Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 12

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vaccin

Vol ontzag en bewondering wordt altijd gesproken over de Big Five. Groot wild dat je gezien moet hebben en waar je tegelijkertijd ver bij vandaan moet blijven omdat het levensgevaarlijk is. Nou heb ik jaren in de tropen gewoond, maar bang voor olifanten of leeuwen was ik niet. Je komt ze namelijk nooit zomaar even tegen.

25-03-2016 | door Frans van den Houdt

Pimpen

Eind vorig jaar verwierf Martin Shkreli de dubieuze titel ‘Most hated man in America’.

25-03-2016 | door Léon Tinke

Bewegen beter bij rugpijn dan pijnmedicatie

Bijna drie kwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers die nauwelijks helpen om pijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen kunnen geven. Dat stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC.

14-03-2016 | door Edwin Bos

Herexamen 2016 PW 12

Welke uitspraak over mirtazapine is juist?

23-03-2016 | door C.G. Colijn

Schippers analyseert wet apotheekhoudende huisarts

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid komt voor de zomer met een analyse van de wetgeving over apotheekhoudende huisartsen. Dat heeft ze vorige week gezegd in een debat in de Tweede Kamer.

21-03-2016 | door PW

Farmaconcern Valeant in problemen

Het Canadese farmaceutische bedrijf Valeant is in de financiële problemen gekomen. Door zwakke bedrijfscijfers en onduidelijke communicatie over de toekomst halveerde de koers van het aandeel gisteren.

17-03-2016 | door PW

Dick Bouma nieuwe voorzitter VZA

Apotheker Dick Bouma is de nieuwe voorzitter van de Vereniging Zelfstandige Apothekers (VZA). Dat hebben de VZA-leden gisteren besloten op de Algemene Ledenvergadering tijdens het KNMP-voorjaarscongres.

16-03-2016 | door PW

App voor palliatie

Regionale en landelijke informatie over palliatieve zorg is sinds deze week te raadplegen via de app PalliArts, ontwikkeld door het integraal kankercentrum Nederland (IKNL) en zorgverzekeraar VGZ.

11-03-2016 | door PW

Tyramine-arm dieet bij Tracydal

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft voor het geneesmiddel Tracydal 20 mg tabletten het openbaar beoordelingsrapport beschikbaar gesteld.

15-03-2016 | door PW

UU ontwikkelt biosimilar palivizumab

De Universiteit Utrecht, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en vier lokale geneesmiddelfabrikanten gaan een biosimilar van palivizumab ontwikkelen. De samenwerkingsovereenkomst is getekend op 9 maart.

10-03-2016 | door PW

Herbeoordeling diënogest met ethinylestradiol

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) is begonnen met een herbeoordeling van middelen met diënogest 2 mg en ethinylestradiol 0,03 mg, voor de indicatie acne.

05-03-2016 | door PW

Genvoya in basispakket

Genvoya (elvitegravir, cobicistat, emtricitabine en tenofovir) kan worden opgenomen op bijlage 1(B) en bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering voor de geregistreerde indicatie (hiv-infectie bij mensen vanaf 12 jaar).

26-02-2016 | door PW

Perjeta niet kosteneffectief

Pertuzumab (Perjeta) moet niet gehandhaafd blijven in het basispakket, vindt het Zorginstituut Nederland.

24-02-2016 | door PW

Uitgaven farmaceutische zorg met 3,3% gestegen

De uitgaven aan farmaceutische zorg via de openbare apotheken namen in 2015 toe tot € 4266 miljoen. Dat is een stijging van 3,3% ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor de overheid is dit opnieuw een meevaller, al is die niet zo groot als vorige jaren. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

25-03-2016 | door SFK

Virologen op zoek naar het mysterie van het zikavirus

Zika verspreidt zich razendsnel over de wereld. Hoe gevaarlijk is dit virus, hoe verspreidt het zich en hoe kunnen mensen zich wapenen tegen de ziekte? Twaalf laboratoria zijn druk bezig met de ontwikkeling van een vaccin. “Een vaccin is er op zijn allervroegst over twee jaar.”

25-03-2016 | door Frits Baltesen

‘Voor een sterke cao moeten alle ondernemers meedoen’

Na drie jaar onderhandelen hebben de Vereniging van Zelfstandige Apothekers (VZA) en de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) een cao afgesloten. Maar niet voor de ketenapothekers in loondienst. Dick Bouma, de nieuwe VZA-voorzitter, vertrouwt erop dat zelfstandigen en ketens weer naar elkaar toe groeien.

25-03-2016 | door Edwin Bos

‘Ziekenhuis moet komen tot transparant standpunt’

Ziekenhuisapothekers worden voortdurend geconfronteerd met ethische dilemma’s bij de behandeling van patiënten met dure geneesmiddelen. De casus uit PW 4 ging over therapie met ipilimumab en bevatte drie morele aspecten: een therapie in ontwikkeling, honorering van patiëntverzoek en tweedeling in de zorg. Het aantal ingezonden reacties was helaas beperkt.

25-03-2016 | door Fons Duchateau, Ruud Dessing en Tanja Feberwee

Cholesteroltest

25-03-2016 | door Wilma Göttgens en Maayke Fluitman

Malariamiddelen aantrekkelijk doelwit voor vervalsers

Geneesmiddelvervalsingen vormen een steeds grotere bedreiging voor malariapatiënten. Malariamiddelen blijken namelijk een aantrekkelijk doelwit voor vervalsers, gezien de schaal waarop ze wereldwijd worden gebruikt; jaarlijks gaat het om 300 tot 500 miljoen behandelingen. Vervalsingen kunnen dodelijk zijn.

25-03-2016 | door Thomas P.C. Dorlo

‘We spiegelen ouderen de waan van eeuwig leven voor’

Veel ouderen slikken onnodig veel pillen, stelt arts en epidemioloog Luc Bonneux. Hij pleit voor onderzoek naar de effecten van het stoppen van medicatie. “De verpleeghuisklant heeft vaak een lange medicijnlijst, niet ter verbetering van de klachten, maar ter preventie van een onvermijdelijke dood.”

25-03-2015 | door Luc Bonneux

‘Apotheker is zachte heelmeester’

Waar de apotheker vakinhoudelijk is gehecht aan zaken als vastlegging, secuurheid en naslag, toont hij zich als ondernemer in zijn personeelsbeleid nogal eens van de makkelijke kant. De ondernemende apotheker wil het in de eigen praktijk vooral gezellig houden, zelfs als hij niet helemaal tevreden is over een personeelslid. “De apotheker is een zachte heelmeester”, stelt arbeidsrechtadvocaat mr. dr. Pascal Kruit.

25-03-2016 | door Dennis Mulkens

MDRD-waarde in tien minuten

Met een point of care-test kan apotheker Herbert Klaij, als dat nodig is, binnen tien minuten de nierfunctie bepalen.

25-03-2016 | door Cindy Reinders
Back to top