Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
De Nieuwe Apotheek, leverancier van geneesmiddelen aan huisartsen en gezondheidscentra, heeft uitstel van betaling gekregen. Oprichter Marijke Dirksen, voorheen van De Centrale Apotheek, verwacht een doorstart te maken met nieuwe investeerders.
Bij patiënten die medicatie niet in eigen beheer hebben, dat wil zeggen dat een zorgmedewerker het beheer van de geneesmiddelen heeft overgenomen, moet de apotheek een toedienlijst leveren. Zorgmedewerkers mogen namelijk, vanwege de fouten die hiermee ontstonden in het verleden, niet langer zelf de toedienlijst maken. Maar moet dan ook iedere keer een nieuw actueel medicatieoverzicht worden meegeleverd? a. Ja, een nieuwe toedienlijst betekent automatisch ook een nieuw actueel medicatieoverzicht. b. Nee, een actueel medicatieoverzicht hoeft maar eenmaal per jaar te worden geleverd. c. Nee, er hoeft alleen een nieuw medicatieoverzicht te komen als er veranderingen in de medicatie hebben plaatsgevonden.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat verpleeghuizen te weinig zorgdragen voor een goede hygiëne om infecties te voorkomen. De Inspectie wil na eerdere recente adviezen over dit onderwerp dat de verpleeginstellingen “nu echt in actie komen”.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat apotheken, drogisten en fabrikanten vanaf 1 oktober 2015 beboeten als zij melatonineproducten verkopen met een doseereenheid van 0,3 mg en hoger die niet zijn geregistreerd als geneesmiddel.
De Vereniging van Zelfstandige Apothekers (VZA) en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) hebben op 1 mei een principeakkoord bereikt voor een eerste cao voor de ongeveer tweeduizend apothekers in dienstverband.
Ziekenhuizen hebben weinig zicht op hun profylactisch gebruik van antibiotica. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geadviseerd over het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen:
De foto bij het artikel ‘Accepteer nooit deellijst als recept voor nieuwe medicatie’ in PW 17 staat los van het in het stuk beschreven medicatie-incident.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert waakzaam te zijn voor het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) bij gebruikers van fingolimod (Gilenya). Als er sprake is van PML moet de behandeling worden gestopt.
Het astma/COPD-middel Seretide was ook in 2014 het pakketgeneesmiddel met de hoogste uitgaven. Evenals in voorgaande jaren daalden de uitgaven aan dit middel. Het anti-epilepticum pregabaline is nieuw in deze top 10; methylfenidaat moet daarvoor wijken.
Privacy in de apotheek staat soms op gespannen voet met de patiëntveiligheid. Wat doe je bijvoorbeeld als een patiënt weigert zijn gegevens beschikbaar te stellen? Afleveren? Weigeren? Mag dat? Over al dit soort vragen gaat het in de districtsledenbijeenkomsten in mei en juni.
Wat krijgt voorrang: privacy of patiëntveiligheid? Op 26 mei 2015 beslist de Eerste Kamer daarover. En daarmee eindigt een lang en bewogen wetgevingstraject rondom de rechten van de patiënt bij elektronische gegevensuitwisseling.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad