Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
De geneesmiddeluitgaven binnen het wettelijk verzekerd pakket daalden in de afgelopen vijf jaren met in totaal 16% tot bijna € 4,4 miljard dit jaar. Per inwoner van Nederland is de daling van deze uitgaven voor de groep 65-plussers sterker dan die voor alle inwoners.
Een project gericht op de identificatie van vallende ouderen zorgt ervoor dat apothekers meer oog krijgen voor deze groep. Na een medicatiebeoordeling is de helft van de geneesmiddelgerelateerde problemen opgelost en is de angst van ouderen om te vallen afgenomen.
Het heeft voordelen om preparaten met een FNA-licentie te kopen. Gelicenseerde preparaten herkent u aan het woordmerk ‘FNA’ achter de preparaatnaam. Het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) heeft de kwaliteit ervan beoordeeld.
Apotheker Annette Leijen van Apotheek De Reeshof in Tilburg weet veel van medicatie voor ouderen. Ze schreef als IVM-medewerker met een zorgorganisatie een medicatieprotocol en voorziet nu als apotheker twaalf verpleeg- en verzorgingstehuizen van medicijnen. “Dit werk is een verademing!”
Ouderen met een of meer chronische aandoeningen moeten langer thuis blijven wonen. Met een preventieprogramma onderzoeken eerstelijns zorgverleners in Wijk bij Duurstede hoe ouderen langer zelfredzaam en weerbaar kunnen blijven. “We moeten voorkomen dat ouderen die bewegen duizelingen krijgen door hun geneesmiddelen.”
De nieuwe NHG-Standaard Beroerte bevat verschillende aanknopingspunten voor het FTO. Nieuw is dat aan patiënten met een niet-cardiale embolie naast acetylsalicylzuur ook dipyridamol wordt gegeven. Ook is de termijn voor behandeling met intraveneuze trombolyse verlengd.
Souvenaid, een medische voeding bedoeld om de ziekte van Alzheimer af te remmen, is niet effectief bij mensen met een milde tot matige ernstige vorm van deze aandoening. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
De Diane-35 pil wordt niet langer vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft VWS-minister Schippers gisteren besloten.
De brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven Nefarma heeft minister Schippers van Volksgezondheid gevraagd een bijna twee jaar slepende zaak rond de vergoeding van drie geneesmiddelen tegen obstipatie, jicht en MS op te lossen.
De Thuisapotheek is binnen anderhalf jaar opnieuw failliet en heeft de levering van geneesmiddelen gestaakt. Volgens de eigenaren is de landelijke verzendapotheek “om zeep geholpen” door Brocacef. De groothandel zegt niet de enige te zijn die goederen heeft teruggehaald bij De Thuisapotheek.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad