Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Het VUmc Cancer Center Amsterdam, dat vijf jaar geleden werd geopend, loopt in Nederland voorop op het gebied van kankeronderzoek. Het geheim is volgens oncologisch directeur en hoogleraar Henk Verheul: samenwerking tussen disciplines én koppeling van onderzoek aan patiëntenzorg.
Dennis van den Heuvel heeft lymfeklierkanker. Na zijn chemokuur vond hij het moeilijk om zijn leven weer op te pakken. Maar met hulp van een gespecialiseerde relatietherapeut gaat het na tweeënhalf jaar therapie langzaam beter. “Mijn ziekte beïnvloedt alles: het werk, je kind, de liefde, vrije tijd, je relatie.”
Niet iedereen is zo actief met het benaderen van huisartsen en specialisten als apotheker Linda Jonkers uit het Limburgse Meerlo. Dagelijks stuurt ze hun een stroom berichten over onduidelijke recepten, medicijnkeuze of hoe noodzakelijk een spécialité nu is. “Ik doe dit omdat dat het snelst werkt en het beste is voor mijn patiënten.”
Een recente richtlijn van een expertpanel van de American Society of Clinical Oncology geeft aan dat ook bij obese patiënten klassieke oncolytica kunnen worden gedoseerd op basis van het lichaamsoppervlak. Deze richtlijn moet een plaats krijgen in de doseerrichtlijnen voor obese patiënten in Nederland.
Bij mensen met een groot lichaamsoppervlak wordt de dosis chemotherapie uit angst voor bijwerkingen vaak gelimiteerd. Daar moet verandering in komen, nu een Amerikaanse richtlijn aangeeft dat bij zware en lange mensen gewoon de berekende dosis oncolyticum geldt.
Ziekenhuis-, openbare en poliklinische apothekers bereiden zich voor op de overheveling per 1 januari van orale oncolytica en groeihormonen. Patiënten ontvangen deze middelen dan niet langer via de openbare apotheek, maar moeten hiervoor naar het ziekenhuis. Van onrust onder patiënten zoals bij TNF-alfaremmers is geen sprake. Wel zijn er zorgen over de medicatiebewaking.
In navolging van de TNF-alfaremmers vallen groeihormonen en orale oncolytica vanaf 1 januari 2013 waarschijnlijk volledig onder het budget van de ziekenhuizen. De SFK verwacht dat openbare apotheken in 2012 voor € 192 miljoen aan deze middelen ten laste van de zorgverzekering zullen verstrekken.
Zowel in de apotheek als in zorginstellingen komen medewerkers in contact met orale oncolytica. Apotheken pakken deze geneesmiddelen om en in zorginstellingen worden ze toegediend. Welke beschermingsmaatregelen zijn nodig?
De hoeveelheid literatuur die de afgelopen jaren over farmacogenetica verscheen, is indrukwekkend. Maar hoe relevant is de toepassing van farmacogenetica in de praktijk? Dit artikel geeft hiervan een aantal voorbeelden bij de behandeling van kanker.
Medicatiebewaking bij kankerpatiënten stelt zowel apothekers als artsen voor veel vragen. Steeds meer wordt bekend over de individuele factoren die hierbij een rol spelen. Maar er is nog veel onderzoek nodig voordat echt zekerheid ontstaat over de optimale therapie voor een individuele patiënt.
Antidepressivagebruik tijdens de zwangerschap of na de geboorte kan problemen geven bij de pasgeborene, zoals onthoudingsverschijnselen. Intensieve monitoring is dan ook nodig, concludeert Peter ter Horst, ziekenhuisapotheker bij de Isala Klinieken in Zwolle. Hij promoveert binnenkort aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Vaste combinaties van paracetamol + codeïne moeten niet langer worden vergoed. De werkzaamheid van het toevoegen van codeïne aan paracetamol is niet aangetoond.
De firma Bristol-Myers Squibb heeft besloten de registratie voor het antiarrhythmicum sotalol (Sotacor) injectievloeistof 10 mg/ml per 1 november 2012 in te trekken.
Bloedspiegelbepalingen van de zogenaamde nieuwe ‘targeted’ kankertherapieën kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de klinische uitkomsten bij kanker.
Vrouwen met borstkanker die in het verleden een behandeling kregen met standaarddoseringen cytostatica, hebben weinig geheugenverlies te duchten. Wel kan deze medicatie leiden tot problemen met het ruimtelijk inzicht en de spreekvaardigheid.
Het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), dat in de nazomer van 2012 is geïnstalleerd, speelt een belangrijke rol bij het toezicht op de veiligheid van geneesmiddelen in Europa.
Strontiumranelaat is effectief bij de behandeling van artrose van de knie. Een consortium van Europese onderzoekers heeft dat aangetoond.
Een unicum: twee kandidaten voor het voorzitterschap van het hoofdbestuur van de KNMP. Sjaak de Vries en Rik van der Meer praten over het imago van apothekers, de lobby en wat ze de komende drie jaar willen veranderen bij de KNMP.
Tijdens de novemberbijeenkomst van het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) is besloten de productinformatie van diclofenacbevattende middelen opnieuw te beoordelen in verband met de cardiovasculaire risico’s van diclofenac.
Statines verlagen de kans op kanker en overlijden als gevolg daarvan.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad