Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 14, jaar 2015

dossier Huid

3 april 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

@Truusje214

column

31-03-2015 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

Schippers: ‘Gesprek is verplicht bij de eerste uitgifte’

“Apothekers zijn verplicht het begeleidingsgesprek eerste uitgifte te voeren. Anders mogen ze het geneesmiddel niet meegeven.” Dat zei VWS-minister Edith Schippers tijdens het Algemeen Overleg Geneesmiddelenbeleid woensdag in de Tweede Kamer.

27-03-2015 | door Mariël Croon

Herexamen 2015 PW 14

Natriumalginaat is een bestanddeel van Gaviscon. Wat is juist? a. Alginaat is een polysaccharide afkomstig uit algen, dat na opname van een H+ opzwelt en een beschermende gel met hoge pH vormt op de maaginhoud. b. Alginaat verlaagt de oppervlaktespanning van gasbellen, hierdoor kunnen ze bij flatulentie en een opgeblazen gevoel werkzaam zijn. c. Alginaat neemt een H+ op en wordt daarna omgezet in CO2. Het veroorzaakt dus gasvorming en daardoor kan een opgeblazen gevoel ontstaan. d. Alle van de bovenstaande beweringen zijn juist.

02-04-2015 | door Renske Hebing

Te vaak antibiotica voor kinderen met koorts

Artsen schrijven aan een op de vier kinderen met koorts antibiotica voor, terwijl daar in veel gevallen geen medische reden voor is. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Gijs Elshout en Marijke Kool van het Erasmus MC.

01-04-2015 | door PW

Advies KNMP: lever geen naalden van Terumo

De KNMP adviseert apothekers uit voorzorg bepaalde injectienaalden van het merk Terumo niet meer te leveren aan patiënten. Het zou gaan om de type naalden K-pack II en Neolus. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) raden ook het gebruik af. De GGD's en de ziekenhuizen volgen de adviezen op.

24-03-2015 | door f.baltesen@pw.nl

Korte indicatie op verpakking kruidenmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten dat het ook voor traditionele kruidengeneesmiddelen mogelijk is een verkorte indicatie op de verpakking te vermelden.

02-04-2015 | door PW

Evolocumab en alirocumab bij hypercholesterolemie

De PCSK9-remmers evolocumab en alirocumab verminderen cardiovasculaire problemen bij patiënten met een verhoogd cholesterolgehalte.

31-03-2015 | door PW

Janssen doet vaccins van de hand

Twee vaccins van Janssen (voorheen Crucell) worden overgedragen aan andere leveranciers en registratiehouders.

01-04-2015 | door PW

De jeugd van tegenwoordig gebruikt minder antibiotica

Het door tieners veruit meest gebruikte geneesmiddel is de anticonceptiepil. Vorig jaar maakten 340.000 jonge vrouwen in de leeftijd van 11 tot en met 20 jaar gebruik van deze vorm van anticonceptie. Bij de niet-geslachtsgebonden medicatie valt op dat in 2014 minder jongeren antibiotica gebruikten dan vijf jaar geleden.

31-03-2015 | door SFK

Vitamine K2: minder vaatstijfheid

Langdurige suppletie met menaquinon-7 (vitamine K2) in een dosering vergelijkbaar met de dagelijkse intake via voeding, verbetert de flexibiliteit van de halsslagaders – een maat voor het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen.

02-04-2015 | door PW

TNF-alfaremmers bij psoriasis: risico tbc

Tuberculose (tbc) is een zeldzame maar ernstige complicatie bij de behandeling van psoriasis met TNF-alfaremmers. Deze bijwerking kan ontstaan ondanks dat hiertegen preventieve medicatie is gegeven.

01-04-2015 | door Marc de Leeuw

Foliumzuur tegen beroerte

Foliumzuur plus enalapril verlaagt significant het risico op een eerste beroerte vergeleken met enalapril alleen.

31-03-2015 | door PW

Statines: meer diabetes

Statinegebruikers hebben 46% meer kans op diabetes type 2 dan mensen die deze middelen niet slikken.

31-03-2015 | door PW

Opzienbarend oordeel over het begeleidingsgesprek

Een patiënt die een begeleidingsgesprek voor € 6 weigerde, kreeg van de geschillencommissie gelijk. De apotheker had moeten informeren over de kosten, de verzekeraar over het eigen risico.

02-04-2015 | door Frans Moss

Practical Pharmaceutics

De nieuwe druk van Recepteerkunde komt in mei in het Engels uit. Productzorg en bereiding worden als Practical Pharmaceutics Nederlandse exportproducten.

02-04-2015 | door Yvonne Bouwman-Boer
Back to top