Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de komende vier jaar € 32,5 miljoen geven aan extra wetenschappelijk onderzoek naar dementie.
Bijna drie kwart van de longpatiënten gebruikt inhalatiemedicatie niet goed. Er zijn nu 43 Longpunten in Nederland waar patiënten ervaringen uitwisselen. Apotheker Julian Hupperetz geeft lezingen over medicatie. “Ik vertel patiënten dat ze zelf hoofdbehandelaar zijn.”
Therapietrouw is belangrijk bij astma. Als kinderen in de puberteit komen gaat het vaak mis. Hansje Veen (14) vindt het ondanks de hulp van haar moeder en de steun van de longverpleegkundige nog steeds lastig. “Die pufjes zitten gewoon nooit in mijn gedachten.”
Tijdens de Longdagen 2013 staat de Jaarbeurs in Utrecht gedurende twee dagen in het teken van de wetenschap, met lezingen en posterpresentaties over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en zorg bij respiratoire aandoeningen.
Apotheker Richard van Slobbe probeert in het Afrikaanse Rwanda als vrijwilliger de farmaceutische zorg een duw in de goede richting te geven met automatisering. “Niemand houdt een dossier bij van de patiënten.”
Hoewel nog in het beginstadium, bieden onderzoeken naar nieuwe behandelingen tegen astma en COPD hoop voor patiënten. Diverse studies brengen aan het licht dat, naast de bekende aangrijpingspunten als muscarine- en bèta2-receptoren, nog andere aangrijpingspunten in aanmerking komen voor de aanpak van deze ziekten. Het zal nog wel even duren voordat nieuwe medicijnen op de markt zijn.
Vooral door vergrijzing, maar ook door toename van de bevolking, stijgen de kosten voor behandeling van COPD- en astmapatiënten sterk. Dat blijkt uit een recente studie van het RIVM.
Nederlandse apotheken verstrekten in 2012 aan 1,7 miljoen mensen minstens één keer een geneesmiddel bij astma/COPD. De helft van deze patiënten gebruikt salbutamol, dat daarmee het meest gebruikte geneesmiddel bij astma/COPD is.
De zogenaamde DES-dochters hebben ook na hun veertigste levensjaar nog een verhoogd risico op ‘clear cell’-adenocarcinoom (CCAC), een zeldzame vorm van kanker van de vagina en baarmoederhals. Voor andere vormen van kanker zoals baarmoederhalskanker (niet-CCAC) en borstkanker geldt dit verhoogde risico niet.
Het gerechtshof in India heeft geweigerd het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis een patent toe te kennen voor het kankermedicijn Glivec (imatinib). Novartis wilde een nieuwe versie van dit middel beschermen met een nieuw patent, maar afgelopen weekend wees de hoogste rechter van India dat af. Het hof zei dat het nieuwe Glivec te weinig verschilde met het bestaande middel.
De EMA gaat onderzoek doen naar de mogelijke ongunstige effecten van incretinemimetica op de alvleesklier. Onderzoek toont dat deze middelen, gebruikt bij diabetes type 2, mogelijk een verhoogd risico geven op alvleesklierontsteking en het optreden van voorstadia van alvleesklierkanker.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad