Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 32, jaar 2012

dossier Huid

10 augustus 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Pennywise

Bij dit PW

10-08-2012 | door Léon Tinke

FIP: ruimte om out of the box te denken

Nieuwe nano- en gentechnologie en bio-informatica zijn van grote invloed op de farmacie van de toekomst. Tijden de FIP Centennial, begin oktober in Amsterdam, geven diverse sprekers hun kijk op de farmacie van morgen. Henk de Jong waakt over het wetenschappelijk niveau van de lezingen. “Sprekers moeten out of the box durven te denken.”

10-08-2012 | door Edwin Bos

Levenslang smeren, spuiten en slikken

Het gebruik van geneesmiddelen kent ook voor een psoriasispatiënt soms vele hoogte- en dieptepunten. Sulfasalazine werd Ria Bloomberg-Lubbers bijna fataal terwijl infliximab volgens haar een heus wondermiddel is. “De tien jaren dat ik dat geneesmiddel kreeg, waren de beste van mijn leven.”

10-08-2012 | door Edwin Bos

Kwetsbaar

Of iets plakt, glibbert of trekt: je huid verzorgen met een crème of zalf is iets heel persoonlijks. Zeker als je eczeem of psoriasis hebt, en de aangetaste huid je toch al kwetsbaar maakt. Daarin ligt een taak voor openbaar apothekers, vindt Machteld Bongenaar. “Biedt de patiënt maatwerk.”

10-08-2012 | door Annemiek Veelenturf

Te dun laagje, te lage beschermingsfactor

Het aantal mensen met huidkanker bereikt telkens nieuwe records. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal huidkankergevallen van 15.000 naar 40.000 per jaar. Gevolg van vele jaren niet of slecht insmeren met zonnebrandcrème. Wat zijn de laatste inzichten over bescherming tegen de zon?

10-08-2012 | door Frits Baltesen

Zichtbare verantwoordelijkheid

In de maanden april en mei van dit jaar heeft 95% van de openbare apotheken de Kwaliteitsindicatoren Farmacie over 2011 ingevuld. Eind juli zijn hun resultaten in een benchmarkverslag teruggekoppeld. Een expertgroep van praktijkapothekers heeft de indicatoren beoordeeld op validiteit. De uitkomsten van de valide bevonden indicatoren worden in september herleidbaar tot apotheekniveau gepubliceerd.

10-08-2012 | door Martina Teichert

Geschonden aangezicht

Infecties in het gezicht vallen op. Hieronder een vijftal veelvoorkomende infecties op een rijtje, met de laatste inzichten en behandelingen. De aandoeningen kunnen ook in mengvorm voorkomen. Zo kan een behandeling van een eczeem met corticosteroïden een onderliggende rosacea doen opkomen.

10-08-2012 | door Jaap Dik

Huidkankeronderzoek: pijlen op melanoom

De toekomst voor patiënten met melanomen ziet er stukken zonniger uit dan enkele jaren terug. Vanaf 2010 zijn er enkele belangrijke doorbraken geweest in de medicamenteuze behandeling van melanomen. “Daarvoor waren er nauwelijks therapieën beschikbaar.”

10-08-2012 | door Marc de Leeuw

Corticosteroïden: kwestie van juist doseren

Eczeem komt op kinderleeftijd vaak voor. Een aandoening die voor de betrokkenen, ouders en kinderen, een flinke impact kan hebben. Corticosteroïdecrèmes werken voor de meeste kinderen goed mits zij de juiste hoeveelheid gebruiken. “Dus niet te dun smeren want dat is een soort homeopathie”, vindt kinderdermatoloog prof. dr. Arnold Oranje.

10-08-2012 | door Mike Nettekoven

Markt van smeersels is stabiel

Het aantal verstrekkingen door Nederlandse apotheken van receptplichtige dermatica handhaafde zich ook in 2011 op het niveau van ongeveer 7 miljoen. Met een toename van 23% in het aantal verstrekkingen was het combinatiepreparaat van calcipotriol met betamethason een uitzondering in deze stabiele markt.

10-08-2012 | door SFK

Netwerk-meta-analyse breekt onderzoeksresultaten open

De analyse van resultaten uit klinisch onderzoek voor geneesmiddelregistratie en opstellen van richtlijnen is erg tijdrovend. Een zogeheten netwerk-meta-analyse helpt hierbij. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Gert van Valkenhoef van het UMC Groningen. Drie vragen aan van Valkenhoef.

09-08-2012 | door PW

Cranberry meestal werkzaam

Cranberryproducten zijn bij urineweginfecties meestal effectief.

09-08-2012 | door PW

Catridecacog erkend als weesgeneesmiddel

De EMA heeft een positief advies uitgebracht voor het weesgeneesmiddel NovoThirtheen (catridecacog) van Novo Nordisk.

09-08-2012 | door PW

Standaarddosering doripenem soms onvoldoende

De CHMP heeft de firma Janssen verzocht de doseergegevens van het antibioticum Dobirax (doripenem) in de bijsluitertekst aan te passen.

08-08-2012 | door PW

Bendamustine binnen beleidsregel dure middelen

De NZa heeft Levact (bendamustine HCl) met terugwerkende kracht op de namenlijst van de beleidsregel dure geneesmiddelen opgenomen.

08-08-2012 | door PW

Anti-VEGF-remmers gelijkwaardig

De effectiviteit en veiligheid van bevacizumab, ranibizumab, pegaptanib en aflibercept zijn onderling vergelijkbaar.

08-08-2012 | door PW

Psoriasis: de patiënt aan het roer

Patiënten bleken na gebruik van een patiëntvriendelijk beslismodel beter te anticiperen op de te verwachten uitkomst en bijwerkingen van de gekozen psoriasisbehandeling. Dat komt naar voren uit onderzoek gepubliceerd in Archives of Dermatology.

07-08-2012 | door Koos Brouwers

Genitale psoriasis verzwegen

Veel patiënten die psoriasis hebben in de genitale zone, melden dit niet spontaan, ondanks de vele klachten die deze aandoening met zich meebrengt.

07-08-2012 | door PW

FDA laat lorcaserine toe

De FDA heeft eind juni het middel lorcaserine voor de behandeling van obesitas goedgekeurd.

07-08-2012 | door PW

Onrust over nieuwe dure medicijnen

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) ontkent dat het conceptadvies over dure medicijnen een voorbode is voor het weren van geneesmiddelen uit het basispakket. Voorstanders van de nieuwe orale antistollingsmiddelen zijn daar niet gerust op.

03-08-2012 | door DEB420720

Tweehonderdste apotheek sluit zich aan bij BENU

Eind juli heeft de tweehonderdste apotheek zich aangesloten bij de BENU-formule, heeft de onderneming uit Maarssen bekendgemaakt. Daarmee heeft deze keten ongeveer 120 eigendomsapotheken en rond de tachtig franchisers. Het bedrijf heeft laten weten verder te willen groeien naar minimaal 300 apotheken.

31-07-2012 | door Frits Baltesen

Ton Hoek (FIP) overleden

Directeur en secretaris-generaal van de International Pharmaceutical Federation (FIP) Ton Hoek is op 28 juli overleden na een korte maar moedige strijd tegen kanker, zo meldt de FIP op haar website.

30-07-2012 | door DEB400060

Tweede kwartaal slecht voor farmacie

Mediq zag de omzet van zijn Nederlandse apotheken in het tweede kwartaal met 13% afnemen. GlaxoSmithKline rapporteert over het tweede kwartaal een Europese omzetdaling van 8%.

26-07-2012 | door DEB400060

Weg open voor seksespecifieke zorg

ZonMw wil seksespecifieke gezondheidszorg op de publieke agenda zetten.

26-07-2012 | door b.koolwijk@knmp.nl

Onderzoekers: 'Dagelijkse dosis vitamine C verdubbelen'

Een groep Amerikaanse wetenschappers adviseert de dagelijks dosis vitamine C te verdubbelen tot 200 milligram per dag. In de Verenigde Staten wordt nu nog niet de helft van die dosis aanbevolen. Voor vrouwen geldt daar 75 milligram als ideale hoeveelheid en voor mannen 90 milligram.

19-07-2012 | door PW
Back to top