Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 01, jaar 2013

4 januari 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Triggers

redactioneel

04-01-2013 | door Martine Boelsma

Van der Meer: ‘Redden wat er te redden valt’

Het hoofdbestuur van de KNMP neemt nog deze maand een besluit over het tijdstip waarop Rik van der Meer wordt benoemd tot voorzitter. In een ledenstemming versloeg Van der Meer vorige maand nipt Sjaak de Vries.

04-01-2013 | door Frits Baltesen

Kwaliteit

column

04-01-2013 | door Jaap Dik

Instructievideo

Apotheker Martijn Harpe in Amsterdam heeft sinds kort een website met video-instructies voor patiënten, waardoor ze weten hoe ze medicijnen moeten innemen. Vijftig apothekers verwijzen nu al structureel klanten door. Dit jaar moeten dat er veel meer worden.

04-01-2013 | door Frits Baltesen

Verbetering

In het artikel over leveranciers met het predicaat ‘betrouwbaar’ in PW 50 van 2012 staat in het overzicht het bedrijf Blockland IJsselstein genoemd.

04-01-2013 | door KNMP

Hersenoedeem: voorkeur hypertoon zout

Zowel mannitol als hypertone zoutoplossingen zijn effectieve middelen bij intracraniële hypertensie als gevolg van hersenoedeem. De voorkeur gaat uit naar hypertone zoutoplossing: niet alleen is daarvan het effect sterker, ook is de werkingsduur langer.

04-01-2013 | door I. Heidari en J.J.W. Ros

Neuropathische pijn omgeven met raadsels

Ondanks de specifieke symptomen van neuropathische pijn wordt lang niet altijd de juiste diagnose gesteld. Omdat over het onderliggende mechanisme te weinig bekend is, laat ook de behandeling te wensen over, vindt hoogleraar anesthesiologie en pijnspecialist Frank Huygen.

04-01-2013 | door Linda de Graaf

Tijd voor bezinning in alzheimeronderzoek

Het onderzoek naar nieuwe medicatie bij de ziekte van Alzheimer zit een beetje in een dip. Diverse studies leidden tot mislukkingen. Toch gloort er hoop, want met kennis opgedaan uit de mislukte trials is de opzet van nieuw onderzoek een stuk verbeterd. Verder is meer aandacht nodig voor preventie. Daar is nog veel te winnen.

04-01-2013 | door Marc de Leeuw

‘Ho, pas op: ik zit in de gevarenzone …’

Migrainepatiënten kunnen aanvallen verzachten – en soms zelfs voorkómen – als zij de symptomen en uitlokkers eerder onderkennen. MyMigraine, een online gedragstraining, leert patiënten aanvallen af te wenden door op tijd te ontspannen. Belinda van der Sluis: “Ik ging altijd over mijn eigen grenzen heen. Door deze training heb ik geleerd op tijd gas terug te nemen.”

04-01-2013 | door Edwin Bos

Genetica wint langzaam terrein in neurologie

Farmacogenetica biedt in potentie mogelijkheden voor verbetering van de farmacotherapie bij patiënten met een neurologische aandoening. De belangrijkste toepassing van farmacogenetica is vooralsnog het voorspellen van een zeldzame bijwerking zoals het Stevens-Johnsonsyndroom bij carbamazepine.

03-01-2013 | door Koos Brouwers

Huisarts kan migraine langer zelf behandelen

Huisartsen kunnen de NHG-standaard Hoofdpijn beter opvolgen dan nu het geval is. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Ronald Zielman, die hierover publiceerde in het tijdschrift Cephalalgia.

02-01-2013 | door PW

NZa beoogt juiste prikkels zorginkoop

In 2012 ging het nieuwe declaratiesysteem in de ziekenhuiszorg in (DOT).

02-01-2013 | door PW

Ginkgo voorkomt dementie niet

Langdurig gebruik van het gestandaardiseerde Ginkgo biloba-extract (EGb761) kan de ziekte van Alzheimer niet tegengaan.

01-01-2013 | door PW

Financiering bij Fabry en Pompe

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft de minister van VWS geadviseerd om geneesmiddelen die gebruikt worden bij de ziekten van Fabry en Pompe, niet langer vanuit het basispakket te vergoeden.

01-01-2013 | door PW

Alemtuzumab bewezen effectief bij MS

Alemtuzumab vermindert het aantal exacerbaties van MS significant ten opzichte van interferon bèta-a1. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde Care-MS-I- en -II-studies. Alemtuzumab, een monoklonaal CD52-antilichaam, wordt al vele jaren off-label gebruikt bij multiple sclerose.

31-12-2012 | door Loes Ariaans

Centrale route voor bewerkte weefselproducten

Vanaf eind 2012 moet ook voor bewerkte weefselproducten (tissue engineered products of TEP) een markttoelating via de centrale procedure worden aangevraagd, meldt het CBG.

31-12-2012 | door PW

Risico op terugval bij risperidon

Na een goede respons op risperidon bij psychoses, agitatie of agressie bij de ziekte van Alzheimer bestaat het risico op terugval bij staken.

30-12-2012 | door PW

Herbeoordeling vier geneesmiddel(groep)en

Tijdens de decemberbijeenkomst van de PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) is een start gemaakt met de herbeoordeling van vier nationaal geregistreerde geneesmiddel(groep)en.

30-12-2012 | door PW

Nieuw hypnoticum verbetert slaap

Suvorexant, een orexine-receptorantagonist, verbetert de slaapefficiëntie bij patiënten met slapeloosheid.

29-12-2012 | door PW

Triptanen tijdens of na de aura?

Mevrouw Hoofd is in de war. Haar apotheker vertelt haar dat zij sumatriptan pas tijdens de hoofdpijnfase moet innemen. Haar huidige neuroloog adviseert sumatriptan al tijdens de aurafase in te nemen. Wie heeft gelijk?

28-12-2012 | door Delia Titre

Triptanenstrijd

Artsen hebben een ruime keuze bij het voorschrijven van triptanen bij migraine. Ondanks afspraken over doelmatig voorschrijven kiezen zij steeds vaker voor een duurder merkgeneesmiddel.

28-12-2012 | door SFK

Rifaximine houdt ammoniakspiegel in toom

Hepatische encefalopathie is een neuropsychiatrisch syndroom dat zich soms voordoet bij patiënten met leveraandoeningen. De beperkte mogelijkheden voor medicamenteuze behandeling steunen vooral op lactulose of lactitol. Het niet in Nederland geregistreerde rifaximine biedt mogelijk een alternatief bij therapieresistentie en bij preventie.

28-12-2012 | door N.C.M. de Vos-Koppelaar, E.M. de Vogel, R. Beukers en H.G. Dieleman

Sluiting dreigt voor dienstapotheken

Dienstapotheken in Zoetermeer, Haarlem, Roermond en Venlo kunnen het hoofd niet meer boven water houden. Zorgverzekeraars zouden niet bereid zijn een kostendekkende vergoeding te betalen voor acute farmaceutische zorg. “Het NZa-tarief voor deze zorg is veel te laag. Laat de minister een apart potje maken.”

21-12-2012 | door DEB422443

Acetosal: verhoogd risico maculadegeneratie

Mensen die minstens 10 jaar lang regelmatig acetylsalicylzuur gebruiken hebben een verhoogd risico op leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD).

19-12-2012 | door DEB422443

Innovatieprijs voor zorggroep van apothekers

Gezondheidscentrum Dillenburg in Alphen aan den Rijn is winnaar van de Achmea Eerstelijns Innovatieprijs. Op de website de-eerstelijns.nl werden de meeste stemmen uitgebracht op deze door apothekers geïnitieerde eerste multidisciplinaire zorggroep.

19-12-2012 | door DEB420720

Geen glaucoom door corticosteroïden

Het gebruik van corticosteroïden verhoogt de kans op openkamerhoekglaucoom niet. Dit geldt voor alle toedieningsvormen die van corticosteroïden beschikbaar zijn.

19-12-2012 | door DEB422443
Back to top