Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Naar schatting de helft van alle voorgeschreven geneesmiddelen wordt off-label voorgeschreven. Dit is dan weliswaar niet evidence-based, maar doorgaans wel opinion-based, en veelal vastgelegd in protocollen. Link wordt het pas als off-labelgebruik niet rationeel is.
Mededingingsadvocaat Marc Wiggers concludeert in een recent proefschrift dat de mededingings- en zorgautoriteiten NMa en NZa de afgelopen jaren fouten hebben gemaakt. Wat hem betreft mag de NZa worden opgeheven.
Een man zonder astma of COPD wordt benauwd door bètablokkers. Zo erg dat hij naar de spoedeisende hulp moet. Enige tijd later krijgt hij toch weer zo’n middel voorgeschreven, met een tweede ziekenhuisopname tot gevolg.
Medicatiebewaking op risicofactoren vergroot de patiëntveiligheid. Apotheker Dorine Hazelzet van Apotheek Allart werkt sinds eind vorig jaar met een module die deze nieuwe vorm van medicatiebewaking mogelijk maakt. “Bewaken op risicofactoren is een belangrijke stap voorwaarts.”
Apothekers die in dienstverband werkzaam zijn, kunnen voortaan terecht bij de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) voor de behartiging van hun arbeidsvoorwaardelijke en rechtspositionele belangen.
Naast het snel en veilig verstrekken van geneesmiddelen moet de apotheek zich richten op zorgverlening. In zijn proefschrift laat promovendus Timothy Broesamle zien hoe apotheken zo’n nieuwe zorgservice het best kunnen ontwikkelen. De lokale situatie is daarbij belangrijker dan wat wetenschappers aanreiken.
Nu al is er forse kritiek op de nieuwe richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van de ziekte van Lyme, die nog in de maak is. Robert Bolderdijk, voormalig hoofd van een microbiologisch laboratorium en zelf lymepatiënt, schreef een uitgebreid commentaar. “Patiënten worden het bos in gestuurd.”
Handelen huisartsen in hun voorschrijfbeleid naar de standaarden van het NHG en gebruiken patiënten hun diabetesmedicatie zoals is voorgeschreven? Dat waren de vragen uit een promotieonderzoek van apotheker Egbert Lamberts op de afdeling Farmaco-epidemiologie en Farmacotherapie van de Universiteit van Utrecht.
Het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) komt met een aantal nieuwe aanbevelingen en herbeoordelingen van geneesmiddelen.
Ouderen laten vaker een aangevraagde laboratoriumtest uitvoeren dan jongeren. Die onttrekken zich relatief vaak aan het ondergaan van laboratoriumtest.
Een combinatiepreparaat met testosteron en een PDE-5-remmer verhoogt het vrouwelijk libido. Datzelfde geldt voor vrouwen die testosteron kregen in combinatie met een 5HT1a-agonist. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.
Tolvaptan (Samsca) kan leiden tot leverbeschadiging. Dat blijkt uit een klinisch onderzoek naar gebruik van dit middel bij autosomale dominante polycystische nierziekte (ADPKD).
Of onnodig medicijngebruik bij ouderen vaak voorkomt, is nog moeilijk vast te stellen op basis van de gepubliceerde literatuurgegevens.
Na de uitbreiding van de vergoedingsmogelijkheden voor de NOAC’s, per 1 december 2012, is een explosieve toename van de uitgaven uitgebleven. Bij voortgezet beleid komen de uitgaven in 2013 op basis van de apotheekinkoopprijzen uit op € 12 miljoen.
Een combinatie van teriparatide en denosumab geeft sneller een hogere botdichtheid bij postmenopauzale vrouwen dan deze middelen afzonderlijk.
Het tuchtcollege heeft een apotheker een waarschuwing gegeven omdat zij alleen tegen betaling Seroxat wilde leveren aan een patiënt, ondanks medische noodzaak. De patiënt accepteerde dit niet en diende hierover een klacht in.
Ondanks kritiek van veel fracties in de Tweede Kamer, houdt minister Edith Schippers van VWS vast aan de overheveling van dure geneesmiddelen naar ziekenhuizen. Onder meer PvdA, PVV en SP stelden in een algemeen overleg in de Tweede Kamer voor om de overhevelingoperatie terug te draaien, ook omdat de besparingen tot nu toe tegenvallen, lieten ze blijken.
Acht partijen in de eerstelijnszorg, verenigd in de Verenigde Eerste Lijns Organisaties (VELO), hebben een strategische alliantie gevormd om actief de beste zorg in de buurt, dichtbij de patiënt, te bevorderen. Zij zullen met hun leden en achterban intensief samenwerken om onder meer de therapietrouw te bevorderen.
Het Apotheek Zorgbureau Leiden, Gouda en Rijnmond heeft faillissement aangevraagd. Door de financiële druk is het aantal participerende apotheken bijna gehalveerd. Het Apotheek Zorgbureau kan door de gaten die vallen in de regionale dekking geen 1-loket-functie meer vervullen.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad