Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Het is al enkele keren geprobeerd: de introductie van diergeneesmiddelen in apotheken. Maar na een paar mislukkingen lijken deze producten nu echt door te breken. Sinds afgelopen oktober besloten vijftig apothekers artikelen als ontwormingsmiddelen en vlooienbanden te verkopen. Distributeur Firmus Farma: “En dit jaar komen er honderden apothekers bij.”
Nederlandse apothekers verstrekten vorig jaar 3,7 miljoen keer een verbandmiddel. Bijna 2,1 miljoen daarvan declareerden de apothekers bij de zorgverzekeraars, in totaal voor € 79 miljoen. Van dit bedrag zou in 2013 € 5,5 miljoen niet meer worden vergoed door een herziening van de productgroep verbandmiddelen.
Drie apotheken heeft apotheker Filiz Yesil; een ondernemer in hart en nieren. Ze heeft geleerd goed naar de cijfers te kijken. “De lage marge van incontinentiemateriaal bij sommige verzekeraars weegt niet op tegen de administratieve lasten die je ervan hebt.”
Er bestaat bijna geen vergelijkend onderzoek tussen middelen met directe en gereguleerde afgifte. Studies met carbamazepine en quetiapine wijzen op betere verdraagbaarheid van gereguleerde afgifte. Dosering eenmaal daags bevordert de therapietrouw. Daardoor kan substitutie van psychofarmaca het behandelresultaat wezenlijk beïnvloeden.
Acht assistenten van Apotheek Stevenshof in Leiden zijn buddy voor patiënten in de palliatieve fase. Zorgverzekeraars vergoeden deze persoonlijke zorg echter niet. Apotheker Anne-Margreeth Krijger: “We hebben geprobeerd deze zorg gefinancierd te krijgen, maar dit is niet in geld uit te drukken.”
Tuberculosemiddelen zijn laagdrempelig verkrijgbaar in Vietnam. Din Hoa Vu, promovendus aan de Rijksuniversiteit in Groningen, deed onderzoek naar de kennis van apothekers en beschikbaarheid van tuberculosemiddelen in Hanoi.
Bij gebruik van lenalidomide (Revlimid) in combinatie met dexamethason voor multipel myeloom is een aantal ernstige gevallen van leverbeschadiging en acuut leverfalen gerapporteerd.
Gebruikers van antiretrovirale middelen kunnen binnenkort thuis hun bloedspiegels monitoren (TDM), zo verwachten onderzoekers van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.
Polymorfismen van COX1-842A>G en CYP2C19 blijken voorspellend te zijn voor trombotische complicaties na de behandeling. Onderzoekers uit Leiden en Utrecht onderzochten de rol van genetische polymorfismen voor acetylsalicylzuur en clopidogrel bij patiënten die een percutane coronaire interventie moesten ondergaan vanwege een hartinfarct met ST-segmentverhoging.
In de herziene NHG-standaard Fractuurpreventie (voorheen Osteoprose) is het biologisch geneesmiddel denosumab (Prolia) opgenomen. Het middel is effectief bij postmenopauzale vrouwen met een verhoogde kans op fracturen.
Ustekinumab blijkt effectief bij patiënten met de ziekte van Crohn, die resistent geworden zijn voor TNF-alfaremmers.
Apothekers handelen een vraag van een mantelzorger over toediening van pantoprazol via een sonde heel verschillend af. De meesten kiezen voor vervanging van pantoprazol door het beter hanteerbare omeprazol. In het algemeen is het uitvragen van de casus nog voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit onderzoek van mystery guests van onderzoeksbureau AMP.
Onder bepaalde omstandigheden zijn behandelingen met lapatinib (Tyverb) bij borstkanker minder werkzaam dan behandelingsregimes met trastuzumab (Herceptin).
Na eerdere mislukkingen is de gentherapie terug van weggeweest. Het eerste gentherapeuticum, Glybera, is in oktober 2012 door de EMA toegelaten tot de markt.
Grotere verpakkingen paracetamol verdwijnen uit de schappen van de drogisterijen. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
Verkenners farmacie Alexander Rinnooy Kan en Robert Reibestein gaan onderzoeken of in bepaalde gebieden te veel of juist te weinig apotheken zijn en wat dit betekent voor de contractering. Dat stelt VWS-minister Edith Schippers naar aanleiding van de taakopdracht die zij woensdag 2 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De overkoepelende organisaties van apothekers in de EU-landen, de PGEU (Pharmaceutical Group of European Union), is tegen de invoering van het door Brussel voorgestelde logo voor webwinkels voor medicijnen. Het logo wekt misverstanden op, is vatbaar voor fraude en nodigt klanten uit om te kopen bij webwinkels, waardoor ze minder informatie krijgen over het medicijngebruik dan bij apothekers.
ADHD’ers die medicatie gebruiken, komen minder snel in aanraking met de politie. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek dat is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad