Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 08, jaar 2014

met PW Wetenschappelijk Platform

21 februari 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Service

redactioneel

21-02-2014 | door Marc de Leeuw

Radium Ra-223 bij prostaatkanker

Radium 223-dichloride (Xofigo) is goedgekeurd door het EMA en is beschikbaar in Nederland. Dit middel is geïndiceerd bij volwassenen met castratieresistente prostaatkanker en symptomatische botmetastasen, maar zonder metastasen in hersenen, lever en longen.

21-02-2014 | door PW

Dimethylfumaraat bij MS

Dimethylfumaraat (Tecfidera) is door de Europese Commissie (EC) goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS).

21-02-2014 | door PW

Zetpillen 20 mg metoclopramide geschrapt

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de registratie van zetpillen met 20 mg metoclopramide (Primperan) doorgehaald.

21-02-2014 | door PW

Herexamen 2014 PW 8

U doet een medicatiebeoordeling bij een man van 66 jaar, die achttien maanden geleden een myocardinfarct heeft gehad. Hij gebruikt nu onder meer acetylsalicylzuur, metoprolol, simvastatine en enalapril. Welke van deze middelen hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden voortgezet? a. acetylsalicylzuur; b. simvastatine; c. metoprolol; d. enalapril.

21-02-2014 | door T. Schalekamp

Te mooi

column

21-02-2014 | door Jaap Dik

Duo huisarts/apotheker biedt stoppen-met-roken-zorg

Apothekers en huisartsen rondom het Brabantse Oosterhout bieden stoppen-met-roken-zorg geïntegreerd aan in de eerste lijn. De Stichting Farmaceutische Zorg en de huisartsenzorggroep Zorroo ontwikkelden samen een zorgprogramma. CZ tekende een ketencontract voor deze zorg.

21-02-2014 | door Edwin Bos

Apothekers kunnen rol bij wondzorg verder uitbouwen

Apothekers kunnen een belangrijke rol spelen op het gebied van wondzorg. Tijdige levering van de juiste verbandmaterialen bijvoorbeeld is cruciaal voor een goede behandeling. Verder wordt de wetenschappelijke onderbouwing van wondzorg steeds sterker.

21-02-2014 | door Marc de Leeuw

Vergoeding voor wondzorg verschilt per zorgverzekeraar

Voor apothekers zijn wondzorgmiddelen een klein deel van hun omzet, maar de vergoedingen zijn karig. Sommige producten gaan met verlies de deur uit. Het vergoedingenbeleid tussen zorgverzekeraars verschilt sterk.

21-02-2014 | door Frits Baltesen en Edwin Bos

Wie de pleister past …

Verbanden zijn er in veel soorten en maten. Door de grote verscheidenheid is een overzicht moeilijk te verkrijgen. Als hulpmiddel is de Wondverbandwijzer beschikbaar op de KNMP Kennisbank.

21-02-2014 | door Thijs Altena

Patent voor wattenstaafje

Wattenstaafjes bestaan al honderd jaar, maar de Rotterdamse apotheker Nada Al-Rubaiee bedacht iets nieuws. Daarvoor kreeg ze onlangs een Europees patent. De mede-eigenaar van drie apotheken heeft nog meer ideeën.

21-02-2014 | door Frits Baltesen

Nierstichting: ‘Signaleringsfunctie apotheker’

Naar schatting 500.000 mensen hebben verborgen nierschade. Dat stelt apotheker Ka-Chung Cheung op de KNMP-districtsledenbijeenkomsten. De apotheker heeft een belangrijke taak in de opsporing, aldus de Nierstichting.

20-02-2014 | door m.croon@pw.nl

Therapietrouw zichtbaar

De SFK lanceert de therapietrouwrapportage, waarin patiënten worden getoond die hun medicatie mogelijk niet trouw innemen. Landelijke cijfers geven apothekers inzicht in de verbeterpotentie van apotheekscores.

18-02-2014 | door SFK

Medicatiebeoordeling: AIS en HIS niet klaar

Huisartsen en apothekers vinden het uitvoeren van een medicatiebeoordeling zinvol. Maar hun informatiesystemen zijn nog niet klaar voor patiëntenselectie en vastlegging van gegevens. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en het Nederlands Huisartsen Genootschap.

17-02-2014 | door DEB420720

KNMP en Pharos: inzet voor laaggeletterden

Met het doel het gebruik van geneesmiddelen bij laaggeletterde patiënten te verbeteren, hebben KNMP en Pharos, het Expertisecentrum gezondheidsverschillen, vorige week een convenant gesloten. Apothekers krijgen checklists om laaggeletterden te herkennen en beter met hen te communiceren.

14-02-2014 | door f.baltesen@pw.nl
Back to top