Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Een patiënt begrijpt niet goed hoeveel capecitabine ze moet innemen. Daardoor gebruikt ze twee weken lang een te lage dosering van dit middel. Verificatie of de patiënt de gekregen informatie goed begrijpt, is van cruciaal belang.
Apothekers bereiden voor hun eigen patiënten of laten andere apotheken voor zich bereiden. Dat kan een naburige apotheek zijn of een landelijke doorleveraar. De LNA-mededeling ‘Organisatie apotheekbereiding’ van juni 2011 laat de samenhang zien van de voorwaarden voor deze uiteenlopende bereidingssituaties.
KNMP en Debatcentrum De Rode Hoed organiseren op maandag 27 juni a.s. de bijeenkomst ‘Van Witboek Farmacie naar Nationaal Routeplan Farmacie’.
Gert Schuitemaker werd opgeleid tot apotheker maar verkoos zich vooral te richten op de orthomoleculaire geneeskunde. Hij kreeg onlangs een plek in de Hall of Fame van de International Society for Orthomolecular Medicine.
TNF-alfaremmers nemen de bovenste twee plaatsen in bij de geneesmiddelen met de hoogste uitgaven in 2010. De uitgaven aan deze twee middelen bedragen € 324 miljoen. Vanaf 2012 komen deze middelen ten laste van het ziekenhuisbudget.
De poliklinische apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis verhuisde mee naar een nieuwe locatie aan de rand van Den Bosch. Daar heeft de apotheek twee keer zoveel ruimte en een opvallende plek naast de hoofdingang.
Apothekers moeten vanaf volgend jaar exact vastleggen welke zorg zij verrichten. De verrichtingentabel farmaceutische zorg is hierbij het hulpmiddel. “De apotheek is nu nog te veel een blackbox.”
Het KNMP-jaarverslag over 2010 straalt nieuw vertrouwen uit. De toekomst van de openbare farmacie in Nederland lijkt voorlopig gewaarborgd. De discussie rond de toegevoegde waarde van de apotheker is naar het verleden verwezen, stellen directeur Léon Tinke en hoofdbestuurslid Bart Smals van de KNMP.
Aan nieuwe geneesmiddelen worden steeds strengere eisen gesteld, zowel voor als na registratie. Onduidelijk is of die regulatoire barrières doelmatig zijn. Wanneer is er voldoende bekend over effectiviteit en veiligheid? Is registratie onder voorwaarden verantwoord? Op dit soort vragen richt zich het Reconsider-onderzoek.
De rubriek Casus van de Maand in Pharmaceutisch Weekblad 17 van dit jaar sloot af met de conclusie dat het in deze casus ging om serotoninesyndroom. Wellicht ten onrechte, zoals blijkt uit een bijdrage van Geurt van den Brink en Annemarie Heersche van de Universiteit Utrecht.
Gebruik van anti-epileptica tijdens de zwangerschap geeft gemiddeld een verdubbeling van het risico op aangeboren afwijkingen bij baby’s. De grootte van het risico verschilt per middel en per dosering. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek waaraan ook het UMC Utrecht meewerkte.
De geplande fusie tussen De Friesland Zorgverzekeraar en Achmea gaat door. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft na grondig onderzoek een vergunning verleend.
Ieder jaar overlijden in Nederland 505 tot 760 dementerende ouderen voortijdig doordat ze antipsychotica toegediend krijgen. Ze krijgen deze middelen ondanks dat de werkzaamheid ervan zeer beperkt is. Bovendien hebben antipsychotica ernstige bijwerkingen. Herseninfarcten komen bijvoorbeeld vaak voor. Dat schrijft dagblad Trouw.
De opening van de eerste onbemande apotheek van Nederland, in Gezondheidscentrum Vizier in Almere Poort, is uitgesteld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het gebruik van de robot in de apotheek nog niet goedgekeurd.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad