Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Het besluit van zorgverzekeraars te stoppen met de vergoeding van ruim honderd “niet-rationele” apotheekbereidingen heeft tot veel discussie geleid. Zorgverzekeraars vinden dat het Zorginstituut Nederland moet bepalen welke bereidingen bewezen effectief zijn. Apothekers, zorgverzekeraars en artsen zijn in overleg over de vergoedingen.
U heeft capsaïcinecrème 0,075% FNA laten analyseren bij het RAL (Regionaal Apotheek Laboratorium). Er werden duplogehaltes gevonden van 83% en 85%. U bestudeert de bereidingsgegevens en ziet onmiddellijk de oorzaak: a. het gebruikte mengapparaat was niet gevalideerd; b. het capsicumextract was bijna over de datum; c. er is niet gefactoriseerd voor het grondstofgehalte; d. een samenspel van alle drie genoemde oorzaken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben gisteren het publiek gewaarschuwd voor risico’s bij gebruik van kruidenpreparaten in combinatie met geneesmiddelen. Ze raden mensen aan advies te vragen aan hun apotheker of arts.
Een groep huisartsen eist onder het motto ‘Het roer moet om!’ dat politiek en zorgverzekeraars een andere koers varen. In een manifest vragen ze de zorgverzekeraars om echt te gaan samenwerken, “op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid”. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) steunt de actie.
Febuxostat (Adenuric) wordt sinds kort volledig vergoed voor patiënten met jicht, mits zij niet (meer) behandeld kunnen worden met allopurinol of niet reageren op deze behandeling.
Het gebruik van paracetamol is risicovoller dan tot nog toe werd aangenomen. Langdurig gebruik van deze pijnstiller vergroot het risico op ernstige bijwerkingen, zoals bloedingen en sterfte.
Zorgverzekeraars zijn vanaf 1 maart van dit jaar gestopt met het vergoeden van een vierhonderdtal bereidingen. De 300.000 gebruikers van deze medicijnen moeten deze nu zelf betalen of moeten op zoek naar een alternatief. De praktijk moet uitwijzen of verzekeraars met de wel vergoede alternatieven niet duurder uit zijn.
Bij verminderde nierfunctie neemt de klaring van clavulaanzuur af en daardoor neemt het risico op bijwerkingen toe. Clavulaanzuur is alleen beschikbaar in vaste combinaties met amoxicilline.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad