Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 26/27, jaar 2012

dossier Neurologie

29 juni 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Hoofdpijn

redactioneel

29-06-2012 | door Elma Stitzinger

Schutting

column

29-06-2012 | door Ruud Coolen van Brakel

Anderhalve eeuw

Apotheker Edgard Weening is voorzitter van de Groninger Apotheken Vereniging. Een vereniging die dit jaar 150 jaar bestaat en waarvan alle openbaar apothekers uit de noordelijke provincie lid zijn. Het Groninger Formularium is een van hun initiatieven.

29-06-2012 | door Mike Nettekoven

Aanmelding als lid

Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.

29-06-2012 | door PW

Stage lopen bij de KNMP

Voor de wetenschappelijke onderbouwing van het apothekersvak is praktijkonderzoek onmisbaar. Stagiairs kunnen hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Tegelijkertijd profiteren zij van de bij de KNMP beschikbare netwerken en expertises.

29-06-2012 | door Marleen Thiers, Leonie Hendriks

Pijnstillers zonder vragen over de toonbank

Apotheken en drogisten moeten bij de verkoop van vrij verkrijgbare pijnstillers enkele standaardvragen stellen. Mystery shoppers van de Consumentenbond kochten een of enkele doosjes naproxen. In slechts 55% van de gevallen stelde de apotheek vragen bij de verkoop. Drogisten scoorden beter met 77%.

29-06-2012 | door Edwin Bos

Schoppen tegen de keukenprullenbak

Geneesmiddelen tegen parkinson kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Een hogere dosering of een nieuw geneesmiddel is voor Henriët van Vonno daarom een enge gebeurtenis. Soms heeft ze last van agressieve buien. “Ik ben helemaal geen agressief persoon. Daarom word ik zo verdrietig van deze bijwerking.”

29-06-2012 | door Edwin Bos

Op zoek naar de trigger van migraine

Het Leids Universitair Medisch Centrum is onder leiding van de befaamde neuroloog Michel Ferrari constant op zoek naar de oorzaken van migraine. Onder meer lopen studies naar het nut van neurostimulantia en de invloed van hormonen. PW liep een avond mee met een onderzoek naar de rol van de menstruatieperiode op migraine. “Haarspeldjes uit? Geen navelpiercing? Geen beugel-bh?” Dan rolt Claudia Smit de MRI-scanner in.

29-06-2012 | door Frits Baltesen

MS: hightech het immuunsysteem te lijf

De beschikbare middelen om MS te behandelen zijn effectief in het verminderen van aanvallen. Nadeel is wel dat de bijwerkingen fors zijn. “We moeten beseffen dat we het immuunsysteem op een hightech manier manipuleren”, zegt prof. dr. Rogier Hintzen van het Erasmus Medisch Centrum. “Bijwerkingen horen er dan bij.”

29-06-2012 | door Mike Nettekoven

Uit het brein van neurologen

Een kwart van de geneesmiddelen die Nederlandse apotheken verstrekken op voorschrift van neurologen, betreft anti-epileptica. Van het totaal van alle receptgeneesmiddelen die door specialisten worden voorgeschreven, nemen de neurologen 3% voor hun rekening.

29-06-2012 | door SFK

Combinatie linagliptine en metformine

Jentadueto kreeg van de CHMP een positief advies.

29-06-2012 | door PW

Positief advies aclidiniumbromide

De CHMP heeft een positief advies uitgebracht voor een handelsvergunning aan Bretaris Genuair / Eklira Genuair (aclidiniumbromide) inhalatiepoeder, een langwerkend anticholinergicum voor de onderhoudsbehandeling van COPD.

29-06-2012 | door PW

Jaap Talsma stopt

Met veel humor schreef columnist Jaap Talsma de afgelopen drie jaar in het Pharmaceutisch Weekblad over het wel en wee in zijn huisartsenpraktijk in Groningen. De redactie van het PW vindt het dan ook bijzonder jammer dat hij heeft besloten te stoppen met zijn columns.

29-06-2012 | door PW

Uitbreiding indicatie strontiumranelaat

De CHMP heeft geoordeeld dat de indicatie van Protelos (strontiumranelaat) kan worden uitgebreid met de behandeling van osteoporose bij mannen met een verhoogd risico op botbreuken.

29-06-2012 | door PW

Secundaire kanker bij lenalidomide

De Amerikaanse FDA heeft een veiligheidsbericht doen uitgaan betreffende het gebruik van lenalidomide (Revlimid) en het verhoogde risico op het ontwikkelen van een secundaire vorm van kanker. Lenalidomide wordt ingezet bij patiënten met multipel myeloom.

29-06-2012 | door PW

Positief advies perampanel

Over een handelsvergunning voor het anti-epilepticum Fycompa (perampanel) heeft de CHMP positief gestemd.

29-06-2012 | door PW

Oorzaak ziekte van Parkinson ligt deels in DNA

Behandeling van de ziekte van Parkinson met dopaminerge geneesmiddelen vermindert de bewegingsstoornissen, maar geneest de aandoening niet. Het promotieonderzoek van Maria Macedo is wellicht het begin van een therapie die ook de oorzaak aanpakt.

29-06-2012 | door PW

Minder terugval met antipsychoticum

Patiënten met schizofrenie hebben baat bij onderhoudstherapie met antipsychotica. Zij hebben minder vaak een terugval en ook de kwaliteit van leven lijkt te verbeteren. Wel moeten deze voordelen worden afgewogen tegen de bijwerkingen van antipsychotica, zoals gewichtstoename, sedatie en dyskinesie.

29-06-2012 | door Linda de Graaf

Appels eten tegen parkinson

Flavonoïden kunnen het risico op de ziekte van Parkinson reduceren.

29-06-2012 | door PW

Sekseverschil bij risico beroerte

Oudere vrouwen met atriumfibrilleren (AF) hebben een groter risico op een beroerte dan mannen met AF (5,8% versus 4,3%), blijkt uit een onderzoek naar voorschrijf- en ontslaggegevens van meer dan 80.000 65-plussers met AF in Canada.

29-06-2012 | door PW

Dosering carbidopa kan hoger

De maximale veilige dagelijkse dosering carbidopa kan worden verhoogd naar 450 mg. Dit was 75 tot 200 mg per dag. Hogere doseringen zouden het decarboxylase in de hersenen remmen en zo het effect van levodopa verminderen.

29-06-2012 | door PW

Medicatie voorop bij behandeling epilepsie

Medicatie is nog steeds de hoeksteen van de behandeling van epilepsie. Wel komen alternatieven zoals chirurgie en zenuwstimulatie sneller in beeld dan vroeger. Dit artikel schetst de stand van zaken bij de medicamenteuze behandeling van epilepsie.

28-06-2012 | door Marc de Leeuw

Minister zet druk op de zorgverzekeraars

VWS-minister Edith Schippers zet de zorgverzekeraars onder druk: alleen basiszorg van apothekers vergoeden is te mager, liet zij gisteren weten in een overleg met de Tweede Kamer. De meeste fracties zijn het met haar eens. Schippers besloot de overheveling van medisch-specialistische medicijnen deels pas in 2014 uit te voeren.

22-06-2012 | door Frits Baltesen

Homeopathie verdwijnt mogelijk uit de apotheek

Homeopathische zelfzorggeneesmiddelen dreigen uit de schappen van de apotheken en drogisten te verdwijnen. VWS-minister Edith Schippers wil met ingang van 1 juli de vermelding van de werking van deze geneesmiddelen op verpakkingen en in bijsluiters verbieden.

21-06-2012 | door DEB420720

Blueprint Farmacie verankert positie Europese apothekers

De Europese organisatie van apothekers, de PGEU, heeft in hoofdlijnen de European Community Pharmacy Blueprint aangenomen. Dit gebeurde 19 juni op de jaarvergadering van de PGEU in Parijs.

20-06-2012 | door DEB422443

Grote zorgen over financiële situatie apotheken

De financiële situatie van een groot aantal zelfstandige apotheken neemt zorgelijke vormen aan. Apothekers moeten financieel ondraaglijke contracten tekenen met zorgverzekeraars. Dat meldt apothekerscoöperatie Napco. Het onderzoek bevestigt het beeld dat eerder naar voren kwam uit een enquête van de KNMP.

19-06-2012 | door DEB420720
Back to top