Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Geneesmiddelautoriteiten in Canada hebben een waarschuwing gegeven over zeldzame maar ernstige huidreacties bij sunitinib. Sommige daarvan hadden een fatale afloop.
Huidziekten zijn sociaal invaliderend en worden vaak onderbehandeld. Dermatoloog Niek Bennen pleit voor goede voorlichting over lokale corticosteroïden. Zodat patiënten ruimer durven smeren. En hij staat voor maatwerk: “Dat steeds minder apotheken bereiden, is een zorgverschraling.”
Veel patiënten zijn tevreden over de huidige behandeling met antipsoriasismiddelen. Toch blijft er altijd behoefte aan nieuwe medicatie, zegt hoogleraar dermatologie Peter van de Kerkhof. Vooral op het gebied van de systemische behandeling zijn er ontwikkelingen.
Cutane lymfomen zijn zo zeldzaam dat er tot voor kort nauwelijks iets bekend was over de etiologie. Er waren dus ook geen therapeutische targets. Hoogleraar Maarten Vermeer van het LUMC werkt nu aan therapie op het niveau van signaaltransductie, epigenetica en monoklonale antilichamen. “Ik krijg DNA aangeleverd van patiënten uit heel Europa.”
Mensen met aanhoudende jeukklachten bewust maken van hun krabgedrag en een alternatief gedrag aanleren. Dit gecombineerd met veel voorlichting maakt dat de jeuk van de bezoekers aan het jeukspreekuur in het UMC Utrecht draaglijker wordt.
Fotodynamische therapie biedt veel voordelen bij de behandeling van (pre)maligne huidaandoeningen. Ze is effectief, kortdurend en zonder littekenvorming waardoor therapieontrouw geen issue is. Mogelijke pijn tijdens de behandeling kan in de toekomst worden verminderd door gebruik te maken van daglicht.
Met drie spreekkamers, een telefonist en een eigen central-filling-unit is de nieuwe Schager Apotheek klaar voor de toekomst. Apotheker Aouktje de Wolf werkte met een architect van buiten de sector en kocht zelf tafels en kasten op internet. “Als je kosten wil besparen, moet je niet wars zijn van een tweedehands bureau.”
Alleen de Thuisapotheek mag sinds 1 juni Dovobet-zalf leveren aan psoriasispatiënten. Fabrikant Leo Pharma vindt thuisbezorging van deze zalf door een landelijke apotheek beter voor de patiënt. Maar huisartsen, apothekers, dermatologen en de patiëntenvereniging vrezen voor de medicatieveiligheid. De KNMP en het NHG adviseren de zalf in overleg om te zetten naar de gel. Dermatologen zijn hierop tegen.
Patiënten overlijden aan de gevolgen van geneesmiddelen die ze in het ziekenhuis krijgen. Maar volgens voormalig huisarts Ignace Schretlen worden ernstige en zelfs dodelijke bijwerkingen veel te weinig door zorgverleners gemeld. “Beloon artsen voor elke goed onderbouwde melding van een bijwerking.”
Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2012 bijna vier miljoen keer een huidmiddel dat een corticosteroïde bevat. Dat komt overeen met 60% van alle verstrekkingen van receptplichtige huidpreparaten die voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen.
Per juli is de gevaarsklasse van triamcinolon en triamcinolonacetonide gewijzigd van 3 naar 4 in het Risico-instrument Farmaceutische Stoffen (RiFaS). Bereiding van dermatica met triamcinolonacetonide kan nog steeds veilig plaatsvinden, mits de juiste beschermingsmaatregelen getroffen worden.
Filgrastim (Neupogen) en pegfilgrastim (Neulasta) kunnen bij kankerpatiënten en bij gezonde donoren in zeldzame gevallen het capillaire-lek-syndroom (CLS) geven.
Levofloxacine voor inhalatie is door het EMA geaccepteerd voor aanvulling op een eerder Paediatric Investigation Plan.
Het EMA heeft natriumchloriet per injectie aangewezen als te onderzoeken weesgeneesmiddel bij de behandeling van amyotrofe laterale sclerose (ALS).
Hemofilie is onlangs meerdere keren gemeld na inname van clopidogrel (Plavix).
De mate van voorschrijven van lipidenverlagende medicatie is een goede voorspeller van de klinische uitkomsten bij patiënten met diabetes. Grigory Sidorenkov, promovendus in Groningen, onderzocht of kwaliteitsindicatoren het behandelresultaat bij diabetespatiënten kunnen voorspellen.
Hydrolysaten van glucomannaan (GMH) uit de Amorphophallus wortelknol geven een mooie huid en minder acne bij vrouwen. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Strathclyde in Glasgow in samenwerking met onderzoekers uit een dermatologiekliniek in Iran.
’s Avonds aanbrengen van 160-320 mg teunisbloemolie bij kinderen en adolescenten met atopische dermatitis helpt, stellen onderzoekers uit de Hallym Universiteit in Seoul.
Angst voor bijwerkingen belemmert de toepassing van dermatocorticosteroïden bij constitutioneel eczeem.
Huidziekten geven een grote kans op depressies bij ouderen, stellen onderzoekers uit Zuid-Korea.
Geneesmiddelen voorschrijven mag vanaf 1 januari 2014 alleen nog maar elektronisch. Dat staat in een nieuwe richtlijn van de KNMG, die 18 september is gepresenteerd.
In Nederland overlijden steeds meer mensen aan een melanoom. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekend gemaakt.
Het kabinet-Rutte II blijft in zijn miljoenennota voor het jaar 2014 bij de eerder ingezette bezuinigingen op geneesmiddelen. Uit de rijksbegroting voor het volgend jaar blijken geen nieuwe kortingen op geneesmiddelen, hoewel apothekers de gevolgen blijven voelen van het preferentiebeleid. In deze begroting is ook de extra bezuiniging van € 6 miljard opgenomen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft op 13 september Dorpsapotheek Cothen het bevel gegeven de deuren te sluiten. In de apotheek was geen apotheker aanwezig. De gevestigd apotheker was op vakantie in Griekenland, zonder te voorzien in waarneming.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad