Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Het weesgeneesmiddel mercaptopurinemonohydraat krijgt een tweede positief advies van het CHMP voor pediatrisch gebruik.
De algehele risico/batenbalans van Pandemrix (vaccin voor Mexicaanse griep) blijft positief. Pandemrix mag echter bij jongeren tot 20 jaar alleen worden voorgeschreven wanneer het aanbevolen trivalente seizoensgriepvaccin niet voldoende beschikbaar is, terwijl bescherming tegen H1N1 nodig is.
Het CHMP heeft groen licht gegeven voor Zytiga (abirateronacetaat) bedoeld in combinatie met prednison of prednisolon.
Het CHMP heeft geadviseerd onder uitzonderlijke omstandigheden een handelsvergunning te verlenen voor Vyndaqel (tafamidis).
Therapie uitgaande van de resultaten van broncho-alveolaire lavage bij 5-jarige kinderen met cystische fibrose, leidde niet tot een lagere prevalentie van infectie met P. aeruginosa. Ook leverde deze geen lagere totale score van CF-computertomografie op, vergeleken met de standaardtherapie.
Het is niet realistisch het off-label afleveren van geneesmiddelen te verbieden, want niemand wil kinderen farmaceutische zorg onthouden. Wel is meer klinisch onderzoek nodig, vinden sommigen. Anderen beweren dat er voldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor toepassing bij kinderen, maar dat de industrie registratie economisch oninteressant vindt.
Onderzoek naar geneesmiddelen voor kinderen draait in Nederland op volle toeren. Prof. dr. Catherijne Knibbe draagt daaraan bij met de verdere ontwikkeling van computermodellen waarmee de dosering van kindergeneesmiddelen voorspeld kan worden. “We hebben de wind mee. Het is nu een kwestie van de handen uit de mouwen steken.”
Van de geneesmiddelen die zijn opgenomen in het basispakket, verstrekten Nederlandse apotheken vorig jaar aan 0-jarige kinderen het vaakst een geneesmiddel tegen spruw. Voor de leeftijdsgroep tot en met 5 jaar hebben de penicillines het hoogste aantal verstrekkingen. Bij de 6- tot en met 10-jarigen is die positie voor de ADHD-middelen.
Prof. dr. Marc Benninga, kinderarts maag-, darm- en leverziekten van het Emma Kinderziekenhuis (AMC) in Amsterdam, spitst zich in zijn lezing toe op obstipatie bij kinderen.
Volgens ziekenhuisapotheker Lidwien Hanff, werkzaam in het Erasmus MC en in het Sophia Kinderziekenhuis, is er de laatste jaren meer aandacht voor toedieningsvormen voor kinderen. Toch is de verkrijgbaarheid van met name orale medicatie voor pasgeborenen en jonge kinderen nog steeds een probleem.
Gigi van de Loo, kinderpsychiater van Karakter Universitair Centrum Nijmegen, spitst haar inleiding toe op psychofarmaca bij kinderen met ADHD.
Antibioticagebruik bij neonaten staat de laatste jaren meer in de aandacht door de toegenomen resistentie. Ziekenhuisapotheker Yves Liem (Apotheek UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht) zal op het congres nader ingaan op onder andere de gevaren van resistentie bij neonaten.
Werken volgens de KNMP Richtlijnen, geleverde zorg vastleggen en declareren bij de zorgverzekeraar; zeker is dat het werk in de apotheek in 2012 verandert. Maar waar staat de apotheker zélf? KNMP-hoofdbestuurslid Bart Smals over de voorbereidingen die hij treft: “Mijn op zorg ingestelde apotheek is goed voorbereid.”
KNMP-voorzitter Jan Smits wil apothekers in zijn jaarrede op het KNMP Congres de boodschap meegeven dat ‘de weg omhoog weer is ingeslagen’.
De beroepsorganisatie voor apothekersassistenten Optima Farma en de KNMP gaan samen verder in 2012.
De implementatie van de KNMP Richtlijnen, waarbij uitgebreid wordt stilgestaan tijdens de tweede dag van het KNMP Congres, is een zaak van het hele apotheekteam. Dat benadrukken zowel de KNMP als Optima Farma, de beroepsorganisatie van apotheekpersoneel. Implementatie is niet vrijblijvend: zorgverzekeraars gebruiken de richtlijnen als basis voor hun inkoopbeleid.
Kinderen hebben soms hulp nodig om zich ertoe te zetten een geneesmiddel te nemen. Een pagina met tips en trucs: over het belang van kleurplaten, een broodje pindakaas mét en speciale drankjes.
De meest gebruikte geneesmiddelen onder kinderen zijn antibiotica. Volgens onderzoeker Josta de Jong wordt zo’n 80% daarvan ten onrechte voorgeschreven. Ongeveer 30% van de kinderen die antibiotica gebruiken, ondervindt problemen. “Vaak is sprake van diarree of overgeven.”
Samen met de Mediq Apotheken in Goes startte het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in diezelfde plaats speciale bijeenkomsten voor kinderen met eczeem en hun ouders. “Het is belangrijk dat kinderen zelf leren smeren”, zegt Serge van de Rijt, apotheker van Mediq Apotheek Goes-Zuid.
Meer studies zijn nodig om het verband tussen vallen, antidepressiva en een genetische variatie hard te maken.
Toevoeging van tweemaal daags 5 mg apixaban aan antitrombotische therapie bij hoogrisicopatiënten na een acuut coronair syndroom, verhoogde het aantal ernstige bloedingen zonder dat het aantal ischemische events verlaagd werd.
Jongeren met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) hebben geen baat bij vitamine E (800 eenheden) of metformine (1000 mg).
Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Vaak zijn de middelen die worden voorgeschreven alleen geregistreerd voor gebruik bij volwassenen. De vorm of sterkte van een handelsproduct is dan niet geschikt voor kinderen. Recepten voor kinderen leiden daarom nogal eens tot een bereiding ‘op maat’.
De beste ideeën komen uit de praktijk. Zo ook dit idee: de Huischeck! Apotheek Smilde won hiermee de FPZ-prijs 2011.
Niet alleen de verschillen tussen kinderen en volwassenen zijn op farmacodynamisch en kinetisch gebied levensgroot. Ook kinderen onderling zijn onvergelijkbaar. “Een baby van een maand is heel anders dan een kind van 7 jaar”, zegt kinderarts-intensivist Matthijs de Hoog. “Je moet goed kijken naar de fases in de ontwikkeling.”
Op zaterdag 5 november vindt de ‘VJA Patiëntendag’ plaats. Deze dag is bestemd voor het hele apotheekteam.
Vanaf 1 oktober staat de volledig herziene KNMP Leden- en Apothekenlijst op knmp.nl.
Voor de behandeling van chronische inslaapstoornissen bij kinderen is melatonine effectief als het tijdig voor het slapengaan wordt ingenomen in een dosering van 0,05 mg/kg. Melatonine behoudt de werkzaamheid gedurende meerdere jaren en het lijkt geen invloed te hebben op algemene ontwikkeling en puberteitontwikkeling.
Ook huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, logopedisten, verloskundigen en patiënten kunnen binnenkort medicatie-incidenten melden bij de Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR). Dit kwam naar voren tijdens de conferentie ‘Eén landelijk meldsysteem voor patiëntveiligheid!’
Een griepvaccinatie aan patiënten met een humorale afweerstoornis en aan reumapatiënten die behandeld worden met rituximab biedt nauwelijks tot geen extra bescherming tegen griep. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Sander van Assen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Drie vragen aan Van Assen.
Zorgaanbieders bepalen de komende weken zelf de toekomst van de infrastructuur van het Landelijk Schakelpunt (LSP). De huisartsen- en apothekerskoepels LHV, VHN, NHG, KNMP en NVZA hebben daartoe dinsdag een plan gelanceerd.
De afdelingen medische psychologie en reumatologie van het Erasmus MC gaan op grote schaal therapietrouw bij reumapatiënten onderzoeken. Ook openbare apotheken worden hierbij betrokken.
Medicijnman apotheek Buitenveldertselaan in Amsterdam en Medicijnman apotheek Groenhof in Amstelveen zijn failliet verklaard. Het waren de laatste filialen van de apotheekketen Medicijnman apotheek.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft apotheek Seinpost in Scheveningen onder verscherpt toezicht gesteld. De apotheek voerde verbeteringen op het gebied van medicatiebewaking en receptverwerking onvoldoende door. Bovendien gaf de apotheker tussentijds incorrecte informatie aan de Inspectie.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad