Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Apothekers kunnen onmogelijk bijhouden welke zelfzorggeneesmiddelen de patiënt koopt in supermarkt of drogisterij. Een apotheker kwam daarom – zonder succes – in het geweer tegen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
Durk en Jannie van der Molen slikken en plakken dagelijks 22 verschillende geneesmiddelen, waarvan sommige drie keer per dag. Regelmatig contact met hun apotheker is van levensbelang voor beide patiënten.
Apotheker Koos Werkman van Apotheek Tholen is voortdurend bezig met een innovatieproces. “Zo loop ik door mijn apotheek. Ik kijk altijd of en hoe ik kan optimaliseren, ten faveure van de patiënt.” Het internet en de robot bieden hem steeds meer mogelijkheden.
Tegelijk met een modernisering van balies en werkruimte heeft de poliklinische apotheek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ook het systeem voor eerste uitgifte vernieuwd. Voortaan is de uitleg over geneesmiddelen die patiënten meekrijgen specifiek en korter.
Vanwege de tekortkomingen van clopidogrel is er veel aandacht voor de nieuwe middelen ticagrelor en prasugrel. Twee recente onderzoeken zijn uitgevoerd om te beoordelen of prasugrel en ticagrelor geschikte alternatieven zijn bij acuut coronair syndroom.
Effectieve en veilige farmacotherapie, efficiënte farmaceutische logistiek en individuele begeleiding van patiënten om het best mogelijke resultaat te bereiken; dat zijn de kernprocessen in de apotheek. Het Witboek Farmacie schetst op elk van die terreinen een uitdagend maar realistisch toekomstbeeld.
Ontvangt u de KNMP Nieuwsbrief al? Deze nieuwsbrief bevat niet alleen nieuws van de KNMP, maar ook farmaceutisch nieuws van derden.
De KNMP-richtlijn voor cardiovasculair risicomanagement mag dan pas later dit jaar verschijnen, in de praktijk zijn apothekers al druk bezig met de zorg rond patiënten met hart- en vaatziekten. Met computersearches worden bijvoorbeeld voorschrijfcijfers aan artsen teruggekoppeld en kunnen ontbrekende contra-indicaties boven water komen.
Geneesmiddelgebruik voor cardiovasculair risicomanagement nam, uitgedrukt in dagdoseringen, afgelopen jaar toe met 5%. De uitgaven hieraan zijn met 3% afgenomen en bedroegen in 2010 in totaal € 980 miljoen. Opvallend is de groei van het nieuwe geneesmiddel aliskiren, waarvan de afzet in een jaar tijd verdubbelde.
De KNMP Wetenschapsdag vindt dit jaar plaats op 15 maart in het Beatrix theater in Utrecht. Het thema is COPD: zucht naar lucht.
De Kwaliteitsindicatoren Basisset 2010 is via knmp.nl tot 1 april 2011 voor invullen beschikbaar. Zodra alle gegevens verwerkt zijn, kunnen apothekers hun eigen resultaten vergelijken met het landelijk beeld. Verbetering van de kwaliteit van zorgverlening staat hierbij voorop.
Nieuw in de reeks KennisTesten zijn die voor CVRM eerste uitgifte en tweede uitgifte. Karen de Leest is het brein hierachter: “De KennisTesten brengen de informatie tot de essentie terug. Assistenten hebben hier behoefte aan.”
Richtlijnen voor de behandeling en preventie van cardiovasculaire aandoeningen moeten nodig op de schop, stelt dr. Angela Maas. Reden: ze ontberen seksespecifieke zorg, en die is bij deze aandoeningen echt nodig. “Anders doen we onze vrouwen en de cardiovasculaire zorg echt tekort.”
Onderzoekers onder leiding van de Maastrichtse hoogleraar Leon de Windt hebben een gen ontdekt dat hartfalen ontwikkelt. Ook hebben zij een medicijn bedacht dat dit gen uitschakelt. Na behandeling hiermee vertoonden muizen met hartfalen direct herstel. Drie vragen aan De Windt.
Onder patiënten met hartfalen is minder sterfte indien zij het geneesmiddel candesartan krijgen in plaats van losartan. Zweeds onderzoek wijst dit uit.
Patiënten met een verminderde leverfunctie of chronische leverziekte die behandeld worden met Nplate (romiplostim) kunnen poortadertrombose ontwikkelen.
Het CHMP en de FDA zijn een herbeoordeling gestart van somatropine-bevattende geneesmiddelen.
Het CHMP heeft positief geadviseerd over Xiapex (collagenase clostridium histolyticum).
Erytropoëtine stimuleert de vorming van nieuwe bloedvaten in het hart bij hartfalen.
Patiënten die een hersenbloeding hebben doorgemaakt zouden geen statines moeten gebruiken, vooral indien de bloeding in een hersenkwab optrad.
De therapietrouw op de lange termijn van oudere patiënten die een myocardinfarct hebben doorgemaakt is laag, vooral bij patiënten met een verminderde nierfunctie.
Een ruime meerderheid van de apothekers die de poll op pw.nl invulden, vindt dat in CVRM-richtlijnen onderscheid moet komen tussen risicofactoren die specifiek gelden voor mannen en vrouwen.
Het Geneesmiddelenbulletin krijgt per februari 2011 subsidie. Dat heeft het ministerie van VWS vorige week besloten. Hiermee is het voortbestaan van dit onafhankelijke geneesmiddeltijdschrift gered.
Voorschrijvers moeten bij 44 geneesmiddelen de indicatie op het recept gaan vermelden. De Tweede Kamer brengt hiervoor een wijziging van de Geneesmiddelenwet in stemming.
Minister Edith Schippers (VWS) wil fusies tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders wettelijk verbieden. Om dit voorstel in Brussel te toetsen, kaart de minister de plannen het komend voorjaar aan bij de Europese Commissie.
De Centrale Medicatie-incidenten Registratie heeft een alertmelding uitgebracht na een incident met amoxicilline/clavulaanzuur.
Het omzetten van anti-epileptica kan de behandeling van patiënten in gevaar brengen. Dat stellen de belangenorganisaties binnen de epilepsiezorg en de KNMP in een gezamenlijke verklaring.
De tekst ‘Met water innemen, niet met melk’ bij de chinolonen ciprofloxacine en norfloxacine is onduidelijk voor patiënten. Dit blijkt uit meldingen van gebruikers van deze geneesmiddelen op www.meldpuntmedicijnen.nl, een website van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad