Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Baarden tegen antibioticaresistentie. Soms stuit je op merkwaardige, maar tegelijkertijd ook zeer interessante berichten. Er is de laatste tijd, terecht, veel aandacht voor antibioticaresistentie en de publiekscampagne van de overheid draait op volle toeren.
In de ziekenhuizen waar ik werk komt een nieuw EPD/ZIS. Op zich een fijne ontwikkeling.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid trekt de komende jaren € 12 miljoen uit voor onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van gezondheid en geneesmiddelen.
Welke uitspraak over nitrofurantoïne is juist?
Met een project voor farmaceutische zorg voor longtransplantiepatiënten heeft apotheker Eward Melis van Apotheek UMC Utrecht de KNMP Zorginnovatieprijs voorjaar 2016 gewonnen. De prijs is vanmorgen uitgereikt op het KNMP Congres in de Jaarbeurs.
Voor de abortuspil Sunmedabon kunnen vrouwen in de loop van 2017 terecht bij de huisarts. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid werkt aan een wetswijziging om dat mogelijk te maken.
De samenvattingen van productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft dit besloten op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Volgens opgave van Pensioenfonds Medewerkers Apotheken waren op 1 januari van dit jaar 16.159 apothekersassistenten werkzaam in Nederlandse openbare apotheken. Daarnaast waren er 7950 mensen als ondersteunend medewerker in dienst van apotheken. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Openbaar apothekers krijgen meer te maken met biosimilars nu voor insuline glargine een goedkope variant op de markt is. Hierover ontstond onrust toen Menzis dit middel aanwees als preferent bij nieuwe gebruikers. Dat vindt WSO-voorzitter Peter Wognum een onjuist instrument om het – wel gewenste – voorschrijven van biosimilars te stimuleren.
Twee jaar geleden kreeg de heer H een herseninfarct dat zijn leven ingrijpend heeft veranderd. Op initiatief van zijn echtgenote maken zij een afspraak met de apotheker-farmacotherapeut, die enkele geneesmiddelen stopt of omzet. De kwaliteit van leven van de man lijkt te verbeteren als hij later opgewekt op het spreekuur verschijnt.
Het is ondoenlijk voor apothekers om het bos nog te zien door de vele bomen van de nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, vindt klinisch farmacoloog/epidemioloog Ton de Boer. Hij start daarom met nascholing over de therapeutische waarde van nieuwe middelen. “Apothekers hebben behoefte aan duiding.”
Hoe om te gaan met personeel in bepaalde situaties? Kan de interactie met de arts beter en wat kan ik daarin zelf anders doen? Hoe krijg ik meer balans tussen werk en privé? Veel openbaar apothekers herkennen deze vragen en worstelen ermee. Binnen een intervisiegroep kunnen ze hierop reflecteren. En dat helpt.
In Letland zijn apothekers meer ondernemer dan farmacotherapeut.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad