Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 46, jaar 2012

met PW Wetenschappelijk Platform

16 november 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Geslagen

redactioneel

15-11-2012 | door Edwin Bos

Toekomst

column

15-11-2012 | door Kirsten Lubbers

Top 20 geneesmiddelen veilig voor kinderen

Een derde van de twintig geneesmiddelen die kinderen van 10 jaar en jonger het vaakst gebruiken, is niet specifiek geregistreerd voor deze leeftijdsgroep. Desondanks zijn alle middelen uit die top 20 veilig voor kinderen. Het Kinderformularium biedt uitkomst voor medicijnen zonder registratie voor kinderen.

15-11-2012 | door SFK

De apotheker wil liever geen verkoper zijn

De omzet van zelfzorgmiddelen stijgt elk jaar met gezonde cijfers en neemt in de toekomst verder toe. Maar apothekers zijn huiverig om daarop in te spelen. Het ontbreekt vaak aan ruimte, het kost extra tijd, maar vooral: apothekers voelen zich geen verkoper. “Is het erg als een apotheker aan een klant die Otrivin koopt vraagt: ‘Heeft u ook zakdoekjes nodig?’ ”

15-11-2012 | door Frits Baltesen

Twintig bisacodyltabletten onder het matras

Wie kent ze niet: de patiënten met neussprayverslaving, de patiënten met paracetamolafhankelijke hoofdpijn, de aan laxeermiddel verslaafde patiënt en de patiënt die het zelf allemaal zo goed weet en adviezen over zelfzorg in de wind slaat. In de praktijk stelt dit de apotheker voor dilemma’s.

15-11-2012 | door Koos Brouwers

Kinderformularium: van nul tot nu

Slechts weinig geneesmiddelen zijn geregistreerd voor kinderen. Bij neonaten wordt zelfs 80% van de geneesmiddelen off-label voorgeschreven. Om de kennis over toepassing van geneesmiddelen bij kinderen te bundelen, is in 2008 het landelijk Kinderformularium gelanceerd.

15-11-2012 | door Marika de Hoop-Sommen

Prijswinnaar

Met een project om ongewenste geneesmiddelreacties te voorkomen, won ziekenhuisapotheker in opleiding Dorieke van Balen recent de NVZA Medicatieveiligheidsprijs. “Enerzijds moet worden voorkomen dat mensen een middel krijgen waarvoor ze allergisch zijn. Anderzijds mag niet gebeuren dat patiënten onterecht geen medicatie krijgen.”

15-11-2012 | door Marc de Leeuw

ISO-certificatie voor GIC

Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP is per 1 oktober 2012 gecertificeerd volgens ISO 9001-2008.

14-11-2012 | door PW

Licht in chaos rond ‘medische noodzaak’

Om aan de chaos rond de term ‘medische noodzaak’ te ontsnappen, gebruiken steeds meer artsen en apothekers het aanvraagformulier dat apotheker Boudewijn van den Aarsen ontwikkelde. Dit formulier sluit aan bij de wens van zorgverzekeraars te komen tot een uniforme werkwijze. De KNMP wil hierover in overleg met alle betrokkenen.

13-11-2012 | door DEB420720

Specialisten letten nauwelijks op prijs geneesmiddel

Medisch specialisten laten zich bij het voorschrijven van medicatie nog maar weinig leiden door de prijs. Ze weten vaak de prijs niet en baseren hun keuze voor een middel meestal op hun ervaring.

07-11-2012 | door DEB422443

CMR-alert: incidenten na wijziging distributieprofiel

De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) heeft een alertmelding uitgebracht na drie meldingen van incidenten door wijziging van het zogeheten distributieprofiel. Dat profiel wordt gebruikt voor de receptverwerking bij patiënten die hun medicatie krijgen via een geneesmiddeldistributiesysteem (GDS).

06-11-2012 | door DEB422443
Back to top