Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 7

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Opiumdief

Opiumwetmiddelen zijn een geliefd doelwit van dieven. En verslaafden. En als een verslaafde toegang heeft tot genoemde middelen, bijvoorbeeld in een zorginstelling, dan is de verleiding groot ze te stelen. De gelegenheid schept de dief, zoals blijkt uit de door het RIVM aangeleverde casus.

15-02-2016 | door Frans van den Houdt

Met mes op tafel

De verhoudingen tussen overheid c.q. maatschappelijke organisaties en farmaceutische industrie lijken zich te verharden.

16-02-2016 | door Ruud Coolen van Brakel

Farmabedrijven zien omzet en winst dalen

De wereldwijde omzetten van de grote farmaceutische bedrijven zijn vorig jaar vrijwel allemaal gedaald. Ook de nettowinsten daalden. Van Big Pharma presteerde AstraZeneca naar verhouding het beste: daar steeg de omzet met 1% tot € 21,8 miljard en de winst over 2015 nam toe met 7%.

16-02-2016 | door Frits Baltesen

Herexamen 2016 PW 7

Welke uitspraak over amoxicilline is juist?

16-02-2016 | door Lonneke van Onzenoort-Bokken en Marjan van Ledden-Klok

Opleiding bereiden in Noord-Holland gered

Twee ROC’s in Noord-Holland zijn bereid het aseptisch handelen en bereiden voor assistenten aan te bieden in het nieuwe schooljaar. Apothekers hadden vorige maand hun zorgen geuit bij de SBA en de KNMP omdat dit keuzedeel voor bereidende assistenten dreigde te verdwijnen in deze regio.

15-02-2016 | door PW

Hoger beroep CBG in pregabaline-zaak

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter, die bepaalde dat het CBG de pijnindicatie van pregabaline niet mag publiceren op zijn website zonder het patent hierop te noemen.

12-02-2016 | door PW

Kans op darmverkleving bij TachoSil

Het gebruik van TachoSil (medicinale spons met fibrinogeen en trombine) bij operaties in de buurt van de darmen kan leiden tot verkleving.

11-02-2016 | door PW

Infecties als complicatie bij fingolimod

Bij gebruik van fingolimod (Gilenya) treden soms ernstige infecties op. In zeldzame gevallen is huidkanker gemeld. Eerder waren er meldingen van progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML).

10-02-2016 | door PW

Aprotinine terug met aangepaste indicatie

Aprotinine (Trasylol) is met een aangepaste indicatie weer beschikbaar. Aprotinine is nu geïndiceerd voor profylactisch gebruik om bloedverlies en bloedtransfusies terug te dringen bij volwassen patiënten met een hoog risico op ernstig bloedverlies bij een geïsoleerde cardiopulmonale bypassoperatie.

09-02-2016 | door PW

Heronderzoek negatief advies mercaptamine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) start, op verzoek van de aanvrager, een heronderzoek naar mercaptaminehydrochloride (Dropcys).

05-02-2016 | door PW

Twee uitbreidingen indicaties, januari 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over twee uitbreidingen van indicaties.

04-02-2016 | door PW

Medicatie door tandartsen vooral bestrijding bacteriën

Apothekers verstrekten in 2015 ruim 1 miljoen keer een geneesmiddel waaraan een recept van een tandarts of een kaakchirurg ten grondslag lag. Tandartsen, die ongeveer 70% van deze recepten voor hun rekening nemen, schrijven het meest een antibioticum voor. Kaakchirurgen bestrijden met hun recepten vooral pijn. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-02-2016 | door SFK

Thin film: nieuwste toediening van orale geneesmiddelen

De thin film drug delivery is een nieuw systeem voor de afgifte van orale geneesmiddelen. Deze toedieningsvorm is vooral handig voor mensen met slikproblemen, zoals kinderen en geriatrische patiënten. Ook bij maagdarmziekten, misselijkheid (chemo) en aandoeningen van het zenuwstelsel biedt hij mogelijkheden, concluderen studenten farmacie van de Universiteit Utrecht na onderzoek.

17-02-2016 | door S. Bakr, P.I. van Berkel en D.S. Deben

‘Altijd bedacht zijn op diefstal, vooral van opiumwetmiddelen’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ontving in 2014 een melding van een zorginstelling over diefstal van benzodiazepines en oxycodon uit medicatierollen. Bij nader onderzoek constateerde de Inspectie dat de gestolen tabletten waren vervangen door andere middelen. Het RIVM onderzocht de samenstelling van deze middelen.

17-02-2016 | door Paquita Cornelissen en Dries de Kaste

Zorgen om medicatiegebruik psychiatrische patiënt na ontslag

Bijna 70% van de patiënten stopt met het gebruik van een of meer middelen wanneer ze worden ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis. Somatische middelen worden vaker gestopt dan psychiatrische middelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Heshu Abdullah-Koolmees.

17-02-2016 | door H. Abdullah-Koolmees, H. Gardarsdottir, D. Yazir, L.J. Stoker, J. Vuyk, T.C.G. Egberts en E.R. Heerdink

Zelftests: uitleg essentieel

In de apotheek zijn diverse diagnostische zelftests te koop. Voorbeelden zijn tests voor het opsporen van coeliakie, een cholesteroltest en de zwangerschapstest. Wat is nu de waarde van een uitslag van een dergelijke zelftest?

17-02-2016 | door Thijs Altena, Laboratorium der Nederlandse Apothekers

Nascholing en borrels

Marlou van Gils ontmoet graag collega’s. Ze hoefde dan ook niet lang na te denken toen ze werd gevraagd regiocoördinator Amsterdam te worden voor de Vereniging van Jonge Apothekers. “Leuk en leerzaam.”

15-02-2016 | door Frans van den Houdt
Back to top