Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW27

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

De plasvlieg

Je hebt onder meer de huisvlieg, de fruitvlieg, de strontvlieg, de dansvlieg. En de plasvlieg. Anders dan die anderen kan hij niet vliegen, zelfs niet bewegen; een plaatje van een vlieg dat in urinoirs wordt geplakt om mannen te helpen bij het richten.

08-07-2016 | door Frans van den Houdt

Buikpijn

Terwijl de regeringspartijen de laatste plooitjes voor de begroting van 2017 gladstrijken, circuleert op internet een groslijst met bezuinigingsmaatregelen van het ministerie van Financiën voor het toekomstig kabinet.

08-07-2016 | door Léon Tinke

Arts en apotheker willen samen farmazorg doen

Huisartsen en openbaar apothekers willen meer samenwerken op het gebied van farmaceutische zorg. Apothekers zouden graag meer doen aan het informeren en begeleiden van patiënten, maar huisartsen zien die zorg vooral als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy.

05-07-2016 | door Edwin Bos

Herexamen 2016 PW 27

Welke uitspraak over COPD is juist?

06-07-2016 | door Anke Lambooij

Italië heeft interesse in vestiging van EMA

Italië wil graag onderdak bieden aan het European Medicines Agency (EMA). Directeur Luca Pani van de AIFA, de evenknie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, zegt in het blad Politico: “We zijn er sterk van overtuigd dat Italië de ideale kandidaat is.” Hij vindt het gebouw van de wereldtentoonstelling dat vorig jaar in Milaan werd gehouden ideaal.

04-07-2016 | door PW

Abortuspil ook via ‘vertrouwde’ huisarts

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn, kunnen voor de abortuspil Sunmedabon terecht bij de huisarts. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vandaag aan de Tweede Kamer. Ze wil eind van dit jaar een wetsvoorstel indienen.

27-06-2016 | door PW

Oplossing voor tekort Quin-plasmaproducten

Door productieproblemen zijn GammaQuin, HepBQuin, RheDQuin, TetaQuin en VariQuin niet of beperkt leverbaar. Fabrikant Sanquin Plasma Products (SPP) zorgt in overleg met de geneesmiddelenautoriteiten voor gelijkwaardige vervanging van deze Quin-producten.

30-06-2016 | door PW

Reactivatie virusinfecties door thalidomide

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert extra controles bij gebruik van Thalidomide Celgene.

27-06-2016 | door PW

Negatief advies voor ixazomib

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelde negatief over ixazomib.

09-06-2016 | door PW

Sterke toename aantal polyfarmaciepatiënten

In wijkapotheken gebruikt 13% van de bezoekers vijf of meer geneesmiddelen chronisch. Tien jaar geleden was dat nog 8%. Bijna de helft van de toename van het aantal polyfarmaciepatiënten in die periode kan worden toegeschreven aan de vergrijzing. Het resterende deel komt door een toename van het geneesmiddelengebruik. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

08-07-2016 | door SFK

‘Resistentie voor ciprofloxacine begint probleem te worden’

Resistentie voor de eerstekeusantibiotica tegen urineweginfecties vormt voor een selecte groep patiënten een probleem. Ook infecties waarbij weefsel is betrokken zijn moeilijker te bestrijden, zegt internist-infectioloog Janneke Stalenhoef, omdat de resistentie toeneemt voor de orale middelen die voldoende penetreren.

08-07-2016 | door Cindy Reinders

Immuuntherapie biedt perspectief bij blaaskanker

Bij de behandeling van blaaskanker is in de afgelopen decennia weinig progressie geboekt. “Gelukkig zijn er nu ontwikkelingen gaande, vooral voor patiënten met metastasen”, zegt uroloog Joost Boormans. Met een respons van 30% lijken de checkpoint inhibitors pembrolizumab en atezolizumab veelbelovend.

08-07-2016 | door Cindy Reinders

Lustpil vrouw weinig effectief

Flibanserine heeft een minimaal effect op de verbetering van seksuele ervaringen bij vrouwen, met een significante toename van bijwerkingen.

08-07-2016 | door PW

Prostaatkanker: bij recidief sneller ADT

Door na een recidief van prostaatkanker meteen te starten met androgeendeprivatietherapie verbetert de vijfjaarsoverleving. Dat gaat waarschijnlijk wel ten koste van de kwaliteit van leven.

08-07-2016 | door Loes Ariaans

Nieuwe biomarker prostaatkanker

Expressie van het eiwit AR-V7 op circulerende tumorcellen is een geschikte biomarker om te voorspellen welke patiënten met castratieresistent gemetastaseerd prostaatcarcinoom baat hebben bij chemotherapie met taxanen [JAMA Oncol. Epub 4 juni 2016].

07-07-2016 | door PW

Programma voorkomt katheter-UWI

Een programma voor kennisverbetering en juist gebruik van verblijfskatheters kan urineweginfecties op verpleegafdelingen verminderen [NEJM 2016;374:2111-2119].

06-07-2016 | door PW

‘Hormoontherapie sloopt je mannelijkheid’

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, zoals borstkanker bij vrouwen. Ieder jaar wordt bij ruim tienduizend mannen prostaatkanker vastgesteld. Een kwart van alle patiënten sterft aan de ziekte. Nieuwe behandelingen zijn hoopvol, maar de kans is klein dat de ziekte over tien jaar niet langer dodelijk is, voorspellen Kees van den Berg en Chris Laarakker van de ProstaatKankerStichting.nl.

08-07-2016 | door Frans van den Houdt

Negen jaar na prostatectomie stijgt PSA bij Rob Mol weer

Ondanks zijn ziekte beseft prostaatkankerpatiënt Rob Mol dat hij met enkele aanpassingen samen mijn vrouw verder kan: “Want ik besef: ik leef nog!” Nu stijgt zijn PSA weer langzaam, maar hij hoopt een nieuwe behandeling nog jaren te kunnen uitstellen.

08-07-2016 | door Frits Baltesen

ZIN oordeelt: blaasspoeling met oxybutynine is rationeel

Artsen kunnen intravesicaal oxybutynine overwegen bij patiënten die onvoldoende effect of onacceptabele bijwerkingen hebben op orale of transdermale toediening en katheteriseren acceptabel vinden. Het effect is vergelijkbaar met minder bijwerkingen, zo concludeert het Zorginstituut Nederland, dat de rationaliteit van de blaasspoeling onderzocht.

08-07-2016 | door Loes Ariaans

Groepsinstructie loont bij leren inhaleren

Meer dan de helft van de één miljoen patiënten die dagelijks inhalatiemedicatie gebruiken, inhaleert verkeerd. Zelfs met instructies. Daarom is een ketenbrede benadering nodig, zodat patiënten eenduidige informatie krijgen en zorgverleners van elkaar weten waarmee ze bezig zijn, zo luidde de belangrijkste boodschap van een recente conferentie.

08-07-2016 | door Mariël Croon

Zorgverlener wil meer werken met tolkentelefoon

Een groep van honderd Libiërs arriveert na de val van het regime van Khadaffi in Den Haag. Nederlandse zorgverleners begeleiden patiënten met amputaties, hoofdletsel en breuken met hun revalidatie. Zij willen de zorg kunnen bieden die deze patiënten nodig hebben. Maar hoe doe je dat als je elkaars taal niet spreekt?

08-07-2016 | door Jasmijn Touw

Apotheker breidt diensten uit en geeft ook lifestyle-advies

De Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 staat sinds 2014 op papier en is door een goed bekeken filmpje van drie minuten op YouTube tot leven gewekt. Nu is er als follow-up een interactieve animatie, met meer uitleg en meer verdieping.

08-07-2016 | door KNMP

Alle dagen open tot elf uur

Leidsestraat Apotheek in Amsterdam heeft waarschijnlijk de ruimste openingstijden van Nederland. Apotheker Long Pham en zijn collega’s doen dat voor overwerkende werknemers en grote aantallen toeristen.

08-07-2016 | door Frits Baltesen
Back to top