Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Onder patiënten is onrust ontstaan nu de geïmporteerde MAO-remmers tranylcypromine en fenelzine – na een besluit van het Zorginstituut Nederland – niet meer worden vergoed. Zorgverzekeraars betalen wel voor de bereidingen, maar psychiaters zijn bezorgd dat deze middelen mogelijk onvoldoende beschikbaar zijn.
Meneer van der Broek, 55 jaar, krijgt voor het eerst het antidepressivum agomelatine 25 mg, eenmaal daags een tablet voor de nacht. Hij gebruikt verder nog enalapril 10 mg, metoprolol 100 mg, hydrochloorthiazide 12,5 mg, acetylsalicylzuur 80 mg en simvastatine 40 mg. Recent was zijn nierfunctie eGFR 46 ml/min. U belt de voorschrijvend arts voor overleg over de keuze van dit middel; op basis van kosten en werkzaamheid heeft dit middel niet de voorkeur. Wat bespreekt u nog meer? a. Of de leverfunctie gecontroleerd wordt in verband met verhoogde kans op stijging ALAT/ASAT. b. Of de natriumspiegels gecontroleerd worden in verband met verhoogde kans op hyponatriëmie door de interactie tussen hydrochloorthiazide en agomelatine. c. Of de dosering gehalveerd kan worden in verband met een verminderde nierfunctie. d. Toevoegen van een PPI in verband met een verhoogde kans op maagbloedingen door de combinatie van acetylsalicylzuur en agomelatine.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wijst een fonds voor de financiering van dure geneesmiddelen af. Dit advies had KWF Kankerbestrijding, die in opdracht van de minister de betaalbaarheid van dure medicatie heeft onderzocht, vorige week gegeven als oplossing voor de oplopende kosten voor deze middelen.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA adviseert goedkeuring voor de volgende nieuwe geneesmiddelen en uitbreidingen van indicaties.
De SFK onderzocht welke hemelsbrede afstand patiënten afleggen om in de avond, nacht of op zondag (spoed)medicatie op te halen. Ruim 80% van de patiënten betrekt deze medicatie binnen tien kilometer van hun woonwijk; voor 50% is dat gemiddeld binnen vier kilometer.
Met een speciale training en website voor apothekers wil de KNMP therapietrouw bevorderen. Apothekers zijn enthousiast. Patiëntgerichte medicatiebegeleiding kan namelijk hét verschil maken. Alleen al door verkeerd gebruik van cardiovasculaire middelen vallen jaarlijks 1660 doden.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad