Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 36, jaar 2013

dossier Oncologie

6 september 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Kennisdeling

redactioneel

06-09-2013 | door Marc de Leeuw

Radiotherapie: risico maagkanker bij Hodgkin

Behandeling met radiotherapie geeft een verhoogd risico op maagkanker bij patiënten die een Hodgkin-lymfoom overleefden. Gelijktijdig gebruik van een hoge dosis van het alkylerende middel procarbazine verhoogt dit risico extra.

06-09-2013 | door Marc de Leeuw

Evenwicht

column

06-09-2013 | door Rik van der Meer

‘Individuele kankertherapie rijp voor praktijk’

Steeds beter inzicht krijgen in de individuele farmacotherapie bij kanker, dat is waar de jonge hoogleraar Ron Mathijssen voor gaat. In de afgelopen jaren ontdekte hij een aantal persoonlijke kenmerken die de kinetiek van chemotherapeutica beïnvloeden. De kennis hierover dijt steeds verder uit. De kunst is om die in de praktijk toe te passen.

06-09-2013 | door Marc de Leeuw

Combinatietherapie sleutel tot succes

Targeted agents hebben vaak een spectaculair effect bij onder andere melanoom, maar het effect is van korte duur. Combinaties met nieuwe middelen, die het immuunsysteem activeren, zullen een revolutie in de kankerbehandeling teweegbrengen.

06-09-2013 | door Linda de Graaf

‘Positieve houding is een goed medicijn’

Kanker overkomt iemand anders, dacht Peter Kapitein tot acht jaar geleden. Zijn strijd tegen lymfeklierkanker duurde vierenhalf jaar. Nu zet de organisator van Alpe d’HuZes zich dagelijks in voor onderzoek naar deze ziekte. “Mijn leven is kanker.”

06-09-2013 | door Frits Baltesen

Radionucliden helpen waar opiaten falen

Prostaatkankerpatiënten met botmetastasen die de pijn onvoldoende onder controle krijgen met opiaten of chemotherapie, hebben baat bij therapie met het radioactieve geneesmiddel rhenium-188-HEDP. Dit middel verlicht niet alleen de pijn, het verbetert ook de overleving. Rhenium-188-HEDP is ontwikkeld en getest in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het enige ziekenhuis in Nederland dat dit middel produceert.

06-09-2013 | door Marc de Leeuw

Medicatiegebruik oncologiepatiënt veiliger

Farmaceutische zorg rond oncologiepatiënten is vaak nog versnipperd. Hierdoor ontbreekt een compleet medicatieoverzicht en is medicatiebewaking een probleem. In ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen zijn de verificatie en overdracht van medicatie en het elektronisch voorschrijven aangepakt. Alle medicatiegegevens zijn terug te vinden in één systeem.

06-09-2013 | door L. Smedinga, J.W. Douma, J.C. van Putte, B.P. van Rees en J.A. Korporaal-Heijman

‘Betrouwbare zorg dichtbij’ – de campagne van start

Ter vervanging van landelijke themaweken wordt dit najaar een toolkit aangeboden waarmee apotheken aan de slag kunnen om zichtbaar betrouwbare zorg dichtbij te bieden.

06-09-2013 | door KNMP

Orale oncolytica in strips

De laatste jaren zijn diverse incidenten gemeld van medicatiefouten met los verpakte orale oncolytica, vooral door het afleveren van meer medicatie dan voorgeschreven. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) pleit voor stripverpakkingen.

06-09-2013 | door Ardo Ebbinge en Doerine Postma

Boek

Anneke Booij is apotheker en kreeg tweeënhalf jaar geleden opnieuw kanker. Sinds die tijd is ze thuis. Ze bundelde haar correspondentie met haar vrienden en familie in een boek. Ze vulde dit aan met beschouwingen over de zorgverlening die zij tot nu toe kreeg met haar achtergrond als apotheker.

06-09-2013 | door Frits Baltesen

Samenwerking in de strijd tegen hiv in Afrika loont

Onderzoek naar betere behandelingen voor hiv in Afrika blijft nodig. Dat stelt Quirine Fillekes, onderzoeker van de apotheek van het UMC St Radboud te Nijmegen. Haar promotieonderzoek richtte zich vooral op verbetering van de hiv-behandeling bij zwangeren en kinderen in Tanzania, Oeganda en Zambia.

05-09-2013 | door PW

Variatie Verordening

Sinds 4 augustus 2013 zijn alle via EU-verordening 712/2012 aangebrachte wijzigingen in de Variatie Verordening van kracht. Daarnaast zijn de Classification Guideline en Procedural Guideline vervangen door één nieuw document, de zogenaamde Variation Guidelines.

05-09-2013 | door PW

Index helpt bij patiëntenonderzoek

Een nieuwe methode, de Medication Regimen Complexity Index (MCRI), helpt bij het vergelijken van patiënten met eenzelfde ziektebeeld.

05-09-2013 | door PW

Model voorspelt optreden neutropenie

Een belangrijke bijwerking van eribulinemesilaat is neutropenie. Een model kan voorspellen of deze bijwerking zal optreden. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en de apotheek van het Slotervaartziekenhuis.

04-09-2013 | door Koos Brouwers

Diclofenac vermijden bij cardiovasculair risico

Voor het gebruik van diclofenac bevattende geneesmiddelen voor systemisch gebruik geldt een beperking op grond van een advies van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van de EMA.

04-09-2013 | door PW

Lansoprazol: lagere AUC bosutinib

Zuurremming met lansoprazol vermindert de absorptie van de tyrosinekinaseremmer bosutinib aanzienlijk.

04-09-2013 | door PW

Panitumumab alleen bij ongemuteerd RAS

Bij gebruik van panitumumab is bepaling van de RAS-status van de tumor nodig.

03-09-2013 | door PW

Axitinib: alert op interacties

Gelijktijdig gebruik van axitinib en stoffen die inducerend of remmend werken op CYP-enzymen moet worden vermeden. Dat stellen onderzoekers uit San Diego.

03-09-2013 | door PW

NSAID’s al jaren meest gebruikt

Nederlandse apotheken verstrekten in 2012 aan 3,3 miljoen verschillende mensen een pijnstiller van het NSAID-type. Dat komt neer op bijna 20% van de bevolking. Deze groep geneesmiddelen kent daarmee de meeste gebruikers. Dit gold ook vijf jaar geleden.

02-09-2013 | door SFK

Meldactie NPCF: veel problemen door preferentiebeleid

Het preferentiebeleid leidt bij meer dan de helft van de patiënten tot problemen. Twee derde vindt dat ze vooraf niet voldoende zijn geïnformeerd over de gevolgen. Toch steunt een meerderheid het preferentiebeleid. Dat blijkt uit een meldactie van de patiëntenfederatie NPCF onder 11.000 patiënten.

30-08-2013 | door DEB420720

Antidepressiva: verhoogd bloedingsrisico na de bevalling

Alle soorten antidepressiva verhogen het risico op ernstig bloedverlies na de bevalling. Dit geldt niet alleen voor SSRI’s.

29-08-2013 | door DEB422443

NZa: huisarts mag De Thuisapotheek niet negeren

Huisartsengroep Prinsenbeek mag niet langer weigeren patiënten door te verwijzen naar De Thuisapotheek. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt de huisartsen deze verplichting op wegens aanmerkelijke marktmacht.

29-08-2013 | door DEB420720

Medicatie in de Maas

Een rapport over de kwaliteit van het water uit de Maas baart zorgen. De concentraties van geneesmiddelen en röntgencontrastmiddelen kwamen in 2012 bij ruim 10% van de metingen boven de norm uit.

26-08-2013 | door DEB422443
Back to top