Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Zorgverzekeraars hebben opnieuw de tarieven voor apotheken verlaagd. Volgens apotheker Raymond Kolman moeten apothekers hierdoor de onethische keuze maken tussen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en het voortbestaan van hun bedrijf. “Zorgverzekeraars en overheid moeten omstandigheden scheppen waarin apothekers hun verantwoordelijkheid kunnen nemen”.
Twee jaar na een dotterbehandeling krijgt een oudere heer last van aspecifieke klachten in borst- en buikstreek. De cardioloog vindt echter geen aanwijzingen dat er iets met zijn hart aan de hand is.
De farmaceutische industrie heeft nog steeds een slecht imago. Dat werd dit jaar gevoed door een corruptiezaak in China, hoge boetes voor misleidende voorlichting aan patiënten en vragen over de prijs van weesgeneesmiddelen. Directeur Marcel Joachimsthal van GSK Nederland heeft ook duidelijke ideeën over zorg, zoals: “Innoveren met zorg: dat kan alleen samen.”
Fabrikanten van medicijnen zullen in de toekomst veel vaker met het ministerie van VWS onderhandelen over de prijs, leert de discussie over weesgeneesmiddelen. “Doorgaan met deze uitgaven is niet houdbaar”, vindt VWS. Genzyme: “We hebben serieus overwogen de stekker eruit te trekken.”
Het preferentiebeleid dwingt epilepsiepatiënten hun geneesmiddelen te wisselen. Daarbij lopen ze risico’s op een aanval. KNMP-voorzitter Rik van der Meer en directeur Martin Boer van het Epilepsiefonds willen dat deze misstand definitief stopt. “We willen Zorgverzekeraars Nederland een lijst overhandigen met geneesmiddelen waarbij substitutie uit den boze is.”
Apotheektarieven zitten ook voor volgend jaar in de min, zeker voor de basiscontracten van zorgverzekeraars. Voor apothekers met aanvullende afspraken is het beeld positiever, maar de contracten zijn inmiddels zo complex dat niemand de financiële gevolgen kan inschatten. “Veel apothekers verwachten dat de aparte zorgprestatie ‘eerste uitgifte’ zorgt voor minder inkomsten.”
“Gezellig dat u er bent”, kreeg apotheker Erik Evers van Benu-apotheek De Ringvaart in Zwanenburg te horen als hij op de fiets huisbezoeken aflegde bij oudere polyfarmaciepatiënten. “Dan stond ik twee uur later met een kop koffie nog onder het familieportret over de zoon te praten”, vertelt hij. Nu pakt hij het efficiënter aan.
‘Betrouwbare zorg dichtbij’, dat is het motto van de lopende publiekscampagne. De farmaceutische zorg die apothekers lokaal en regionaal leveren moet zichtbaar zijn bij het publiek in en om de apotheek.
Dr. Anne Leendertse verwacht dat een nieuwe rol van de apotheker – apotheker-farmacotherapeut in een huisartsenpraktijk – leidt tot minder geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnamen en verbeteringen in de farmacotherapie. Of dat daadwerkelijk zo is, onderzoekt ze momenteel.
Bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is proefdieronderzoek vaak een slechte voorspeller van bijwerkingen die kunnen optreden bij de mens. Dat blijkt uit promotieonderzoek van onderzoeker Peter van Meer aan de Universiteit Utrecht.
De CHMP heeft aanbevolen om de marktautorisatie van het weesgeneesmiddel stiripentol (Diacomit) te wijzigen van een voorwaardelijke naar een volledige toelating.
Patiënten die voor een chronische nierziekte calciumvrije fosfaatbinders gebruiken, hebben een lager risico op overlijden dan patiënten die op calcium gebaseerde fosfaatbinders gebruiken.
Influenzavaccinatie bij patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten verkleint het risico van ernstige cardiovasculaire events. Dat blijkt uit een meta-analyse van gerandomiseerde klinische studies.
Het voormalige weesgeneesmiddel macitentan (Opsumit) kreeg een positief advies van de CHMP.
Na chirugische verwijdering van alvleesklierkanker verbetert adjuvante therapie met gemcitabine de overleving, zo blijkt uit open-label onderzoek.
De CHMP gaf groen licht om de indicaties van vijf middelen uit te breiden.
De CHMP heeft een positief advies gegeven voor het verlenen van een handelsvergunning aan het nieuwe antidepressivum vortioxetine (Brintellix).
Paracetamol, ibuprofen of stoominhalatie helpen niet om de symptomen van een acute verkoudheid te verminderen.
De SFK ontvangt van verreweg de meeste openbare apotheken maandelijks in totaal zo’n 15 gigabyte (GB) aan geneesmiddelverstrekkingsdata voor de omvangrijkste databank van Nederland op dit gebied. Via webrapportages en SFK Select koppelt de SFK de eigen gegevens terug aan de deelnemers, waar mogelijk gespiegeld aan landelijke cijfers.
Huisartsen die een beloning ontvangen van zorgverzekeraars voor hun voorschrijfgedrag volgen het beste de richtlijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) naar het voorschrijfbeleid in 2012.
Het middel sofosbuvir wordt via een compassionate use-programma beschikbaar gesteld aan patiënten met chronische hepatitis C-infectie die een levertransplantatie (hebben) ondergaan.
Een studie waarin duizenden stoffen of combinaties daarvan worden getest op buiten het lichaam gekweekte tumoren moet personalized medicine bij kanker een stuk vooruit helpen. Een onderzoeksteam van negentien wetenschappers uit Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaat hiermee de komende vier jaar aan de slag.
NHG-Standaarden zijn voortaan direct na publicatie openbaar en in te zien op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad