Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 38, jaar 2011

23 september 2011

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Specifiek

column

23-09-2011 | door Loraine Lie-A-Huen

Teamwork

Redactioneel

23-09-2011 | door Edwin Bos

Diabetes door furosemide

Furosemide kan bij sommige patiënten hyperglykemie geven. De bijwerking, die niet altijd wordt herkend door zorgverleners, verdwijnt na staken van het middel. Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft hierover drie meldingen ontvangen.

23-09-2011 | door Linda Härmark

Toelating geneesmiddelen

De volgende middelen hebben een positief advies van het CHMP gekregen.

23-09-2011 | door PW

Dasatinib verhoogt bloeddruk

Sprycel (dasatinib) kan leiden tot Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH).

23-09-2011 | door PW

Veel voordelen aan wekelijkse diabetesbehandeling

Het diabetesmiddel exenatide is sinds kort ook beschikbaar in een vorm die slechts een keer per week hoeft te worden toegediend. In hun promotieonderzoek aan de VUmc hebben Mark Fineman en Mathijs Bunck respectievelijk de ontwikkeling en het werkingsmechanisme van exenatide onderzocht. Drie vragen aan Fineman.

23-09-2011 | door PW

Apixaban beter bij preventie beroerte

Het nieuwe middel apixaban is beter dan warfarine in het voorkomen van beroertes of systemische embolieën. Onder patiënten met atriumfibrilleren veroorzaakt apixaban minder bloedingen en leidt het tot minder sterfte.

23-09-2011 | door Mike Nettekoven

‘Behandel nierdonor hersendode’

Behandeling van hersendode ratten met complementremmende medicijnen, vergroot de kans op een succesvolle niertransplantatie.

23-09-2011 | door PW

‘Kijk verder dan tromboserisico’

De anticonceptiepil is bij niet-symptomatische draagsters van een factor V Leiden of protrombinemutatie gecontraïndiceerd wegens een verhoogd risico op trombose. Onderzoekers menen echter dat ook het risico van een onbedoelde zwangerschap op trombose – dat groter is dan bij pilgebruik – moet worden meegenomen.

23-09-2011 | door PW

Azitromycine effectief bij COPD

COPD-patiënten die dagelijks azitromycine innamen gedurende een jaar, toegevoegd aan de gebruikelijke behandeling, hadden minder exacerbaties en een betere kwaliteit van leven dan personen die het antibioticum niet gebruikten.

23-09-2011 | door PW

NatuurApotheek: back to basics …

Reguliere geneesmiddelen gaan hier niet over de toonbank. De NatuurApotheek, gevestigd op een industrieterrein in Pijnacker, richt zich uitsluitend op natuurlijke middelen. Eigenaar/apotheker Charles Wauters vindt dat apothekers meer oog moeten ontwikkelen voor fytotherapie. “Dit wordt nu overgelaten aan de vrije handel, terwijl op dit gebied kennis juist belangrijk is.”

23-09-2011 | door Mike Nettekoven

Veiliger drug delivery

Promovendus Amir Ghassemi onderzocht nieuw materieel om daarin dure en gevoelige eiwitgeneesmiddelen te verpakken voor parenterale toediening. De nieuwe microbolletjes zorgen na toediening voor een langdurige werking en bieden bovendien een stabielere omgeving dan bestaande drug carriers.

23-09-2011 | door Linda de Graaf

Openheid

Huisartsen die een apotheek bezoeken, kunnen voor verrassingen komen te staan. Dat stelt apotheker Marcel Kooy na een werkbezoek van het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging aan zijn apotheek. “Ze waren onder de indruk van onze dagelijkse intensieve receptencontrole.”

22-09-2011 | door Edwin Bos

Grip op huisstijl voorkomt veel narigheid

De rechtbank in Utrecht oordeelde dat Mediq het gebruik van haar huisstijl moet staken en een boete van € 1,8 miljoen moet betalen. Reden: de apotheekketen heeft de licentievoorwaarden van de ontwerpers overschreden. De zaak loopt nog; Mediq is in hoger beroep gegaan. Maar nu al is duidelijk dat apothekers er goed aan doen alert te zijn op auteursrechten als zij een huisstijl laten ontwerpen.

22-09-2011 | door Christel Jeunink en Claudia Bruins

Pfizer in 2010 de grootste

Geneesmiddelfabrikant Pfizer had in 2010 de grootste omzet aan spécialités. Hiermee was een bedrag van € 325 miljoen aan geneesmiddelkosten gemoeid. Het aandeel van spécialités lag vorig jaar op 68%, terwijl dat tien jaar geleden 71% bedroeg.

22-09-2011 | door SFK

Rol van arachideolie bij pinda-allergie

De bewaking op pinda-allergie wordt niet opgenomen in de G-Standaard bij stoffen als arachideolie. Reden hiervoor is dat het gebruik van geraffineerde arachideolie veilig is voor personen met pinda-overgevoeligheid.

22-09-2011 | door Natalie Chan

Operatie: lage B12-spiegel

Lachgas (distikstofmonoxide), gebruikt bij operaties, maakt vitamine B12 onwerkzaam. Dat uit zich onder andere in gedeeltelijke verlammingsverschijnselen. Vitamine B12-suppletie maakt deze verschijnselen ongedaan.

22-09-2011 | door Ary van der Kuy en Lan Kiauw de Munck-Khoe

Diabetesweek 2011

De Diabetesweek 2011 vindt plaats van 14 tot en met 19 november. De apotheker is een onmisbare schakel in de diabeteszorg en de Diabetesweek is een mooie kans om dit bij het brede publiek voor het voetlicht te brengen.

22-09-2011 | door KNMP

Meer risico’s in het zorgproces te slim af

De afdeling Klinische Farmacie Ziekenhuisgroep Twente volgt met een CAPA-afwijkingenmanagementsysteem afwijkingen in het zorgproces. Doel is de oorzaken te inventariseren en zo nodig correctieve en preventieve acties uit te voeren. De focus ligt daarbij op oorzaken die het grootste risico op afwijkingen geven.

22-09-2011 | door Vincent Hondebrink en Petra Brummelhuis-Visser

Agnes Kant geeft Lareb gezicht naar buiten

Agnes Kant voelt zich helemaal thuis bij Lareb, waar ze sinds 1 januari werkt. Als Tweede Kamerlid droeg ze de zorg al een warm hart toe, nu noemt ze Lareb ‘de meest logische plek om na mijn politieke carrière terecht te komen’. Ze wil het bijwerkingencentrum meer bekendheid geven met een publiekscampagne, onder meer via openbare apotheken.

22-09-2011 | door Marc de Leeuw

Astma: gladdespiercellen bijsturen met RGDS

De hyperreactiviteit die bij astma leidt tot luchtwegvernauwing, wordt niet alleen veroorzaakt door de luchtwegontsteking, maar ook door veranderingen in de structuur van de luchtwegen. Het peptide RGDS, een integrine-antagonist, biedt perspectieven om het veranderde gedrag van gladde spieren van de luchtwegen te normaliseren.

22-09-2011 | door Bart G.J. Dekkers

Optima Farma en KNMP gaan samenwerken

De beroepsorganisatie voor apothekersassistenten Optima Farma en apothekersorganisatie KNMP gaan vanaf 1 januari 2012 intensief samenwerken.

20-09-2011 | door DEB420720

Leveringsproblemen Caelyx groter dan verwacht

De leveringsproblemen met injectieflacons van Caelyx (gepegyleerd liposomaal doxorubicine) zijn groter dan aanvankelijk werd verwacht. Volgens fabrikant Janssen-Cilag is in november nog slechts een zeer geringe voorraad beschikbaar. Caelyx wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende typen kanker.

19-09-2011 | door DEB432513

Schippers: groen licht voor doorstart LSP

Minister Edith Schippers (VWS) geeft groen licht aan de doorstart van het Landelijk Schakelpunt (LSP). In een brief aan de Tweede Kamer steunt de minister het plan om hiervoor zorgaanbieders zelf de verantwoordelijkheid voor een nieuw servicecentrum te geven.

16-09-2011 | door DEB432513

Kabinet: uitstel voor integrale bekostiging farmacie

De bekostiging van farmaceutische zorg zal voorlopig niet worden opgenomen in de integrale bekostiging. Dat blijkt uit de Miljoenennota voor 2012.

16-09-2011 | door DEB420720

Eerste robotapotheek opent deuren

In Gezondheidscentrum Vizier in Almere is woensdag de eerste, volledig geautomatiseerde apotheek geopend. In een hal communiceert de klant via een beeldscherm met een apotheek vijf kilometer verderop.

16-09-2011 | door DEB420720
Back to top