Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 22, jaar 2013

31 mei 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Heftige emoties bij klachten over apotheken

Het aantal klachten over de apotheek is vorig jaar explosief gestegen. Door onder meer het preferentiebeleid, medische noodzaak en vrije tarieven begrijpen klanten er niets meer van. Klachtenbemiddelaars Manja Verhoeven en Monique van IJperenburg kunnen het ook niet meer uitleggen.

31-05-2013 | door Edwin Bos

Klachten

redactioneel

31-05-2013 | door Edwin Bos

Jonge honden zetten zorgprojecten voort

Apothekers Jan Hermsen en Susanne Bouwman zijn de winnaars van de Jonge Hondenprijs van de Vereniging voor Jonge Apothekers voor beste farmaceutische patiëntenzorgproject. Apotheker Peter Brummelhuis mocht de prijs voor meest innovatieve zorgproject mee naar huis nemen. De vereniging wil jonge apothekers stimuleren om FPZ-projecten op te zetten.

31-05-2013 | door Cindy Reinders

Schippers: Apotheker moet verspilling tegengaan

Minister Schippers van Volksgezondheid wil verspilling in de zorg tegengaan. Vorige week presenteerde ze haar Plan van Aanpak. Apothekers moeten hun uitgifteperiodes van medicijnen aanpassen aan de behoefte van patiënten. Verder moet sealing van medicijnen hergebruik stimuleren. KNMP-voorzitter Rik van der Meer wil graag meedenken, maar betwijfelt of de kosten van het extra werk opwegen tegen de besparingen.

30-05-2013 | door Frits Baltesen

CMR wil kennis over incidenten verdiepen

De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) is hard bezig meer zorgverleners te betrekken bij de melding van incidenten. Ook gaat de CMR root-cause-analyses uitvoeren en peilstations inzetten om de kennis over het ontstaan van medicatie-incidenten verder te verdiepen.

30-05-2013 | door Marc de Leeuw

Adviezen gewijzigd

De adviezen voor vitamine D-suppletie zijn kortgeleden gewijzigd. In september zijn de nieuwe voedingsnormen voor vitamine D van de Gezondheidsraad gepubliceerd [1]. De KNMP is betrokken geweest bij de commentaarfase van de normen.

30-05-2013 | door Wafa Jama

Stadsmens

Zwervers, yuppen en toeristen. Allemaal zijn ze klant bij de Amsterdamse Dam Apotheek. Apotheker Annemieke Hollander zit helemaal op haar plek. “Het diverse publiek zorgt voor een levendige sfeer in de apotheek.”

30-05-2013 | door Mike Nettekoven

Taken verdelen bij medicatieverificatie

Medicatieverificatie wordt bij voorkeur uitgevoerd onder regie van de apotheker. Maar door beperkte faciliteiten en formatie is een ziekenhuisbrede inzet niet altijd mogelijk. Daarom hebben apothekers en artsen van het Sint Franciscus Gasthuis een gecombineerde werkwijze bedacht waarbij apothekersassistenten en artsen de medicatieverificatie uitvoeren.

30-05-2013 | door L.M. Soema, C.F.M. Heetman-Meijer en E.M. Westerman

Temazepam is veilig bij ernstig COPD

COPD-patiënten met slaapklachten kunnen veilig temazepam gebruiken. De vrees dat slaapmiddelen nachtelijke hypoventilatie verergeren, is niet gegrond. Dat suggereren de uitkomsten van onderzoek waarop dr. Gerben Stege op 15 mei promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

30-05-2013 | door PW

Morning-afterpil zelfzorg in VS

De FDA heeft op 30 april 2013 meegedeeld ermee in te stemmen dat de firma Teva de morning-afterpil Plan B One-Step (levonorgestrel) in de handel brengt voor zelfmedicatie door vrouwen van 15 jaar en ouder.

30-05-2013 | door PW

Probioticum bij darmontsteking

De darmbacterie Faecalibacterium prausnitzii is mogelijk in te zetten als probioticum voor patiënten met een chronisch ontstoken darm.

30-05-2013 | door PW

Antibiotica effectief bij chronische rugpijn

‘The stuff of Nobel Prizes’ wordt het in de Britse pers al genoemd: de ontdekking dat antibiotica zeer effectief kunnen zijn bij chronische rugklachten. Deense onderzoekers denken dat bij 40% van de patiënten met chronische rugklachten antibiotica een goed alternatief zijn voor chirurgie.

29-05-2013 | door Michiel Tent

Geen valproaat voor zwangere met migraine

De Amerikaanse FDA heeft op 6 mei 2013 een waarschuwing gepubliceerd tegen gebruik van valproaat door zwangere vrouwen als profylaxe van migraine.

29-05-2013 | door PW

Antidepressiva tijdens zwangerschap

Zweedse onderzoekers hebben zich gebogen over de vraag of gebruik van SSRI’s en van tricyclische antidepressiva tijdens de zwangerschap de kans verhoogt op autismespectrumstoornissen bij het kind.

29-05-2013 | door PW

Meer generiek voor minder

Het aantal verstrekkingen van generieke receptgeneesmiddelen in het basispakket nam in 2012 met 11% toe tot 140 miljoen. Daarmee waren twee van de drie afgeleverde geneesmiddelen generiek. Tegenover het hogere aantal verstrekkingen van generieke geneesmiddelen stonden 2,4% lagere geneesmiddelenkosten.

28-05-2013 | door SFK

Necrolyse bij telaprevir

In een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) heeft de firma Janssen-Cilag bericht over het risico op toxische epidermale necrolyse (TEN) bij gebruik van telaprevir (Incivo), aldus het CBG op 29 april 2013.

28-05-2013 | door PW

Duale bronchodilatatie bij ernstig COPD

De duale bronchodilatator QVA149 (indacaterol + glycopyrronium) is effectiever in het voorkomen van ernstige COPD-exacerbaties dan de enkele langwerkende muscarineantagonist glycopyrronium. De verbetering in longfunctie en gezondheidsstatus was overeenkomstig.

28-05-2013 | door PW

Ongemakkelijk

column

28-05-2013 | door Wilma Göttgens

Indicaties lenalidomide en tocilizumab uitgebreid

De CHMP heeft positief geadviseerd over twee indicatie-uitbreidingen, zo meldde het CBG op 29 april 2013.

27-05-2013 | door PW

NHG: ‘Nee, tenzij’ voor nieuwe antistollingsmiddelen

Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s) niet voor te schrijven, tenzij er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Patiënten moeten bijvoorbeeld relatief weinig comorbiditeit en een goede nierfunctie hebben.

21-05-2013 | door DEB422443

Kring-apotheek De Vijzel sluit deuren na ruim 100 jaar

Kring-apotheek De Vijzel in Amsterdam gaat op 1 juni na ruim honderd jaar dicht. Door de lagere tarieven en ongunstige contracten kampte de apotheek al twee jaar met forse verliezen. “Zorgverzekeraars hebben geen oog voor de problematiek in de grote steden.”

17-05-2013 | door DEB420720

Basaalcarcinoom: crème evenaart fotodynamische therapie

Behandeling met imiquimod-crème (Aldara) of een crème met fluorouracil (Efudix) bij basaalcarcinoom is net zo effectief als fotodynamische therapie. Behandeling met crème is echter veel goedkoper.

15-05-2013 | door DEB422443

Recordboete voor Ranbaxy

Ranbaxy, een Indiase fabrikant van generieke geneesmiddelen, gaat 500 miljoen dollar betalen om een rechtszaak te schikken. De firma is schuldig aan een hele reeks overtredingen. Zo heeft Ranbaxy de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, de FDA, verkeerd ingelicht en geneesmiddelen op de markt gebracht die onvoldoende waren getest.

door Marc de Leeuw
Back to top