Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Martin Favié wordt met ingang van 1 maart de nieuwe voorzitter van de Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland.
In Nederland gebruiken een half miljoen vrouwen anticonceptiepillen van de derde of vierde generatie. Deze pillen worden beschouwd als risicovoller dan oudere anticonceptiepillen. Toch krijgt 14% van de jonge vrouwen die voor het eerst met de anticonceptiepil starten, een derde- of vierdegeneratiepil.
Genoeg plannen van de nieuwe KNMP-voorzitter Rik van der Meer: slecht functionerende apothekers moeten eerder op de vingers worden getikt en de KNMP krijgt een nieuwe structuur. De komende maanden steekt hij vooral veel energie in de politiek: “Ik probeer Den Haag ervan te overtuigen dat we samen een probleem hebben.”
Het kabinet-Rutte II wil de kwaliteit van de ouderenzorg verbeteren door de zorgverlening te verschuiven naar het wijkniveau, staat in het regeerakkoord. Dat is een goed idee, zegt Dinny de Bakker, bijzonder hoogleraar op het gebied van de eerste lijn: “Maar dat wordt een lange weg.”
Vrije tarieven in de farmaceutische zorg leveren niet de gewenste kwaliteit van zorg. Apothekers ontvangen te lage vergoedingen en nieuwe zorgprestaties zijn onvoldoende gecontracteerd. Volgens apotheker en adviseur Erik Gerritsen is de snelste oplossing dat de Nederlandse Zorgautoriteit weer redelijke tarieven vaststelt.
Een project op het gebied van geneesmiddelen die risico op vallen geven, heeft bij deelnemende apothekers voor meer bewustwording gezorgd. “Bij sommige geneesmiddelen was ik me niet bewust van de risico’s bij ouderen, zoals bij dipyridamol.” In het project zijn ook de huisartsen betrokken. Patiënten waarderen de extra zorg die ze van hun apotheker krijgen.
Nierschade komt veel voor in Nederland: ongeveer een op de tien mensen heeft ‘verborgen nierschade’. Bij een op de twintig Nederlanders is sprake van nierschade met verlies van de nierfunctie; bij een op de tweehonderd gaat het om een ernstig gestoorde nierfunctie.
De ziekenhuisapotheek van het Scheper Ziekenhuis in Emmen werkt strikt volgens de GMP-z-richtlijnen. Toch ontstond een doseerfout: veertien patiënten met Hodgkin-lymfoom kregen de afgelopen jaren onbedoeld een te hoge dosis bleomycine. Ziekenhuisapotheker Wim van der Boon wil graag met collega’s delen hoe dit incident ontstond.
In de Dienstapotheken Venlo en Roermond rekenen patiënten sinds 1 januari contant af. Directeur Jill Lemmens voelt zich genoodzaakt tot deze vergaande stap omdat zorgverzekeraars geen kostendekkende vergoeding willen betalen. “Voor VGZ bestaan dienstapotheken helemaal niet.”
Apothekers en huisartsen moeten het geneesmiddelengebruik van ouderen jaarlijks gaan controleren. Dat bepleiten de Unie KBO en het IVM in het tv-programma Radar. Uit een enquête van de seniorenorganisatie blijkt dat de meerderheid van de ouderen nooit een vraag krijgt over geneesmiddelen.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad