Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Apotheken kopen is niet langer de prioriteit van Nederlands grootste apotheekketen Mediq. De ambitie nu is groei van de franchiseformule. Hoog op de agenda van directeur Gerben Klein Nulent staan verder de onderhandelingen met zorgverzekeraars. “Wij zijn voorstander van vrije tarieven.”
Door patiënten te screenen op een genetische mutatie kan de toxiciteit van de veel gebruikte antikankermiddelen 5-fluorouracil en capecitabine in grote mate worden gereduceerd. De kans op overlijden wordt zelfs teruggebracht tot nul, blijkt uit het promotieonderzoek van apotheker Maarten Deenen.
De ene patiënt kan niet slikken, de ander weigert wellicht door achterdocht of angst een geneesmiddel in te nemen. Toch moet de apotheker deze patiënten een adequate oplossing bieden. De vraag is dan hoe?
Het KNMP Magazine verschijnt binnenkort weer. Alle leden en stakeholders van de KNMP ontvangen dit magazine.
De KNMP Richtlijn COPD beschrijft de farmaceutische zorg van de apotheker voor mensen met COPD.
De KNMP zoekt openbaar apothekers die medicatiecontrole (gaan) uitvoeren aan de hand van de nierfunctiewaarden.
Een bekend verschijnsel in de apotheek; de kleurige publieksfolders. Een mooi voorbeeld van service op het gebied van zorgverlening.
“De Landelijke Kwaliteitsdag Apotheken was goed. Op zo’n dag leer je bij over je vak en je kunt even afstand nemen van je dagelijkse werk.” Hoofdbestuurslid Bart Smals vindt het jaarlijkse congres een aanrader. Voor apothekers én assistenten.
In het vierde kwartaal van 2010 ontvingen vrouwen in Nederland één miljoen keer de anticonceptiepil. Dat aantal overtrof net die hoeveelheid in dezelfde periode van 2003. Ook verstrekten Nederlandse openbare apotheken niet eerder zo vaak een Mirena spiraal als in het laatste kwartaal van 2010: 27.500 keer.
Het preferentiebeleid staat haaks op een goede en individueel afgestemde behandeling van astma en COPD. Switchen naar preferente inhalatoren kan ertoe leiden dat patiënten extra fouten maken bij de inhalatie van hun medicatie. Daardoor vermindert de kwaliteit van de behandeling en ontstaan extra zorgkosten in de tweede lijn.
Er kan veel misgaan met infuustherapie bij de patiënt thuis. Door op uniforme wijze de medicatiereservoirs voor infuuspompen te etiketteren kunnen omrekenfouten door de verpleegkundige voorkomen worden. Dit blijkt uit onderzoek van het Farmaceutisch Bureau Amsterdam.
Enkele zeer dure geneesmiddelen slokken meer dan de helft van het ziekenhuisbudget voor geneesmiddelen op. Daarbij kan de patiëntdosis soms afwijken van de verpakkingshoeveelheid, met als gevolg spillage. De spillagekosten kunnen beperkt worden door onder meer afrondingsafspraken te maken met de artsen.
Diverse partijen uit de farmacie, verenigd in het Implementatie Platform, maken zich sterk voor de invoering van de KNMP-richtlijnen voor apotheekzorg in 2011. Wat betekenen deze voor apothekers? Vier vragen aan apotheker Jan Joost Valeton.
Chronisch zieke kinderen en hun familie een dag lang hun zorgen laten vergeten. Dat gebeurt dankzij een jaarlijks terugkerende dag georganiseerd door een groepje apothekers en farmaciestudenten. Apotheker Aris Prins is er een van.
Patiënten met de ziekte van Kahler hebben vaak een verminderde klaring. Een extra controle bij afwijkende doseeradviezen is dan op zijn plaats, zeker indien de patiënt gedialyseerd wordt.
Protonpompremmers of H2-antagonisten verhogen het risico op pneumonie. Dit blijkt uit een meta-analyse van 31 studies.
Er is nog steeds ruimte voor verbetering bij de behandeling van reumatoïde artritis. Biologicals werken op zich goed, maar zijn niet bij iedereen effectief, onderdrukken de afweer en zijn duur. Volgens Jeroen Geurts, biochemicus in het UMC St Radboud, is lokale gentherapie een alternatief. Drie vragen aan Geurts.
Simponi (golimumab) is als tweedelijnsbehandeling geregistreerd voor patiënten met ernstige, actieve en progressieve reumatoïde artritis.
Xeplion (paliperidon) heeft goedkeuring van het CHMP gekregen voor behandeling van patiënten met schizofrenie.
Het CHMP heeft ook positief geadviseerd over Teysuno (tegafur + gimeracil + oteracil), dat bedoeld is voor patiënten met gevorderd maagcarcinoom indien gecombineerd met cisplatine.
Esbriet (pirfenidon) heeft een positief advies gekregen van het CHMP.
Patiënten die chronische hepatitis C hebben door het virus met genotype 2 of 3 kunnen korter behandeld worden.
Patiënten met niet-kleincellige longkanker die huiduitslag krijgen binnen drie weken nadat cetuximab aan hun therapie is toegevoegd, hebben een langere overleving dan patiënten zonder deze bijwerking.
Een experimenteel middel dat zich bindt aan een hiv-fusie-eiwit (gp41) geeft veelbelovende resultaten.
Apotheek Pillen en Praten biedt als hoofdcontractant een stoppen met roken-programma inclusief begeleiding en farmacotherapie. Het is de eerste apotheek die zich als hoofdcontractant bij zorgverzekeraar CZ heeft gemeld.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad