Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 06, jaar 2014

dossier Neurologie

7 februari 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Herexamen 2014 PW 6

Welke van onderstaande geneesmiddelen heeft niet een pro-aritmisch effect? a. flecaïnide; b. sotalol; c. amiodaron; d. diltiazem.

07-02-2014 | door T. Schalekamp

Correctie

In de rubriek Herexamen in het Pharmaceutisch Weekblad editie 4 2014 is een fout geslopen.

07-02-2014 | door PW

‘Medicijntekort door importverbod Ranbaxy’

Het importverbod voor grondstoffen van Ranbaxy leidt tot onrust in de apotheken en brengt de therapietrouw in gevaar. Generieke fabrikanten willen na het zoveelste incident bij deze fabrikant aanpassing van het preferentiebeleid. VWS-minister Schippers en de zorgverzekeraars zien geen enkel verband.

07-02-2014 | door Edwin Bos

Verbannen

column

07-02-2014 | door Ruud Coolen van Brakel

Keukenmes (2)

redactioneel

07-02-2014 | door Frits Baltesen

Praktische handvatten bij de behandeling van parkinson

Behandeling van de ziekte van Parkinson omvat veel meer dan de behandeling van de motorische problemen als gevolg van een dopaminerg tekort. En substitutie van medicatie kan leiden tot ontregeling van de klachten, en mag dus niet zonder overleg met de neuroloog geschieden. Een multidisciplinaire aanpak verdient de voorkeur.

07-02-2014 | door M. Luinstra en A.W.F. Rutgers

Parkinson-short stay helpt medicatie beter in te stellen

Apothekers van het Martini Ziekenhuis Groningen nemen deel aan een multidisciplinair overleg op de parkinson-short stay-afdeling van verpleeghuis Maartenshof. Een pilot wees uit dat de apotheek kan bijdragen aan het optimaliseren van het medicatiegebruik, vooral op het gebied van niet-parkinsonmedicatie.

07-02-2014 | door Linda Wijma-Vos en Tim Beerden

‘Ik voelde me beetgenomen door die rotziekte parkinson’

Aan de diagnose ziekte van Parkinson gaat soms een lange zoektocht vooraf. Lea Bouterse verslikte zich vaak, voelde zich moe en had last van stijfheid, maar onduidelijk was waar die klachten vandaan kwamen. Totdat de neuroloog vroeg hoe het met het lezen ging. “Ik weet dat moment nog exact, het precieze tijdstip van de diagnose.”

07-02-2014 | door Edwin Bos

ParkinsonNet vergroot kennis van 2700 zorgverleners

Tien jaar na de oprichting zijn maar liefst 2700 zorgverleners aangesloten bij ParkinsonNet. Deze organisatie vergroot de expertise voor zorgverleners, onder wie enkele tientallen apothekers, die patiënten met de ziekte van Parkinson behandelen, en faciliteert de onderlinge samenwerking.

07-02-2014 | door Frits Baltesen

Multi target-therapie belofte bij kinderhersentumoren

Hersentumoren vormen bij kinderen de meest voorkomende oncologische doodsoorzaak. Angiogenese is voor de tumorgroei en -progressie essentieel. Toch blijken anti-angiogene therapieën onvoldoende effectief. Er zijn aanwijzingen dat multi target-therapie helpt het tumorontsnappingsmechanisme te overwinnen.

07-02-2014 | door Mariska Sie

Informatorium 2014 beschikbaar

Recent is de editie 2014 van het Informatorium Medicamentorum uitgebracht, met daarin 37 nieuwe geneesmiddelen. Verwerking van SmPC’s en behandelrichtlijnen leidt jaarlijks tot duizenden wijzigingen.

07-02-2014 | door Atty Hielema

Puzzelen met parkinsonmedicatie

Clementine Stuijt is specialist op het gebied van de ziekte van Parkinson. Ze geeft nascholingen aan apothekers (SAFE- en PIAF-cursussen) en voerde als freelance-apotheker tien jaar medicatiebeoordelingen uit in onder meer Amsterdamse verpleeg- en verzorgingshuizen.

07-02-2014 | door Marc de Leeuw

Doel medicatie bij parkinson: optimaal functioneren patiënt

De behandeling van de ziekte van Parkinson heeft vooral tot doel om de patiënt in het dagelijks leven optimaal te laten functioneren. Dopaminerge medicatie is daarbij de hoeksteen. Een neuroprotectieve behandeling is nog steeds niet ontdekt.

06-02-2014 | door Marc de Leeuw, Teus van Laar en Tom Schalekamp

Alzheimerpatiënt: baat bij vitamine E

Vitamine E is effectief bij patiënten met milde tot matige vormen van de ziekte van Alzheimer. Dat concluderen de onderzoekers van de TEAM-AD VA-studie waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd.

06-02-2014 | door Cindy Reinders

Geen verergering parkinson

Pimavanserine – een selectieve 5HT2A-agonist – is een effectief antipsychoticum bij parkinsonpatiënten en leidt niet tot verergering van de motorische symptomen.

06-02-2014 | door PW

Amantadine doorgebruiken

Chronisch gebruik van amantadine is zinvol bij parkinsonpatiënten met dyskinesieën.

06-02-2014 | door PW

Vier negatieve opinies

De CHMP adviseert geen handelsvergunning af te geven voor de volgende nieuwe geneesmiddelen:

06-02-2014 | door PW

Migraine: candesartan werkt

Candesartan 16 mg blijkt als migraineprofylaxe even effectief als propranolol 160 mg retard.

05-02-2014 | door PW

Vier positieve opinies

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert een handelsvergunning af te geven voor de volgende nieuwe geneesmiddelen:

05-02-2014 | door PW

Twee indicatie-uitbreidingen

De CHMP adviseert positief over de volgende indicatie-aanpassingen:

04-02-2014 | door PW

Intestinale gel bij parkinson

Continue afgifte van levodopa/carbidopa met een intestinale gel helpt parkinsonpatiënten in de gecompliceerde fase van hun ziekte beter dan orale medicatie.

04-02-2014 | door PW

Toename anti-epileptica

Het gebruik van neurologische geneesmiddelen vertoont al enige jaren geen groei. Anti-epileptica vormen daarop een uitzondering. Sinds 2008 neemt het gebruik daarvan jaarlijks met gemiddeld 4% toe.

04-02-2014 | door SFK

Marc van Gelder vertrekt bij Mediq

Bestuursvoorzitter Marc van Gelder vertrekt binnenkort bij Mediq. “Nu Mediq de afgelopen negen jaar is uitgegroeid tot een internationale speler in de zorg, is het voor mij een natuurlijk moment om de leiding over te dragen”, liet hij weten in een verklaring.

31-01-2014 | door DEB420720

440 onderzoeksbanen weg bij MSD in Oss

MSD is van plan 440 banen te schrappen in het ontwikkelingscentrum in Oss, het Development Center Oss (DCO). Het concern verwacht de komende jaren minder nieuwe geneesmiddelen op de markt te brengen, waardoor het budget voor research & development moet worden verminderd, zo heeft MSD laten weten.

31-01-2014 | door f.baltesen@pw.nl

Levenskwaliteit stijgt enorm dankzij migraineprofylaxe

De herziene NHG-Standaard Hoofdpijn biedt huisartsen meer farmacotherapeutische mogelijkheden bij de preventieve behandeling van migraine en clusterhoofdpijn. Apotheker Karen de Leest zegt hierover dat zij het belangrijk vindt om patiënten concreet uit te leggen dat het aantal migraineaanvallen halveert door het gebruik van migraineprofylaxe.

10-01-2014 | door c.reinders@knmp.nl
Back to top