoek is nu een handreiking voor medicatiebewaking opgesteld. Hierdoor kunnen apothekers in de praktijk beter adviezen geven voor adequate antikankerbehandeling bij deze specifieke patiëntengroep.
Artikel Apotheker adviseert over voeding en leefstijl tijdens ramadan
Naast adviezen over aanpassingen in medicatiegebruik en innameschema’s, kan een apotheker ook tips over voeding en leefstijl geven aan mensen die vasten tijdens de ramadan, vindt Souad Azougagh. “Fruit kun je beter eten en niet drinken.”
Artikel ‘Eerste lijn kan veel doen om impact van medicijnen op milieu te verkleinen’
De zorgsector in Nederland is verantwoordelijk voor zo’n 7% van de CO2-uitstoot, 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik. Grotendeels een gevolg van productie, gebruik en uitscheiding van geneesmiddelen, waarvan 80% door huisartsen wordt voorgeschreven. De Quikscan Duurzamer Voorschrijven is er voor huisartsen en apothekers om het voorschrijfgedrag kritisch tegen het licht te houden en aan te passen.
Artikel Octet Stream Regelmatig gebruik van ICS meest effectief bij astma
Bij kinderen met mild astma is een regime met geregeld gebruik van inhalatiecorticosteroïden (ICS) het meest effectief om een exacerbatie te voorkomen en het FEV1 te verbeteren.
Artikel Troff document Apotheker in de Oost
Apotheker J.J. Hansma werkte van 1912 tot 1920 in Indië voor de Sunan (sultan) van Surakarta. Over zijn boeiende belevenissen hield hij een plakboek bij, dat in het bezit is van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed. “Hilarisch is de passage over de olifant.”
Artikel ‘Openbaar apothekers kunnen veel meer doen voor patiënten in palliatieve fase’
Openbaar apothekers kunnen als standaardzorg patiënten in de palliatieve fase een medicatierol en een palliatieve kit leveren. Sigrid van Daal van Apotheek Ridderveld vindt dat apothekers meer te bieden hebben op dit gebied. Ze belt patiënten thuis op om te vragen aan welke farmaceutische zorg ze behoefte hebben. “Zoek contact met palliatieve patiënten. Als apotheker kun je veel betekenen in de laatste levensfase.”
Artikel D source code Geen baat van gebruik opioïden bij kortademigheid
Opioïden verbeteren bij personen met ernstige respiratoire aandoeningen de kortademigheid wel bij inspanning in laboratoriumstudies, maar niet in het dagelijks leven. Deze middelen hebben wel significante bijwerkingen, die de voordelen mogelijk overtreffen.
Artikel ‘Comfort telt bij sterven zwaarder dan medicatie’
Mensen die in de laatste fase van hun leven verkeren krijgen nog te vaak onnodige medicatie voorgeschreven, blijkt uit onderzoek. Dat kan leiden tot ongemakken, constateert Yvonne de Man, terwijl een stervende patiënt juist gebaat is bij comfort. Vandaar de oproep aan huisartsen en apothekers hierop alert te zijn. “Medicatiebeoordelingen zijn geschikte momenten om dit te bespreken.”
Artikel Troff document Potentie team palliatieve zorg ziekenhuis onvolledig benut
Het specialistische team palliatieve zorg kan op een andere manier naar de patiënt kijken, zegt Carly Heipon, die onderzoek doet naar het tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie. Maar deze groep zorgverleners wordt vaak te laat ingezet bij ongeneeslijke vormen van kanker. “Dit kan leiden tot ongewenste zorg.”
Artikel ECMAScript program KNMP Voorjaarscongres
Artikel Praatplaat helpt het onbespreekbare bespreekbaar te maken
Veel ouders met een kind in de palliatieve fase vinden het lastig om moeilijke onderwerpen te bespreken. Om het onbespreekbare bespreekbaar te maken ontwikkelde het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg de praatplaat.” Veel behandelaren realiseren zich nog onvoldoende dat zij hierbij een belangrijke rol spelen.”
Artikel ‘Met z’n allen ervoor zorgen dat sterven goed verloopt’
De palliatieve zorg is de afgelopen tien jaar flink verbeterd, maar nog lang niet op het gewenste niveau, constateert longarts Sander de Hosson. Om dat te bereiken moeten kennis en kunde van zorgverleners worden vergroot en moeten verzekeraars voor adequate financiering zorgen. “Ik ga me hier binnenkort weer eens heel druk over maken.”
Artikel Citrix ICA settings file Behandeloptie bij overmatig okselzweten: lokale anticholinergica
Met het beschikbaar komen van lokale anticholinergica verschuift botulinetoxine naar de derde plaats als keuzemiddel voor de behandeling van overmatig okselzweten (hyperhidrosis). Botuline is bewezen effectief, maar is vaak pijnlijk bij applicatie en vereist specialistische zorg. Injectietherapie met botulinetoxine is om die reden voorbehouden aan cosmetisch artsen en dermatologen met voldoende ervaring.
Artikel Troff document Verwijt dat apotheker medicatie 'blindelings' heeft uitgegeven, is onterecht
Een 22-jarige patiënt overlijdt na jaren van medicatiegebruik, voorgeschreven door zijn huisarts en psychiater. Zijn moeder dient een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege omdat ze vindt dat de apotheker de medicatie “blindelings” heeft uitgegeven en dat er geen overleg plaatsvond met andere behandelaars. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de apotheker zorgvuldig heeft gehandeld.
Artikel 'Bacteriofaagtherapie uitkomst bij toename van antibioticaresistentie'
Als alle andere behandelopties geen resultaat opleveren bij een patiënt, kan een bacteriofaag uitkomst bieden, zo hebben specialisten van het UMC Utrecht ervaren. Zij behandelden eerder dit jaar voor het eerst een patiënt met deze therapie. Apotheker Jan Dekker, onderdeel van het behandelteam: “Het is nu zaak een collectie fagen op te bouwen die therapeutisch kunnen worden toegepast.”
Artikel Liraglutide verlaagt de BMI bij kinderen
Bij kinderen tussen 6 en 12 jaar met obesitas leidt behandeling met liraglutide gedurende 56 weken, gecombineerd met leefstijlinterventies, tot een grotere reductie van de body mass index (BMI) dan leefstijlinterventies met placebo.
Artikel Makkelijker melden leidt tot meer meldingen van incidenten
Openbaar apothekers meldden in 2024 veel meer medicatie-incidenten bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) dan een jaar eerder. De meeste incidenten ontstaan tijdens de receptverwerking en bij het pakken, etiketteren en afleveren van medicatie. Verder gebeuren incidenten tijdens de medicatieoverdracht en het voorschrijven.
Artikel D source code “Voorschrijven is ook een taak voor de openbaar apotheker”
Moeten openbaar apothekers, net als in enkele andere landen, zelfstandig bepaalde geneesmiddelen kunnen starten, stoppen en aanpassen? Voorstanders vinden dat openbaar apothekers, in goed overleg met de huisarts, bij kleine kwalen medicijnen kunnen voorschrijven. Tegenstanders stellen dat voorschrijven en afleveren niet voor niets gescheiden zijn in de wet.
Artikel Draagvlak voor afgebakende vorm van voorschrijven
Onder patiënten en apothekers in Nederland is draagvlak voor het toekennen van voorschrijfbevoegdheid aan apothekers. Een afgebakende vorm van voorschrijven door apothekers vanuit een samenwerking met artsen ligt daarbij voor de hand. Heldere afspraken over taakverdeling en uitwisseling van gegevens zijn belangrijke randvoorwaarden.
Artikel ‘Voorschrijven geeft het beroep van openbaar apotheker een nieuwe dimensie’
Het Verenigd Koninkrijk heeft al decennia ervaring met het voorschrijven door openbaar apothekers, tot tevredenheid van de beroepsgroep zelf, huisartsen en patiënten. Inmiddels is dit ook onderdeel van de farmacieopleiding. Harry McQuillan, die een lange staat van dienst heeft in de farmacie in Schotland: “Ik zie dit als de perfecte synergie tussen de medische professie die verantwoordelijk blijft voor diagnosticeren en de openbaar apotheker die zijn medicijnexpertise kan inzetten.”
Artikel Brede samenwerking voorwaarde voor groene farmacie
De transitie naar groene farmacie komt alleen van de grond als zorgsector en overheid het belang van de gezondheid van mens en milieu als onlosmakelijk verbonden beschouwen. Er zal pas iets veranderen wanneer mensen beseffen dat milieuverontreiniging met medicinaal afval ook implicaties heeft voor de gezondheid. Apothekers kunnen onder meer via onderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke geneesmiddelen.
