Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 36, jaar 2014

dossier Urologie

5 september 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Verwachten

column

05-09-2014 | door Léon Tinke

Nieuwe zorgtaken nopen tot btw-review

De transformatie die apothekers doormaken van distributeur van geneesmiddelen naar zorgverlener heeft gevolgen voor de btw-heffing. Het nieuwe Handboek Apotheek & BTW van de KNMP waarschuwt apothekers tijdig maatregelen te nemen.

29-08-2014 | door DEB420720

Herexamen 2014 PW 36

Propranolol is een niet-selectieve bètablokker. Welke uitspraak over dit middel is correct? a. Het veroorzaakt vaatvernauwing als gevolg van bèta-1-blokkade. b. Het veroorzaakt vaatverwijding als gevolg van bèta-1-blokkade. c. Het veroorzaakt vaatvernauwing als gevolg van bèta-2-blokkade. d. Het veroorzaakt vaatverwijding als gevolg van bèta-2-blokkade.

05-09-2014 | door G. van den Brink

Synthetisch virus brengt DNA in cel

Onderzoekers van de universiteiten in Eindhoven, Wageningen en Leiden hebben een synthetisch virus ontwikkeld waarmee DNA- of RNA-moleculen in lichaamscellen kunnen worden gebracht. Deze kunstmatige virussen kunnen in de toekomst mogelijk worden gebruikt bij gentherapie.

03-09-2014 | door PW

Ebola-middel werkt bij apen

Het experimentele ebola-geneesmiddel Zmapp werkt bij apen, zo blijkt uit onderzoek in Nature. Wetenschappers besmetten achttien rhesus-makaken met het ebolavirus. Alle apen genazen, zelfs als ze Zmapp pas vijf dagen na besmetting kregen of als ze zo ernstig ziek waren dat slijmvliezen al bloedden. Drie apen die dit middel niet kregen, stierven na vier tot acht dagen.

02-09-2014 | door PW

Domperidon: minder en korter

Op basis van een Europese herbeoordeling van domperidonbevattende geneesmiddelen, doet het CBG de volgende aanbevelingen.

04-09-2014 | door PW

Voorzichtig met bromocriptine

De Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) van het EMA heeft een eerder advies van het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) over bromocriptine bekrachtigd.

04-09-2014 | door PW

GS-5806 tegen respiratoir syncytieel virus

Het kandidaatgeneesmiddel GS-5806 blijkt de viral load te verminderen bij volwassen testpersonen die zijn geïnfecteerd met het respiratoir syncytieel virus (RSV). Amerikaans onderzoek toont dit.

02-09-2014 | door PW

Veel instructies voor baby’s

Apothekers geven de instructie voor hulpmiddelen die nodig zijn voor goed geneesmiddelgebruik vooral aan mensen die longmedicatie inhaleren. Tot deze groep behoren naar verhouding veel eenjarigen.

02-09-2014 | door SFK

Nieuwe middelen bieden hoop bij prostaatkanker

Of er medicatie wordt ingezet bij prostaatcarcinoom, en zo ja welke, hangt af van het stadium van de aandoening. De grote vraag is wat bij wie op welk moment het beste middel is.

05-09-2014 | door Marc de Leeuw

Sterfte claritromycine verhoogd bij vrouwen

Claritromycine geeft bij vrouwen een ruim tweemaal zo hoog risico op cardiovasculaire sterfte als penicilline V. Dit verband is afwezig bij mannen en bij roxitromycine.

03-09-2014 | door Marc de Leeuw

‘Geneesmiddelen kunnen mij niet helpen’

Door benigne prostaathyperplasie heeft John problemen met plassen. Hij probeerde verschillende geneesmiddelen, maar de klachten gaan niet weg. Ook heeft hij last van bijwerkingen. “Ik overweeg een behandeling met microgolven. Dan kan ik die geneesmiddelen definitief weggooien.”

05-09-2014 | door Edwin Bos

PDE-5-remmer, vacuümpomp en prothese helpen man aan erectie

Erectiele disfunctie ontstaat door diverse lichamelijke en psychische oorzaken. Ook geneesmiddelen als anti-androgenen, antidepressiva en antihypertensiva zijn sterk geassocieerd met deze aandoening. Welke mogelijkheden zijn er om een erectiestoornis te behandelen?

05-09-2014 | door Herman Bakker

“Welke vragen heeft u nog?”

Het is lastig na te gaan of een patiënt laaggeletterd is en daardoor geneesmiddelinformatie niet goed begrijpt. De meeste mensen die beperkte gezondheidsvaardigheden hebben, blijken dit goed te kunnen verbergen. Dit artikel geeft tips om deze patiënten te herkennen en te helpen.

05-09-2014 | door Marga Vintges en Karen Hosper

Conceptrichtlijn Bereiden: nadruk op zorgaspect

Dagelijks komt het voor: een patiënt heeft een geneesmiddel nodig dat niet als geregistreerd handelsproduct verkrijgbaar is. De apotheker gaat dan na of het geneesmiddel voor zijn patiënt kan worden bereid.

05-09-2014 | door Rik Wagenaar
Back to top