Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 09, jaar 2013

dossier Allergie

1 maart 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Bijzonder

column

01-03-2013 | door Ruud Coolen van Brakel

Puzzelen

redactioneel

01-03-2013 | door Martine Boelsma

‘Maak onderscheid tussen overgevoeligheden’

Voor de meeste leken heeft het begrip allergie een heel brede betekenis: ‘ergens niet tegen kunnen’. Het gevolg: miscommunicatie, misverstanden en extra werk. Allergoloog Jan de Monchy zet daarom nog eens op een rij welke soorten overgevoeligheid er bestaan. Een verhelderend mini-college, dat aan de balie goed van pas kan komen.

01-03-2013 | door Michiel Tent

LUMC-studie: wormeneitjes verslaan allergie

Als Maria Yazdanbakshs in Afrika vertelt dat we uitzoeken hoe wormen ziekten in de westerse wereld kunnen oplossen, zeggen ze daar: ‘Hè, dat kan niet waar zijn! U bent gek!” Maar Maria Yazdanbakshs, hoogleraar infectieziekten, is juist heel serieus.

01-03-2013 | door Frits Baltesen

Immuungeschiedenis wegwijzer naar vaccin

Om een goed vaccin te ontwikkelen moet onder meer gekeken worden welke reactie het vaccin teweeg moet brengen op het afweersysteem. Het is dus niet voldoende alleen antilichamen op te wekken, ze moeten ook van de juiste soort zijn. “Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de immuungeschiedenis”, aldus prof. dr. Anke Huckriede.

01-03-2013 | door Mike Nettekoven

Porfyrie: een bijzondere contra-indicatie

De reactie op geneesmiddelen verschilt sterk tussen verschillende vormen van porfyrie: van uitlokking van mogelijk levensbedreigende aanvallen tot helemaal geen reactie. Verder bestaat voor de geneesmiddelgevoelige vormen van porfyrie slechts een beperkte lijst van bewezen veilige geneesmiddelen.

01-03-2013 | door Marga Nijenhuis

Kwaliteit

Suzanne Vink werkt bijna twee jaar bij HAL Allergy in Leiden, een bedrijf dat vaccins maakt tegen allergieën. Ze is verantwoordelijk voor een goed verloop van het productieproces: “Een belangrijk deel is de hygiëne.”

01-03-2013 | door Frits Baltesen

Werkingsmechanisme koolteer bij eczeem ontrafeld

Koolteer herstelt de barrièrefunctie van de huid en vermindert de chronische ontsteking bij atopisch eczeem. Dit blijkt uit onderzoek van biomedisch wetenschapper Ellen van den Bogaard, waarover zij onlangs publiceerde in The Journal of Clinical Investigation.

01-03-2013 | door PW

Allergietest neemt onduidelijkheid weg

Overgevoeligheidsklachten bij medicatie zijn vaak lastig te herleiden tot één geneesmiddel of één hulpstof. Het kan onduidelijk zijn of de patiënt daadwerkelijk allergisch is voor een farmaceutisch product of dat de klachten komen door bijvoorbeeld voeding. Allergietests bieden uitkomst. De apotheker kan een belangrijke actieve rol vervullen.

01-03-2013 | door G.E.S.G. Sam en T.M. Bruggink

Subcutane toediening beter dan tablet

Bij seizoensgebonden allergische rhinitis kan immunotherapie met graspollenallergenen beter subcutaan worden toegediend dan sublinguaal. Dit blijkt uit een indirecte vergelijking van placebogecontroleerd onderzoek.

01-03-2013 | door Loes Ariaans

Visolie voorkomt allergie niet

Een relatief gebrek aan meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren is een mogelijke oorzaak van de toegenomen prevalentie van allergieën in westerse landen.

01-03-2013 | door PW

Overvallen door bultjes, zwellingen en jeuk

Patiënten hebben soms geen idee waarom ze extreem reageren op bepaalde geneesmiddelen. Bianca Reimert had jarenlang last van allergische reacties door ibuprofen en naproxen. Na een recept voor diclofenac viel uiteindelijk het kwartje: een NSAID-allergie. “Eindelijk kwam ik erachter voor welk stofje ik allergisch ben.”

28-02-2013 | door Edwin Bos

FDA geeft bedaquiline voorrang

De Amerikaanse FDA laat een nieuw middel tegen multiresistente tuberculose, bedaquiline (Sirturo), via een versnelde procedure toe tot de markt.

28-02-2013 | door PW

Uitbreiding indicatie peginterferon alfa-2a met ribavirine

De indicatie voor peginterferon alfa-2a (Pegasys) is uitgebreid.

28-02-2013 | door PW

Apotheker adviseur in huisartsenpraktijk

ZonMw heeft binnen het programma Goed Gebruik van Geneesmiddelen bijna vijf ton subsidie beschikbaar gesteld voor een onderzoek waarin een klinische apotheker werkt in een huisartsenpraktijk. Dr. Anne Leendertse gaat dit uitvoeren.

27-02-2013 | door DEB422443

Op zoek naar consensus over immunotherapie

Nieuwe ontwikkelingen in de strijd tegen allergie zijn er vooral op het gebied van immunotherapie. Verder verschuift het accent van vermijding van blootstelling aan allergenen naar preventie van allergieën met behulp van bijvoorbeeld dieetconcepten. Wetenschappers zoeken nog naar consensus over de vraag wat effectiever is: subcutane of sublinguale immunotherapie.

26-02-2013 | door Marc de Leeuw

Adalimumab vanaf twee jaar

De registratie van adalimumab (Humira) is uitgebreid.

26-02-2013 | door PW

Denosumab en femurfracturen

De productinformatie van denosumab (Prolia) wordt aangepast naar aanleiding van zeldzame gevallen van atypische femurfracturen in de Freedom-trial.

26-02-2013 | door PW

SIT heeft verband met vitamine D

De effectiviteit van specifieke immunotherapie met allergenen (SIT) bij astmatische kinderen correleert met de vitamine D-spiegel.

26-02-2013 | door PW

Astma stabiel: toch door met ICS

Astmapatiënten bij wie de klachten stabiel zijn op een onderhoudsdosering met inhalatiecorticosteroïden (ICS) kunnen deze beter niet stoppen, zo blijkt uit een recente meta-analyse.

26-02-2013 | door PW

Nieuwe richtlijnen productinformatie

De Europese registratieautoriteit EMA heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor het opstellen van een Summary of Product Characteristics (SmPC), de wettelijke productinformatie voor zorgverleners.

25-02-2013 | door PW

Desloratadine aan kop bij antihistaminica

Nederlandse openbare apotheken verstrekten vorig jaar 3,6 miljoen keer een antihistaminicum. Desloratadine is met 1,2 miljoen afleveringen het meest verstrekt. In de periode 2003-2012 is het aantal verstrekkingen van desloratadine jaarlijks met gemiddeld 11,8% gestegen, tegen gemiddeld 4,2% voor alle antihistaminica.

25-02-2013 | door SFK

IVM: apothekers en huisartsen werken beter samen

De samenwerking tussen huisartsen en apothekers in het farmacotherapeutisch overleg (FTO) is de afgelopen jaren verbeterd. 60% van de FTO-groepen komt regelmatig samen, maakt afspraken en controleert ook of deze zijn nagekomen. FTO-groepen die een financiële prikkel ontvangen van de zorgverzekeraar scoren hoog.

21-02-2013 | door DEB420720

Onderzoek: minder opnames dan in HARM-studie

Het aantal potentieel vermijdbare ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik is veel lager dan eerder in twee studies naar voren kwam. Zowel in 2005 als in 2008 zijn ongeveer 8000 mensen opgenomen na vermijdbaar verkeerd gebruik van geneesmiddelen. In het HARM-rapport is sprake van jaarlijks 16.000 van dergelijke opnames en in de IPCI-studie van 12.000.

19-02-2013 | door f.baltesen@pw.nl

IGZ heft bevel DBF op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het bevel aan Dutch BioFarmaceutics BV (DBF) in Helmond om per direct te stoppen met de bereiding van geneesmiddelen, vrijdag opgeheven.

19-02-2013 | door DEB422443
Back to top