Artikel Klein risico op beroerte bij hormonale anticonceptie
Het gebruik van anticonceptie met oestrogenen + progestagenen en met alleen progestageen is geassocieerd met een toegenomen risico op een ischemische beroerte en soms op een myocardinfarct.
Artikel Optimale dosis DOAC's cruciaal voor patiënt met morbide obesitas
Door nauwkeurige berekeningen van de BMI en absolute GFR kan de medicatiebewaking verbeteren voor patiënten die direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) gebruiken. Dit is cruciaal voor het veilig voorschrijven en optimaliseren van de behandeling bij risicopatiënten met morbide obesitas of ondergewicht.
Artikel ‘Apotheker kan met 3D-printer maatwerk leveren voor kind of kwetsbare oudere'
Onder kinderen en kwetsbare ouderen is grote behoefte aan op maat gemaakte medicatie waarbij 3D-printen een uitkomst kan bieden. Dat blijkt uit onderzoek van openbaar apotheker Wouter Pannekoek, die met een 3D-printer personalized medicine wil bereiden voor zijn eigen patiënten. “Zorgverzekeraars zijn geïnteresseerd in ons onderzoek, maar ze willen deze zorg nog niet vergoeden.”
Artikel ‘Scheefgroei kosten dure geneesmiddelen: passende strategie per zorgverzekeraar’
Ziekenhuisapothekers doen er goed aan de scheefgroei in de kosten van dure geneesmiddelen te analyseren en samen met de zorgverkoopteams een passende strategie per zorgverzekeraar op te stellen, meent Pieter Knoester.
Artikel Bacteriële vaginose: antibiotica ook voor partner
Bij vrouwen met bacteriële vaginose leidt behandeling van de partner met orale en topicale antibiotica tot minder terugkerende infecties binnen twaalf weken in vergelijking met standaardzorg.
Artikel Troff document Patiënt die je bijblijft
“Daar heb je hém weer!” Iedereen die in de apotheek werkt kent wel die ene patiënt die altijd ongeduldig, narrig of kortaf is. Tijdens een coschap in de openbare apotheek moest ik een medicatiebeoordeling gaan doen. Ik ging op zoek naar patiënten die veel medicatie gebruiken en vond uiteindelijk deze patiënt. Terwijl ik van iedereen hoorde of ik het wel zeker wist dat ik met deze ‘lastige’ man de medicatiebeoordeling wilde doen, zag ik het als een kans om in gesprek te gaan om te weten te komen of hij echt zo ‘naar’ is als iedereen zegt; een echt gesprek.
Artikel Fenotypering kan farmacotherapie naar hoger niveau tillen
Farmacogenetica speelt een belangrijke rol in gepersonaliseerde farmacotherapie en zal in de toekomst verder bijdragen aan verbeterde medicijnbehandelingen. Innovaties in fenotyperingsonderzoek, waaraan in Nederland veel wordt gewerkt, bieden veelbelovende mogelijkheden om voorspellingen van medicatieveiligheid en -effectiviteit te verbeteren.
Artikel D source code Weigering ter hand stellen van off-label voorgeschreven Ozempic is gegrond
Een patiënt verzocht met een uitgeprint recept een apotheek om uitgifte van het geneesmiddel Ozempic. De apotheker weigerde dit en had het vermoeden dat het off-labelgebruik van Ozempic betrof. Ten onrechte, meende de patiënt, die vervolgens een klacht indiende. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de apotheker niets verweten kan worden.
Artikel ‘Morfine geeft veel minder interacties en is veel minder verslavend’
Oxycodon is in het UMC Groningen binnenkort vrijwel helemaal vervangen door morfine voor de behandeling van pijn. Het middel geeft veel minder interacties en is veel minder verslavend, benadrukken ziekenhuisapothekers Thijs Oude Munnink en Wouter Bult, die de opioïdenswitch als pioniers hebben vormgegeven. “Als wij dit kunnen kan ieder ziekenhuis in Nederland dit.”
Artikel Nierpatiënt heeft minder bloedingen bij gebruik DOAC
Het gebruik van direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) kan bij personen met een chronische nieraandoening een veilig alternatief zijn voor vitamine K-antagonisten, vooral in termen van een verminderd bloedingsrisico en mogelijk betere overleving.
Artikel Vooral bij risicogroepen nierbijwerkingen bij NSAID's
Acute nierinsufficiëntie is de meest voorkomende bijwerking op de nieren bij NSAID-gebruik. De grootste kans hierop hebben patiënten met risicofactoren, zoals hartfalen en levercirrose. Bijwerkingen op de nieren bij NSAID’s worden regelmatig gemeld aan Lareb. Kortdurend gebruik van de laagst mogelijke effectieve dosis verkleint de kans op bijwerkingen.
Artikel 'Point of care-testen passen goed bij mijn rol als openbaar apotheker'
Om te onderzoeken hoe point of care-testen toe te passen bij leefstijladvies in de apotheek heeft openbaar apotheker Peter Barla een nierfunctietest geïmplementeerd. Bij een onbekende of verouderde nierfunctie bepaalt hij met één vingerprik binnen enkele minuten een nieuwe waarde. “Met leefstijladvies kunnen we zorgen dat patiënten hun goede nierfunctiewaarden behouden.”
Artikel Nieuwe biomarkers brengen maatwerk in nierzorg dichterbij
PRIME-CKD onderzoekt hoe uEGF en clusterin kunnen bijdragen aan een gepersonaliseerde behandeling van chronische nierschade. Deze biomarkers blijken veelbelovende indicatoren van therapierespons. Door betere voorspellingen en gerichte therapieën kunnen patiënten effectiever worden behandeld, wat leidt tot betere uitkomsten en minder onnodig medicijngebruik.
Artikel ‘Intensieve begeleiding kan dialyse of transplantatie mogelijk voorkomen'
Om de farmaceutische zorg voor dialysepatiënten te optimaliseren, onderhoudt Ciske van den Oever, die zichzelf ‘nierapotheker’ noemt, nauw contact met nefrologen. “We doen aanbevelingen om doseringen aan te passen of bepaalde medicijnen te staken.”
Artikel Het gemak van bloedafname thuis na niertransplantatie
Door de vingerprikmethode hoeven patiënten na een niertransplantatie minder vaak naar het ziekenhuis voor bloedafnames, zegt aios ziekenhuisfarmacie Anneke Schrik van het Erasmus MC. “Het is minder pijnlijk, relatief makkelijk om te doen en kan in de vertrouwde omgeving gebeuren.”
Artikel ‘SGLT-2-remmer doorbraak in de behandeling van nierziekten’
SGLT-2-remmers zorgen voor een doorbraak in de behandeling van nierziekten. Ze leiden tot een afname in de incidentie van nierfalen, hartfalen, cardiovasculaire events en zelfs voor een verbetering van mortaliteit, stelt Ron Gansevoort, die onder meer onderzoek doet naar het nut van een bevolkingsonderzoek naar nierproblemen. “Met kosteneffectiviteitsanalyses kijken we wat de meest optimale leeftijdsgroep is.”
Artikel ‘Kruidengeneesmiddel verdient zelfde status als ‘gewoon’ medicijn’
Kruidenpreparaten worden vaak als kruidensupplement aangeboden, niet als kruidengeneesmiddel. Hierbij is er nauwelijks controle op de hoeveelheid werkzame stof en verontreinigingen, met alle risico’s van dien. Het is de hoogste tijd dat geregistreerde kruidengeneesmiddelen een plek krijgen in het basispakket en de apotheek.
Artikel € 38 miljoen voor zorgdata in Twente en CZ versterkt coöperatie
Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in Haaglanden die subsidie krijgen van CZ voor het professionaliseren van de coöperatie en apothekers in Twente die samen met andere zorgverleners € 38 miljoen krijgen om informatie-uitwisseling te verbeteren.
Artikel Troff document Eenduidige voorlichting centraal in landelijk eczeemproject
Eenduidige informatie, tools en scholing over eczeem ontwikkelen, is het doel van het Nationaal Constitutioneel Eczeem Project (NCEP), zegt apotheker Steven Verhagen-Smits die hierbij nauw is betrokken. “Als patiënten beter zijn geïnformeerd en meer grip hebben op hun aandoening, is het project meer dan geslaagd.”
Back to top