Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Vijftien zelfstandige openbare apothekers en een adviseur hebben een manifest opgesteld over de toekomst van de farmaceutische zorg in Nederland. Een groot aantal apothekers heeft het manifest inmiddels ondertekend.
Het zijn in de eerste plaats de apotheekteams die met de KNMP Richtlijnen aan de slag moeten. Maar andere partijen kijken wel over hun schouder mee: patiënten, huisartsen en medisch specialisten. Huisarts Ymte Groeneveld: “Met de KNMP Richtlijn Diabetes maakt de apotheker duidelijk waarop hij aanspreekbaar is.”
Vanaf november 2011 kunnen apothekers gebruikmaken van de nieuwe webrapportage Zorgondersteuning Diabetes/CVRM. Dit is de derde in de reeks van de beschikbare KNMP Zorgondersteuningen na Medicijn Gesprekken en Astma/COPD.
Gemiddeld verstrekt een openbare apotheek aan 400 patiënten een oraal antidiabeticum en/of insuline. Met de nieuwe Zorgondersteuning Diabetes/CVRM krijgt de apotheker een instrument om de zorg voor deze groep aantoonbaar te verbeteren.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat een patiënt op elk overdrachtsmoment van de ene zorgverlener naar de volgende een aanzienlijk risico loopt dat medicatiegegevens ontbreken of onjuist zijn. Dit is een vermijdbaar risico en moet daarom zoveel mogelijk uitgesloten worden. Het uniforme medicatieoverzicht is het hulpmiddel dat hiervoor landelijk wordt ingezet.
Apothekers en hun team zijn druk met de voorbereidingen voor de Diabetesweek die op 14 november van start gaat.
Het Laboratorium der Nederlandse Apothekers heeft 14 nieuwe LNA-procedures opgesteld over het onderwerp Ter hand stellen. De serie staat vanaf 1 november 2011 op de KNMP Kennisbank.
De nieuwe NHG-Standaard Ziekte van Parkinson biedt apothekers belangrijke handvatten voor overleg met huisartsen. Zij kunnen huisartsen bijvoorbeeld informeren over bijwerkingen en ongewenste geneesmiddelcombinaties, zoals levodopa met antipsychotica.
Hiv-therapie dringt steeds meer door in de eerste lijn, waardoor de openbare farmacie te maken krijgt met interacties van antiretrovirale middelen. Bij de afhandeling van interacties kunnen plasmaspiegelbepalingen nuttig zijn.
Assistent Anja Vissers van Service Apotheek Maasdorpen in Meerlo sleepte dit jaar de prijs voor het Beste Zorgidee in de wacht. Ze bedacht een manier om geneesmiddelen die terugkomen in de apotheek, opnieuw uit te geven. “Het kwam zo in een keer – ‘kling!’ – bij me op.”
Door het stijgende aantal farmaciestudenten neemt de vraag naar stages toe. Als er niets gebeurt, ontstaat een ernstig tekort aan stageplaatsen in ziekenhuisapotheken, verwacht stagecoördinator Lyda Blom.
Het CHMP adviseerde positief over de uitbreiding van de indicaties van de volgende middelen.
Ameluz (aminolevulinezuur), bedoeld voor de behandeling van actinische keratose in het gezicht en op het hoofd, krijgt van het CHMP een positief advies.
Kleine heat-shock-eiwitten lijken de belangrijkste veroorzakers van ontsteking in hersenen van alzheimerpatiënten te zijn.
Een prebioticamengsel dat in voldoende hoeveelheid en duur wordt gegeven aan te vroeg geboren kinderen, leidt tot minder infecties veroorzaakt door bacteriën uit de darm.
Om individuele patiënten beter te kunnen behandelen heeft prof. dr. Frank Visseren, internist-vasculair geneeskundige van het UMC Utrecht, een slim rekenmodel ontwikkeld dat toepasbaar is op elk klinisch onderzoek. Hij deed dat samen met collega’s van Harvard Medical School. Drie vragen aan Visseren.
Slechts 57% van de kinderen met astma gebruikt hun inhalatiecorticosteroïden trouw.
Een nieuw vaccin beschermt Afrikaanse kinderen tegen ernstige malaria. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van een fase-III-onderzoek bij ruim vijftienduizend kinderen uit zeven verschillende Afrikaanse landen.
De poliklinische St. Antonius Apotheek in Nieuwegein bestaat vijf jaar. Apotheker Kristie Oostrom was nauw betrokken bij de bouw en de inrichting. “Vanuit interesse ben ik erin gerold.”
Onvoldoende doordachte kleurcoderingen en extra aanduidingen die lokaal worden ontworpen kunnen juist tot extra fouten leiden. De auteurs reageren op het artikel van Veenbaas et al., gepubliceerd in PW 25, waarin gesteld werd dat de Richtlijn Etikettering volstrekt voorbij zou gaan aan het gevaar van verwisseling door sterk op elkaar lijkende etiketten.
Advagraf (tacrolimus) harde capsules met verlengde afgifte van 0,5 mg en chargenummer 0M4006C moeten direct in quarantaine worden geplaatst en teruggestuurd naar de groothandel.
Veel apotheken zamelen oude medicijnen en naalden in. Dit om te voorkomen dat ze in het huisvuil komen en schade aanrichten aan mens of milieu. Het is echter niet duidelijk wie voor de kosten van afvoer en vernietiging opdraait; het gaat namelijk niet om bedrijfsafval. Elke gemeente pakt dit anders aan.
Mediq Apotheek heeft een meerjarig contract gesloten met zorgverzekeraar Achmea/Agis voor een farmaceutisch zorgprogramma. Patiënten die chronisch medicatie moeten innemen, kunnen bij Mediq Apotheken intensieve medicatiebegeleiding krijgen. Achmea vergoedt deze zorg.
Het RIVM en topman van dit instituut, dr. Roel Coutinho, dagen huisarts Hans van der Linde voor de rechter. Dat heeft het RIVM bekend gemaakt. Van der Linde beschuldigt het RIVM en Coutinho van belangenverstrengeling.
Openbare apothekers en ziekenhuisapothekers in Zuid-Holland gaan samen de specialistische zorg rond TNF-alfaremmers leveren. Vier ziekenhuizen hebben daartoe een overeenkomst getekend met de Zuid-Hollandse Apotheek Service en Apotheek Haagse Ziekenhuizen. “Alle apothekers kunnen ons model kopiëren.”
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad