Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 16, jaar 2013

19 april 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vakbekwaam

redactioneel

22-04-2013 | door Edwin Bos

Zorgverzekeraars te weinig inzichtelijk

Zorgverzekeraars verantwoorden zich te weinig voor de kosten die zij maken en de samenstelling daarvan. Met name de vier grote concerns hebben een groot eigen vermogen, terwijl zij ook forse winsten maken.

19-04-2013 | door PW

Piepjes

column

19-04-2013 | door Jaap Dik

Apotheekpensioenen in beweging

De financiële crisis heeft ook huisgehouden bij de apotheekpensioenen, die toch al onder druk staan. Reden voor de KNMP om samen met alle betrokken partijen een visie op pensioenen voor de sector openbare apotheken te ontwikkelen.

19-04-2013 | door KNMP

High tea voor medicatieveiligheid

Ziekenhuizen gaan zich inzetten om de medicatieveiligheid naar een hoger plan te tillen. Medisch specialisten in enkele ziekenhuizen hebben tijd vrijgemaakt om zich helemaal op medicatieveiligheid te kunnen richten. “Dit is een echte doorbraak.”

19-04-2013 | door Frits Baltesen

Cumarine sneller stabiel

Met een simpele test kan met 50% zekerheid de juiste onderhoudsdosering van acenocoumarol en fenprocoumon worden voorspeld, blijkt uit het promotieonderzoek van Rianne van Schie. Daarmee wordt de kans op bloedingen door een te hoge, of stolsels door een te lage dosering aanzienlijk verkleind.

19-04-2013 | door Linda de Graaf

Dagcurves heel zinvol

Veel pijn door een onderbehandelde artrose en veel last van hypo’s door een moeilijk instelbare diabetes mellitus. De medicatie van een 84-jarige mevrouw is niet optimaal. Huisarts, POH en apotheker zorgen er gezamenlijk voor dat haar kwaliteit van leven verbetert.

19-04-2013 | door Mike Nettekoven

‘We hebben elkaar nooit verwijten gemaakt’

Ze hadden een gelukkig en stabiel leven samen, Marcel (40) en zijn echtgenoot Rob (42). Toen een griepje van Rob maar niet wilde overgaan, werd hij getest op hiv. De test bleek positief. “We hebben heel wat afgejankt, maar elkaar nooit verwijten gemaakt.”

19-04-2013 | door Martine Boelsma

Farmacotherapie als op het lijf gesneden maatpak

Labwaarden krijgen een steeds belangrijker rol bij de individualisering van farmacotherapie. Voor apothekers zijn labwaarden zelfs essentieel om patiënten te identificeren met een verhoogd risico op ongewenste effecten van geneesmiddelen. Om te waarschuwen voor onverwachte effecten van geneesmiddelen op labuitslagen, moeten ook klinisch chemici inzage krijgen.

19-04-2013 | door Arjen Geerts

Bereiden

Steeds minder apotheken bereiden nog zelf geneesmiddelen, terwijl dit een van de kerntaken is van het vak apotheker. Volgens apotheker Renetta Fransens is het onterecht dat individuele apothekers aan dezelfde hoge kwaliteitseisen moeten voldoen als grootbereiders. “Wij kunnen de risico’s heel goed zelf inschatten.”

19-04-2013 | door Edwin Bos

Innovatieklimaat verandert van karakter

Onder druk van lage marges en aflopende patenten moeten geneesmiddelfabrikanten hun businessmodel drastisch aanpassen. Volgens Nefarma-directeur Michel Dutrée spelen biotechnologiebedrijven, ondanks een slecht innovatieklimaat, hier voortvarend op in. “Nederland is meer gericht op kosten dan op opbrengsten van geneesmiddelen.”

19-04-2013 | door Edwin Bos

Elke dag het verschil maken

Ziekenhuisapothekers kunnen elke dag opnieuw het verschil maken tussen het slagen of het falen van farmacotherapie. Maar volgens ziekenhuisapotheker Reinier van Hest zijn zij te veel bezig met andere zaken. “We moeten het werk delegeren dat anderen ook kunnen doen.”

19-04-2013 | door Reinier van Hest

Vaccinatie tegen pneumokokken niet altijd kosteneffectief

Vaccineren tegen pneumokokken is niet altijd kosteneffectief. Dat blijkt uit onderzoek van Albert Jan van Hoek, die sinds 2007 in Engeland werkt als gezondheidseconoom. Onlangs promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar diverse vaccinatiestrategieën en de kosteneffectiviteit daarvan.

18-04-2013 | door PW

Corticosteroïden langzaam minderen bij belatacept

Bij het gebruik van het middel belatacept (Nulojix) zijn spontane meldingen gedaan van acute transplantaatafstoting.

18-04-2013 | door PW

Risperidon + ijzergebrek: overgewicht

Langdurig gebruik van risperidon in combinatie met ijzergebrek verhoogt de kans op overgewicht bij kinderen. Dat concluderen onderzoekers uit Iowa. Verder verhoogt dit middel de prolactinespiegel met 50% bij de controlegroep die geen ijzertekort had.

17-04-2013 | door Koos Brouwers

Uitbreiding indicaties rituximab, eculizumab, tenofovir en rivaroxaban

De CHMP heeft een positief advies uitgebracht over indicatie-uitbreiding van een aantal middelen.

17-04-2013 | door PW

Zorgen over omzetting 5-ASA

Gastro-enterologen uit het Verenigd Koninkrijk maken zich ernstige zorgen over het voorgenomen voorstel van de Primary Care Trust om substitutie van merkpreparaten van mesalazine (5-aminosalicylzuur, 5-ASA) naar de generieke varianten mogelijk te maken.

17-04-2013 | door PW

Uitgaven top 10 sterk gewijzigd

De top 10 van pakketgeneesmiddelen met de hoogste uitgaven vertoont in 2012 opvallende wijzigingen ten opzichte van het jaar daarvoor. Mede door de overheveling van de TNF-alfaremmers naar het budget van de ziekenhuizen, nemen geneesmiddelen bij astma/COPD de eerste drie plaatsen in.

16-04-2013 | door SFK

Fibromyalgie en NSRI’s

Duloxetine en milnacipran scoren bij fibromyalgie, een vorm van chronische pijn, iets beter dan placebo.

16-04-2013 | door PW

RIVM onderzoekt antibiotica tegen Lyme

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken of antibiotica kunnen helpen bij de preventie van de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet. Het onderzoek start in april en duurt vier jaar. Ook apothekers en huisartsen worden hierin betrokken.

15-04-2013 | door DEB420720

Opsporen bijwerking via internet

Spontane rapportage van bijwerkingen levert een onvolledig beeld van bijwerkingen.

15-04-2013 | door PW

Mediterraan dieet voorkomt cardiovasculaire incidenten

Personen met een verhoogd cardiovasculair risico die een mediterraan dieet volgen,verrijkt met extra-vergine olijfolie of noten, hebben een verminderde kans op cardiovasculaire incidenten.

09-04-2013 | door DEB422443

Medicijnen probleem voor de kwaliteit van het drinkwater

Geneesmiddelenresten vormen een probleem voor de drinkwaterkwaliteit in Nederland. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport over de kwaliteit van drinkwater. Die kwaliteit is goed, maar er is wel enige zorg, schrijft het RIVM na analyse van rapporten en meetgegevens.

09-04-2013 | door f.baltesen@pw.nl

Petitie: 50.000 handtekeningen voor homeopathie

Op homeopathische zelfzorgmiddelen moet weer vermeld worden waarvoor ze zijn bedoeld. Dat stelt de stichting Voor Vrije Keuze in de petitie ‘Handen af van de homeopathie’, die inmiddels door 50.000 mensen is getekend.

05-04-2013 | door DEB422443
Back to top