Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Het gebruik van geneesmiddelen met calcium en vitamine D3 die in het basispakket zijn opgenomen, is de afgelopen jaren fors gestegen. Voor beide geneesmiddelgroepen geldt dat het aantal gebruikers in vijf jaar tijd met meer dan 200.000 is toegenomen.
Het is handig voor de consument: zelfzorgmedicijnen bij de supermarkt. Maar is het ook wenselijk? Critici wijzen op de nadelen van onder meer NSAID’s in het winkelschap. “Veel patiënten schieten uit de bocht.”
Apotheek.nl is dé website met betrouwbare geneesmiddelinformatie voor patiënten. Maar apotheek.nl biedt meer. U kunt de site ook gebruiken aan de balie in de apotheek. Er staan bijvoorbeeld handige instructiefilmpjes voor verschillende toedieningsvormen van medicijnen op. Daarnaast kunt u teksten van apotheek.nl op uw eigen website plaatsen.
Nierkankerpatiënt Lisa Bracht moet sinds een operatie aan haar heup leven met hevige pijnen. Haar hoop is gevestigd op het pijnteam, maar artsen zijn niet altijd bereid deze adviezen op te volgen. Verder mist ze een actievere rol van de ziekenhuisapotheker. “Ik slik veel geneesmiddelen, maar kijkt daar ook iemand naar?”
Toen Ewoudt van de Garde op een congres een robot zag die ‘gewone’ medicijnen maakte, kwam de ziekenhuisapotheker van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein op het idee. Na enkele aanpassingen is de robot nu de eerste ter wereld die beter en goedkoper biologicals maakt.
Sofosbuvir met ribavirine blijkt minstens zo goed te werken als een behandeling met de combinatie peginterferon en ribavirine.
Gezonde vrijwilligers die chloroquine-profylaxe slikken en die geïnfecteerd worden met sporozoïeten van de malariaparasiet Plasmodium falciparum, ontwikkelen volledige en langdurige bescherming tegen malaria.
Patiënten praten liever niet met hun arts over hun pijnklachten. De arts en de apotheker moeten daarom zelf hiernaar vragen. Pas dan kunnen de beschikbare middelen, waaronder kortwerkende fentanylpreparaten bij doorbraakpijn, optimaal worden ingezet.
Zorgverzekeraars houden zich niet aan de afspraken over transparantie in de zorginkoop voor COPD-patiënten. Dat concludeert het Longfonds uit eigen onderzoek. Longpatiënten tasten in het duister over welke zorgverleners zijn gecontracteerd en wat de kwaliteit is van de ingekochte zorg.
Prof. dr. Bert Leufkens ontving op vrijdag 26 april de onderscheiding ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad