Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 06, jaar 2013

8 februari 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Politieagent

column

08-02-2013 | door Jaap Dik

Bijsluiter vaak niet helder voor assistent

Veel instanties zijn bezig om de kwaliteit van de bijsluiter te verbeteren. Nog dit jaar publiceren het onderzoeksbureau Nivel, de Hogeschool Utrecht en het SIR Institute for Pharmacy Practice een studie over het informatieve niveau van de bijsluiter voor apothekersassistenten. Volgens onderzoeker Liset van Dijk zijn bijsluiters vaak incompleet en onvoldoende duidelijk.

08-02-2013 | door Frits Baltesen

Software kijkt mee, waarschuwt en adviseert

Apotheekinterventies zijn vaak projectmatig gestuurd en gericht op specifieke patiëntengroepen. Het zorgprogramma Geïntegreerde Farmaceutische Zorg van Mediq screent non-stop de geneesmiddelen van alle patiënten. Apotheker Maureen de Vos: “Op een simpele manier ben ik dagelijks met de kern van mijn vak bezig. Niet op projectbasis, maar continu.”

08-02-2013 | door Edwin Bos

Continu verbeteren: volop mogelijkheden

Projecten op het gebied van continu verbeteren werpen vruchten af in de ziekenhuisapotheek. De samenwerking tussen de werknemers onderling en hun betrokkenheid bij de kwaliteit van de werkzaamheden verbetert en processen lopen efficiënter. De auteurs beschrijven hoe dit tot stand kwam in de ziekenhuisapotheek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

08-02-2013 | door W.B.J. Mens, A. van de Plas, N.M.L. Veldhorst-Janssen, E. Frankfort

Informatorium 2013 verschenen als boek

Kortgeleden is de editie 2013 van het Informatorium Medicamentorum in boekvorm uitgekomen. Het Informatorium wordt maandelijks geactualiseerd op de KNMP Kennisbank en op IM Mobiel. Er zijn 3 nieuwe rubrieken geïntroduceerd, namelijk Verminderde nierfunctie, Farmacogenetica en Verkeersdeelname.

08-02-2013 | door Atty Hielema

Mooi vak

Apotheker Martijn van Veen is pas afgestudeerd. Ondanks het verslechterde farmaceutisch klimaat is hij optimistisch over de toekomst van het vak. “Je moet zorgen dat je tijd overhoudt voor wat echt belangrijk is: de patiëntenzorg.”

08-02-2013 | door Mike Nettekoven

Apotheken heten rokers van harte welkom

Geneesmiddelen voor stoppen met roken zitten weer in het basispakket. Apothekers kunnen ook gedragstraining en farmacologische ondersteuning aanbieden. Alleen Achmea verwijst de roker voor geneesmiddelen naar de eigen apotheek. Andere zorgverzekeraars kopen de zorg in bij huisartsen en de geneesmiddelen bij landelijke aanbieders.

07-02-2013 | door Edwin Bos

Pioniers

redactioneel

07-02-2013 | door Edwin Bos

Nanobolletjes loodsen medicatie door bloed-hersenbarrière

Chemicus René Brinkhuis ontdekte in zijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen een manier om medicijnen effectief door de bloed-hersenbarrière te transporteren. Drie vragen aan Brinkhuis.

07-02-2013 | door PW

Uitbreiding indicatie canakinumab

Canakinumab (Ilaris) mag nu ook gebruikt worden voor de behandeling van patiënten met frequentie jichtaanvallen (minimaal drie in de voorgaande twaalf maanden), bij wie NSAID’s of colchicine gecontraïndiceerd zijn, niet getolereerd worden of onvoldoende effectief zijn en voor wie herhaald gebruik van corticosteroïden niet geschikt is.

07-02-2013 | door PW

Exit nicotinezuur + laropiprant

De voordelen van het combinatieprepataat Tredaptive (nicotinezuur + laropiprant) wegen niet meer op tegen de risico’s, concludeert het CHMP.

07-02-2013 | door PW

Substitutie vermindert therapietrouw

Geneesmiddelen waarvan een of meerdere generieken beschikbaar zijn, verschillen onderling vaak in vorm of kleur. Met name een andere kleur van tabletten kan leiden tot therapieontrouw, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

06-02-2013 | door Loes Ariaans

Uitbreiding indicatie saxagliptine

De indicatie voor de DPP-4 remmer saxagliptine (Onglyza en het combinatiepreparaat Komboglyze) is uitgebreid.

06-02-2013 | door PW

Thiazide beter ’s avonds innemen

Mensen van Afrikaanse afkomst hebben minder baat bij bepaalde antihypertensiva, maar reageren goed op thiazides.

06-02-2013 | door PW

Stoppen met roken naar niveau 2011?

Vanaf januari dit jaar vergoeden zorgverzekeraars opnieuw geneesmiddelen binnen stoppen-met-rokenprogramma’s. Dit was eerder het geval in 2011. Toen telde de SFK tweemaal zoveel mensen die daarvoor receptgeneesmiddelen gebruikten als in 2010.

05-02-2013 | door SFK

Positief advies ocriplasmine

De CHMP gaf groen licht aan ocriplasmine (Jetrea). Ocriplasmine is de eerste medicinale behandeling voor de oogaandoening vitreomaculair tractiesyndroom (VMT).

05-02-2013 | door PW

SSRI’s: geen sterfte rondom geboorte

Het gebruik van SSRI’s tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op verschillende aangeboren afwijkingen. Het is echter niet bekend of ook het risico op sterfte van het kind rond de geboorte is toegenomen.

05-02-2013 | door PW

Voorwaardelijke toelating bosutinib

De tyrosinekinaseremmer bosutinib (Bosulif) heeft een positief advies gekregen van de CHMP.

04-02-2013 | door PW

Liraglutide geeft gewichtsverlies

Het GLP-1-analoog liraglutide geeft bij obese patiënten gewichtsverlies en verbetert eetgedrag in vergelijking met insuline.

04-02-2013 | door PW

Frankrijk wil review Diane 35

De Franse geneesmiddelautoriteit maakte deze week bekend dat ze van plan is de handelsvergunning van Diane 35 (cyproteronacetaat 2 mg, ethinylestradiol 35 microgram) en de generieke varianten van dit middel door te halen.

01-02-2013 | door DEB422443

Farmaceutische industrie in crisis

Volgens driekwart van de farmaceutische bedrijven bevindt de branche zich in een strategische crisis. Kleinere marges, oplopende kosten en aflopende patenten dwingen de farmaceuten tot aanpassing van hun businessmodellen. Dat blijkt uit een studie onder de veertig grootste fabrikanten wereldwijd.

31-01-2013 | door Edwin Bos

Vergoeding weesgeneesmiddelen blijft

De medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry blijven dit jaar vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid gisteren laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert daarmee op een advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

31-01-2013 | door PW

Ruim 5000 geneesmiddelen in de pijplijn

Wereldwijd zijn er 5408 nieuwe geneesmiddelen in ontwikkeling. Ongeveer 70% daarvan betreft mogelijke ‘first-in-class’-behandelingen.

29-01-2013 | door DEB422443

'Focus op interventies met grootste effect'

Kosteneffectiviteit begint met effectiviteit, stelde dr. Stefan Vegter, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit van Groningen, op het Prisma-symposium in Amersfoort. Op de bijeenkomst passeerden tal van praktijkvoorbeelden van mogelijke interventies de revue. “Laat apothekers zich vooral richten op de interventies die het grootste effect opleveren.”

18-01-2013 | door DEB430255
Back to top