Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 36, jaar 2010

10 september 2010

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

PW-enquête: een onvoldoende voor zelfzorg

Bijna 65% van de apothekers is ontevreden over wat apothekersassistenten weten van zelfzorg als zij van de opleiding komen, zo blijkt uit een enquête van het Pharmaceutisch Weekblad. “Apothekers moeten zelf naar het ROC om hier wat aan te doen.”

10-09-2010 | door edbos

Complete lijn

Klaas Koers (38), gevestigd apotheker, Staring Apotheek, Amsterdam

10-09-2010 | door Micheline van Neste

'AV-status ibuprofen heeft ook mij verrast'

Ibuprofen 200 mg mag in de algemene verkoop (AV-status). De overige NSAID's krijgen de UAD- of UA-status, zo heeft het CBG beslist. Hoe is deze van verschillende kanten bekritiseerde beslissing tot stand gekomen? CBG-voorzitter en apotheker Bert Leufkens: “Het CBG deelt de zorgen van apothekers over NSAID's.”

10-09-2010 | door Michiel Tent

Commotie om Utrechts onderzoek clopidogrel

Hartpatiënten kunnen clopidogrel en protonpompremmers met een gerust hart gebruiken.

10-09-2010 | door pw

Rechter verhoogt apotheektarief niet

Volgens het College van Beroep van het Bedrijfsleven hebben apothekers recht op een kostendekkend tarief.

10-09-2010 | door pw

De juiste tip bij acne

Het belang van huidverzorging voor de apotheek neemt toe. Klanten vragen de apotheker vaker naar oplossingen op dermatologisch gebied en de verkoop van cosmetische crêmes stijgt. Toch loopt de consument eerder naar de drogist.

10-09-2010 | door René Groeneveld

Apotheek leunt steeds meer op zelfzorg

Het aandeel zelfzorg in de omzet van de apotheek zal de komende jaren toenemen, verwacht meer dan de helft van de openbaar apothekers. Dat blijkt uit een enquête van het Pharmaceutisch Weekblad onder vijfhonderd openbaar apothekers.

10-09-2010 | door Edwin Bos en René Groeneveld

Wees alert: label, vraag door en bewaak

Zelfzorgmiddelen kunnen evenals geneesmiddelen die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn interacties met vervelende consequenties veroorzaken. Apothekers moeten deze middelen daarom opnemen in het apotheeksysteem en bewaken. Drie voorbeelden van wat er mis kan gaan.

10-09-2010 | door T. Schalekamp

Klantgerichtheid geen 'makkie'

Deskundig advies geven en klantgericht werken gaan prima samen. Wel is inlevingsvermogen vereist, stelt Ingrid van de Meer, directeur van trainingsbureau Retail Reflex. Maar daar staat een duurzame relatie tussen klant en apotheekteam tegenover.

10-09-2010 | door Ingrid van de Meer

UA-status biedt 'gouden kans'

UA-geneesmiddelen geven apothekers een extra kans om hun zorgverlenerschap te etaleren. Maar tot nog toe doen ze hier weinig mee. “Uitermate stom”, vindt docent bedrijfskunde Egbert Lamberts. Maken apothekers zich hier niet waar, dan riskeren ze imagoschade en zelfs verlies van de UA-status.

10-09-2010 | door Marc de Leeuw

Apothekersassistent: lifelong learning

Apothekersassistenten zijn matig tot onvoldoende voorbereid om klanten te adviseren over zelfzorgmiddelen, vindt een meerderheid van de apothekers die de PW-enquête invulden. Anderen stellen dat assistenten juist wél beschikken over goede basiskennis. En dat zij het vak sowieso pas in de praktijk echt leren.

10-09-2010 | door Edwin Bos

Zelfzorgadvies op apotheekniveau

In het Veluwse dorp Harskamp heeft Delta Apotheek de plaatselijke drogisterij overgenomen. De nieuwe onderneming maakt deel uit van het pas geopende Medisch Centrum. "Ons doel is zelfzorgadvies op apotheekniveau. OTC-middelen gaan vaak te gemakkelijk over de toonbank'', aldus tweede apotheker Claire Linssen.

10-09-2010 | door Micheline van Neste

Lezers helpen PW op weg naar vernieuwing

Het Pharmaceutisch Weekblad wordt positief gewaardeerd en goed gelezen, zo blijkt uit recent lezersonderzoek. Maar er zijn ook suggesties voor verbetering. U, de lezer, treft bijvoorbeeld graag meer bijdragen over de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. En een kritischer houding: “Ik mis artikelen die tegen de wantoestanden aanschoppen.”

10-09-2010 | door Peter Runhaar

Complete lijn

Klaas Koers (38), gevestigd apotheker, Staring Apotheek, Amsterdam

10-09-2010 | door Micheline van Neste

Wie betaalt, bepaalt

Consumenten waarderen een deskundig advies vooral bij de aankoop van babyartikelen, maagmiddelen en homeopathie, blijkt uit recent onderzoek. Apothekers doen er goed aan daarmee rekening te houden bij hun keuze voor een zelfzorgassortiment.

10-09-2010 | door Micheline van Neste

FNA-licentiepreparaten van goede kwaliteit

FNA-licentiepreparaten hebben een samenstelling volgens het FNA en de bestanddelen worden op de verpakking vermeld. Een enkele keer worden echter vreemde ingrediënten genoemd. Is dit wel farmaceutische kwaliteit?

10-09-2010 | door KNMP

G-Standaard levert internationale bijdrage

Welke apotheker in Nederland kent de G-Standaard niet? Maar ook buiten onze landsgrenzen is deze in 1986 ontstane databank geen onbekende. De G-Standaard krijgt internationaal veel waardering. De KNMP is daarom gevraagd een bijdrage te leveren in een internationale werkgroep.

10-09-2010 | door KNMP

Districtbijeenkomsten komen er weer aan

Het is weer zover; de voorbereiding van de Algemene Vergadering op 6 oktober start met acht ledenbijeenkomsten. De eerste is 13 september in Zwolle. Alle leden hebben persoonlijk bericht gekregen over hun eigen districtsbijeenkomst, maar mogen ook elders een bijeenkomst bijwonen.

10-09-2010 | door KNMP

Zelfzorgmiddelen niet altijd zelf betaald

Tweederde van de driemiljoen op recept verstrekte zelfzorggenees­middelen die onder voorwaarden vergoedbaar zijn, worden daad­werkelijk uit de basisverzekering betaald. In een miljoen gevallen betaalde de patiënt zelf. Daarmee was in 2009 een bedrag gemoeid van € 5,6 miljoen.

10-09-2010 | door pw

Paars-plus

redactioneel

10-09-2010 | door Annemiek Veelenturf

Verbeteringen

10-09-2010 | door PW

Paracetamol via super lijkt veilig

De bredere verkrijgbaarheid van paracetamol sinds 1 juli 2007 – invoering nieuwe Geneesmiddelenwet – heeft niet geleid tot een toename van het aantal vragen over dit middel bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

10-09-2010 | door PW

NSAID’s verlagen PSA-spiegels

NSAID’s, statines en thiazidediuretica verlagen PSA-spiegels. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers na onderzoek onder 1864 mannen.

10-09-2010 | door PW

Paracetamol verhoogd risico astma

Paracetamol is een belangrijke risicofactor voor astma, rhinoconjunctivitis en eczeem.

10-09-2010 | door PW

VS: bij 1 op 20 potentieel toxische dosering paracetamol

Amerikaanse apotheken leveren in ongeveer een op de twintig gevallen potentieel toxische hoeveelheden paracetamol af, ondanks elektronische waarschuwingssystemen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 3,27 miljoen mensen [Ann Pharmacother 2010;44(7-8):1191-5].

10-09-2010 | door PW

Schimmel

column

10-09-2010 | door Jaap Talsma

Naslagwerk bij bewerken orale geneesmiddelen

Mag een disopyramide mga tablet doormidden worden gebroken? Waarom mag een ciclosporine capsule niet worden opengemaakt? Kan een biscacodyl maagsapresistente tablet wel door een duodenumsonde? Antwoorden op dit soort vragen en meer kunt u terugvinden in Oralia VTGM, na een preview vanaf nu volledig beschikbaar.

10-09-2010 | door Yuen Yee Li

Apotheker Dokteronline boos over berisping

De Delftse apotheker Laurens Kahlé heeft een berisping gekregen van het Medisch Tuchtcollege in Den Haag.

07-09-2010 | door pw
Back to top