Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
De KNMP vindt de verstrekking van hulpmiddelen via landelijke leveranciers verwarrend voor patiënten. Dat heeft KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent vorige week geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vindt de versnippering van de zorg die hierdoor optreedt nadelig voor patiënten: zij krijgen steeds vaker niet alleen met hun eigen apotheek te maken, maar moeten veel andere leveranciers benaderen voor de gewenste zorg.
Invoering van de nieuwe klachtenwet geeft een forse lastenverzwaring voor zorgverleners en burgers. In een brief aan de Eerste Kamer uiten tien eerstelijnspartijen, waaronder de KNMP, hun bezwaren tegen deze wet.
Een tandarts vraagt u advies over het wel of niet stoppen van acenocoumarol bij het trekken van een verstandskies bij een van uw patiënten. Welk advies geeft u? a. Tijdelijk stoppen met acenocoumarol, een eenmalige dosis vitamine K en een dag na extractie de acenocoumarol hervatten. b. Doorgaan met acenocoumarol, maar wel eenmalig een dosis vitamine K voorafgaand aan de extractie. c. Doorgaan met acenocoumarol, maar wel eenmalig een dosis vitamine K voorafgaand aan de extractie en tevens gedurende enkele dagen de mond spoelen met tranexaminezuur 5% mondspoeling. d. Alleen gedurende enkele dagen de mond spoelen met tranexaminezuur
De FDA keurde in 2014 het hoogste aantal nieuwe geneesmiddelen goed sinds achttien jaar. De Amerikaanse registratieautoriteit ging akkoord met 41 nieuwe middelen, 14 meer dan in 2013.
De FDA heeft geadviseerd isavuconazol (Cresemba) goed te keuren voor de behandeling van invasieve aspergillose en mucormycose.
Artsen en apothekers moeten bij de dosering van geneesmiddelen meer rekening houden met overgewicht. De verdeling en afbraak van een middel in het lichaam kan bij obese patiënten afwijken. Dat stelt klinisch farmacoloog Catherijne Knibbe in Annual Review of Pharmacology and Toxicology.
Het Centraal Administratie Kantoor legaliseert vanaf 1 januari 2015 de verklaringen voor reizen met opiaten.
Openbare apotheken verstrekten vorig jaar diclofenac aan ruim 1,3 miljoen gebruikers. Daarmee staat het middel ondanks een afname met 135.000 gebruikers bovenaan de lijst van pakketgeneesmiddelen met de meeste gebruikers. Van naproxen, ook een ontstekingsremmer, nam het aantal gebruikers juist met 135.000 toe.
Bij de behandeling van hyperkaliëmie zijn positieve resultaten geboekt met de kaliumion-vanger zirconiumsilicaat (ZS-9, ZS Pharma) en het kaliumbindend polymeer patiromer (Relypsa). De middelen gaven een significante reductie van de serumkaliumconcentratie.
In de helft van de door promovendus Nicolas Schroten onderzochte patiënten die aanvullende vitamine D-tabletten kregen, daalde het reninegehalte. In de andere helft nam het reninegehalte alleen maar verder toe.
Een preventieve behandeling met antibiotica is niet zinvol bij patiënten met een beroerte. Dat publiceren neurologen van het Academisch Medisch Centrum in The Lancet.
Patiënten met multipele sclerose boeken vooruitgang na een hematopoëtische stamceltransplantatie (HSCT), blijkt uit onderzoek. Autologe HSCT verbetert de fysieke en cognitieve functie en de kwaliteit van leven bij mensen met MS.
Genetische variaties in het fluoropyrimidinemetabolisme verhogen het risico op ernstige toxiciteit. Omdat de benodigde dosisverlaging verschilt, is het aantal contra-indicaties uitgebreid.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad