Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Het mag niet, maar het gebeurt wel. Op grote schaal. In de meeste landen in Zuid- en Oost-Europa kun je zonder problemen, zonder recept, antibiotica kopen bij de apotheek. Het wordt als zelfmedicatie gezien. Alsof het paracetamolletjes zijn.
“Laat jij jouw kindje wel vaccineren? Ik twijfel nog. Je hoort toch allerlei dingen over autisme en zo. Wat is jouw professionele mening?”
Van de 39 apothekers die in mei de eerste toets voor de BIG-herregistratie hebben gemaakt, zijn er twintig geslaagd. Dat heeft de BIG-examencommissie laten weten. Als de commissie niet twaalf van de zeventig vragen had geschrapt, zou het aantal geslaagden lager zijn.
Betrouwbaar, relevant en belangrijk om op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de farmacie, kortom een vakblad op niveau. Dat zijn enkele kwalificaties die lezers geven aan het Pharmaceutisch Weekblad, zo blijkt uit een lezersonderzoek onder 534 respondenten.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes handelsvergunningen voor geneesmiddelen.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes uitbreidingen van indicaties.
Levofloxacine vernevelvloeistof (Quinsair) kan volgens het Zorginstituut Nederland (ZIN) een plaats krijgen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.
De gemiddelde Nederlandse openbare apotheek behaalde in 2015 een omzet van € 2,15 miljoen aan farmaceutische zorg die wordt vergoed uit het basispakket. Dat is 3,1% meer dan in 2014. De tariefinkomsten stegen met 1,5% tot € 644.000. Dat is precies gelijk aan het niveau van 2011. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Hoe verloopt een toelatingsprocedure voor een nieuw geneesmiddel bij het EMA? Waar kijken CHMP-teams naar? Binnen 210 dagen gaf het CHMP-team, waarvan Nederland co-rapporteur was, toestemming voor toelating van de hepatitis C-middelen Viekirax en Exviera. “Ik ben onder de indruk van hoe het systeem functioneert en hoe iedereen naar elkaar luistert.”
Als het EMA een geneesmiddel toelaat, volgt in de aangesloten 28 landen van de Europese Unie de procedure voor vergoeding. Sarah Kleijnen schreef vorige maand een proefschrift over dit onderwerp. Volgens haar is harmonisatie van de methode voor therapeutische waardebepaling van nieuwe medicijnen goed mogelijk.
In Amsterdam wordt met succes gewerkt aan het verbeteren van de samenwerking tussen apotheekteams en thuiszorg, een initiatief van het Farmaceutisch Bureau Amsterdam (FBA). In twaalf wijken zijn inmiddels bijeenkomsten geweest met apothekers en andere zorg- en welzijnsaanbieders waar werkafspraken zijn gemaakt.
Door na borstkanker de adjuvante therapie met een aromataseremmer te verlengen van vijf naar tien jaar neemt de ziektevrije overleving toe en de kans op terugkeer van de ziekte af.
Psilocybine, een serotoninereceptoragonist die voorkomt in sommige paddenstoelen, heeft mogelijk antidepressieve eigenschappen.
Bij lage rugpijn hebben opioïden slechts een matig effect op de korte termijn.
Het gebruik van anticholinerge medicatie door ouderen is geassocieerd met slechter cognitief functioneren en een toegenomen atrofie van de hersenen.
Er is geen verschil in variatie in blootstelling tussen generieke middelen en merkgeneesmiddelen. Ook niet direct na het omschakelen op een generiek middel. Dit blijkt uit een retrospectieve re-analyse van een bio-equivalentieonderzoek van zeven verschillende werkzame stoffen.
De geneesmiddelentekorten, de introductie van Amfexa, medicijnafval en de ICT-systemen in de zorg. Ze houden de apotheker en de KNMP bezig in het tweede kwartaal van 2016. Een overzicht.
Het berekenen van een kinderdosering is foutgevoelig. Onderzoek van het Kinderformularium wijst uit dat in 28% van de berekeningen een fout wordt gemaakt. Om het aantal rekenfouten te beperken is een speciale rekenmodule ontwikkeld.
Van beurzen tot kledingwinkels en bioscopen: ladies nights zijn populair.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad