Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 27, jaar 2015

dossier Maag, darm, lever

3 juli 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Schippers praat prijzen elf medicijnen omlaag

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is er de afgelopen twee jaar in geslaagd de prijzen te verlagen van elf dure geneesmiddelen door onderhandelingen met farmaceutische bedrijven.

30-06-2015 | door Frits Baltesen

Flightsafety

column

30-06-2015 | door Jaap Dik

Herexamen 2015 PW 27

Welke van de onderstaande uitspraken over lithium en zwangerschap is juist? a. Een vrouw met een bipolaire stoornis gebruikt lithium en wil zwanger worden. Ze kan beter switchen naar carbamazepine. b. Als iemand lithium gebruikt tijdens de zwangerschap, is het risico op een aangeboren hartafwijking (Ebstein-anomalie) 10%. c. Tijdens de zwangerschap heeft kortwerkend lithiumcarbonaat de voorkeur boven een preparaat met gereguleerde afgifte, zoals Priadel en Camcolit. d. De dagelijkse dosis lithium kan het beste verdeeld worden over drie tot vier giften.

30-06-2015 | door Cindy Reinders

Actieplan: minder regeldruk in de apotheek

Vermindering van administratieve regeldruk in de farmacie is wenselijk én mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de KNMP, de Associatie van Ketenapotheken, de Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie en de Apotheekhoudende Afdeling van huisartsenvereniging LHV.

30-06-2015 | door PW

Overdracht zorg kwetsbare oudere moet beter

De overdracht van zorg voor kwetsbare ouderen die het ziekenhuis verlaten was in 2013 onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek dat de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) in 2014 heeft uitgevoerd bij 280 zorgverleners in tien zorgregio’s.

30-06-2015 | door PW

Akkoord met cao

84% van de leden van de werkgeversorganisatie Vereniging van Zelfstandige Apothekers (VZA) heeft zich positief uitgesproken voor het principeakkoord Cao Apotheken in dienstverband.

30-06-2015 | door PW

Douane onderschept illegale pillen uit India en China

De douane heeft in de afgelopen weken ruim 155.000 potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen. De erectiepillen, afslankmiddelen en slaapmiddelen komen vooral uit China en India. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

19-06-2015 | door DEB420720

Idarucizumab gaat de werking van dabigatran tegen

Pollack et al. publiceren in de New England Journal of Medicine de resultaten van een interimanalyse.

03-07-2015 | door PW

Neurologische klachten bij clioquinol

Bijwerkingencentrum Lareb wijst zorgverleners erop dat neurologische klachten kunnen optreden bij het gebruik van clioquinol in de aanbevolen dosering.

30-06-2015 | door PW

Finasteride tijdens zwangerschap: aangeboren afwijking

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tien meldingen van bijwerkingen bij gebruik van finasteride (Proscar) en dutasteride (Avodart) door vrouwen.

30-06-2015 | door PW

SFK helpt bij voorbereiden van FTO Maagprotectie

Met de FTO-module Maagprotectie biedt de SFK deelnemende apothekers hulp bij de voorbereiding van een farmacotherapeutisch overleg (FTO) met huisartsen over maagbescherming bij oudere gebruikers van NSAID’s of trombocytenaggregatieremmers (TAR) van het acetylsalicylzuurtype. Ongeveer drie kwart van deze patiënten heeft adequate maagbescherming.

30-06-2015 | door SFK

Geen NSAID’S preoperatief

Pijnstillers die worden gegeven vóór het trekken van verstandskiezen helpen niet bij het verminderen van postoperatieve pijn.

30-06-2015 | door PW

TNF-alfaremmers: infectierisico

Het gebruik van TNF-alfaremmers zorgt in de eerste negentig dagen voor een verhoogd risico op ernstige infecties.

30-06-2015 | door PW

COPD-interventie effectief

Zorgprogramma’s verbeteren de inhalatietechniek en therapietrouw van COPD-patiënten en verminderen ziekenhuisopnamen. Ook zijn ze kosteneffectief.

30-06-2015 | door PW

Antibioticumkuur kan korter bij buikinfecties

Een vierdaagse antibioticumkuur bij gecompliceerde buikinfecties is even effectief als een kuur van acht dagen. Dat schrijven R.G. Sawyer et al. in het New England Journal of Medicine.

30-06-2015 | door Mirthe Niehoff

Medicatiebewaking voor MDL-patiënten

De G-Standaard bevat verschillende contra-indicaties voor patiënten met aandoeningen van slokdarm, maag, darm of lever. Bewaking op deze contra-indicaties draagt bij aan veilig medicijngebruik onder deze patiënten.

30-06-2015 | door Froukje Harkes-Idzinga
Back to top