Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
“Apotheker mag op zijn hoede zijn”, schreef het Belgische PW, De Apotheker, onlangs boven een artikel over de aanslagen op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek. In het stuk wordt gerefereerd aan bommen die “gewoon aan de keukentafel” kunnen worden gemaakt, “met ingrediënten die je gemakkelijk in … de apotheek kunt kopen”.
Vooral in mijn studententijd heb ik tijdens reizen vaak overnacht in hostels.
Om apothekers meer invloed te geven bij de ontwikkeling van de apotheekinformatiesystemen (AIS) is vorige week NedAIS opgericht: de landelijke vereniging van AIS-gebruikers. “Externe partijen bemoeien zich te veel met de invulling van apotheeksystemen.”
Het Nederlandse biotechbedrijf AM Pharma heeft deze week van de Amerikaanse FDA toestemming gekregen voor een snelle procedure om verder onderzoek te doen naar een middel tegen acuut nierfalen. In westerse landen overlijden elk jaar 700.000 mensen aan nierfalen.
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars kunnen hun slagkracht vergroten bij de gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen. De concurrentieregels bieden daar ruimte voor, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) is een herbeoordeling gestart van canagliflozine (Invokana en Vokanamet; dit laatste bevat tevens metformine).
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert alirocumab (Praluent) onder voorwaarden te vergoeden voor behandeling van volwassenen met primaire hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaat Symbioflor 2 (Escherichia coli-bacteriën) herbeoordelen.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over uitbreidingen van indicaties.
Apothekers leveren bij een zesde deel van de verstrekkingen binnen het preferentiebeleid een ander geneesmiddel af dan het door de zorgverzekeraar aangewezen preferente middel. Apothekers geven aan dat dit bij 56% van de afwijkingen een medische noodzaak heeft en bij 44% een logistieke noodzaak. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Farmacovigilantie staat of valt met goede communicatie, verzekert Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb, dat 25 jaar bestaat. Dat betekent mediaoptredens, een nieuwe website en kennisbank opzetten, het meldformulier verbeteren en een speciale app lanceren. “Patiëntveiligheid bevorderen staat hierbij steeds voorop.”
Inhoudelijke kennis van geneesmiddelen, pathofysiologische kennis van bijwerkingen en epidemiologische methoden: ziedaar de kern van het werk van Lareb. Begonnen als een regionaal initiatief van Tilburgse apothekers en huisartsen is het centrum in 25 jaar uitgegroeid tot een nationaal, onafhankelijk, wetenschappelijk instituut.
De orale JAK1-2-remmer baricitinib vermindert symptomen van reumatoïde artritis bij patiënten die onvoldoende baat of bijwerkingen hebben van een biological.
Voor het schatten van de nierfunctie bij kinderen en adolescen-ten én bij volwassenen tot 40 jaar met een milde tot matige nierfunctiestoornis is de formule van Schwartz mogelijk betrouwbaarder dan de CKD-EPI-formule. Daarop wijzen de resultaten van een Franse studie.
Het gebruik van SSRI’s is niet geassocieerd met een toegenomen risico op cardiovasculaire events.
De eerste CD38-remmer daratumumab is mogelijk effectief bij therapieresistent multipel myeloom.
Lokale therapie is volgens de herziene NHG-Standaard Fluor vaginalis zowel bij vaginale schimmelinfecties als bij bacteriële vaginose eerste keus. Een eenmalige orale gift metronidazol is vanwege het gebruiksgemak wel een gelijkwaardig alternatief voor een wekelijkse kuur met ovules, maar geeft een hogere kans op recidieven en bijwerkingen.
De interactie van fentanyl en rifampicine is de duizendste die in de G-Standaard is opgenomen. Bij opioïderotatie verdient de dosering bijzondere aandacht.
Een patiënt komt voor de eerste keer zijn diabetesmedicijnen ophalen. Op de informatiefolder die hij meekrijgt, staat een icoon. “Wat is dit?”, vraagt de patiënt. “Dat is een suikerpot. U krijgt dit medicijn voor uw suiker”, legt de apothekersassistent uit. “Zo kunt u makkelijker onderscheid maken in uw medicijnen.” Apotheker Marcel Kooij implementeert actief de iconen van de KNMP om goed medicijngebruik te bevorderen.
Door preparaten met een FNA-licentie te kopen, weten apothekers dat deze zijn beoordeeld door het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA). Het woordmerk ‘FNA’ achter de preparaatnaam garandeert de kwaliteit.
Nynke Troelstra, ziekenhuisapotheker in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, zit in een pilot die farmaceutische zorg voor GGZ-patiënten naar een hoger plan tilt.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad