Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW29

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Hepatitis

In het rijtje grootste killer diseases wereldwijd hoort naast hiv/aids en tbc inmiddels ook virale hepatitis thuis, schrijven Britse en Amerikaanse wetenschappers in The Lancet. In 2013 overleden 1,45 miljoen mensen aan de ziekte, tegen 1,2 miljoen aidsdoden en 1,5 miljoen doden door tuberculose, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het grootste aantal slachtoffers valt onder patiënten met hepatitis B en C.

22-07-2016 | door Frans van den Houdt

Zwijgcontracten

Recept voor Mirena wat Depo-Provera moet zijn, Oxynorm in plaats van Oxazepam, Fraxiparine 2x daags maar de patiënt kreeg al twee weken 1x daags.

22-07-2016 | door Wilma Göttgens

‘Te vieze en te grote’ capsules nu verbeterd

Apotheken beschikken sinds enkele weken over nieuwe capsules hydrocortison met vier verschillende doseringen en vier maten. Deze nieuwe toedieningsvorm is ontwikkeld op initiatief van Stichting BijnierNET, die zich ergerde aan de bestaande vieze en grote tabletten.

21-07-2016 | door DEB420720

Herexamen 2016 PW 29

Welk uitspraak over het schatten van de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) is juist?

21-07-2016 | door Cindy Reinders

Nieuwe standaard uitwisseling medicatiegegevens

Voor veilig medicijngebruik is het noodzakelijk dat alle behandelaars medicatiegegevens eenduidig registreren en uitwisselen. Met dat doel is vorige week de Informatiestandaard Medicatieproces gelanceerd door koepelorganisaties van zorgverleners en patiëntenorganisaties.

18-07-2016 | door DEB420720

Startende apotheker zoekt vestiging in gezondheidscentrum

Driekwart van de startende apothekers geeft de voorkeur aan vestiging in een gezondheidscentrum, tegen minder dan 20% van de startende huisartsen en tandartsen. Dat blijkt uit onderzoek naar de overdracht van eerstelijnspraktijken, uitgevoerd door Nivel in opdracht van de Rabobank.

13-07-2016 | door DEB420720

Zes positieve adviezen, juni 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes handelsvergunningen voor geneesmiddelen.

07-07-2016 | door DEB400060

ZIN positief over vergoeding Tracydal

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert tranylcypromine (Tracydal) op te nemen op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

05-07-2016 | door DEB400060

Oppassen met riociguat en posaconazol

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) waarschuwt voor een contra-indicatie en voor verwarring bij dosering.

01-07-2016 | door DEB400060

Safinamide geschikt voor GVS

Het Zorginstituut Nederland adviseert safinamide (Xadago) op te nemen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

21-06-2016 | door DEB400060

Teva profiteert meest van leveringsproblemen Thyrax

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) kondigde op 13 januari 2016 aan dat fabrikant Aspen vanaf februari 2016 leveringsproblemen zou ondervinden met het geneesmiddel Thyrax. Het spécialité Euthyrox en vooral generiek leverancier Teva profiteerden daarvan. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

22-07-2016 | door SFK

BENU laat met 301 apotheken concurrentie ver achter zich

In het grote overzicht van ketens en formules is dit jaar een ware aardverschuiving te zien: de overname van Mediq Apotheken door Brocacef. Wat betekent dit voor de positie van andere ketens en formules? Enkele concurrenten, een belastingadviseur en zorgverzekeraar CZ geven hun reactie. Verder een overzicht van de farmaceutische zorg die ketens en formules aanbieden.

22-07-2016 | door Edwin Bos

Peiling medicatieoverdracht toont noodzaak verbeteringen

Onvoldoende draagvlak voor de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten en voor samenwerking in de regio, beperkte ICT-mogelijkheden en een te geringe rol voor de patiënt. Dat zijn de voornaamste hinderpalen om te komen tot een sluitende overdracht van medicatiegegevens, wijst een landelijke enquête uit. Dit resulteert in risico’s voor de patiënt en vermijdbare ziekenhuisopnames.

22-07-2016 | door Elline Hemke, Anne de Roos, Bertil Lenderink en Helen van Meeuwen

Interventies verlichten pijn en obstipatie

Na vijf hernia’s heeft de heer W nog veel pijn, ondanks zijn medicatie. Ook kampt hij met obstipatie, waarvoor hij te veel bisacodyl gebruikt, blijkt tijdens het spreekuur bij de apotheker-farmacotherapeut. Na het stoppen en omzetten van enkele geneesmiddelen voelt de man zich als herboren.

22-07-2016 | door Valérie Meijvis

Melatonine blijft OTC

Melatonine mag vooralsnog vrij worden verkocht, maar per individueel product kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bepalen of het een geneesmiddel is. Dat stelt de rechtbank Den Haag in een bodemprocedure die de brancheorganisatie Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) had aangespannen tegen IGZ.

22-07-2016 | door Maral van Brandwijk en Dineke van Dal

In gesprek over dilemma’s

De SIG Ethiek en Filosofie van de Farmacie is een apothekers-specialismen overstijgende groep van experts die functioneert onder het KNMP-bestuur. Zij houdt zich in het bijzonder bezig met ethische dilemma’s en professionaliteit.

20-07-2016 | door Yuen Yee Li

Aanpak slikproblemen: hulp voor apotheekteam

Om goed en veilig geneesmiddelengebruik te bevorderen en om de apotheker ondersteuning te bieden bij patiënten met slikproblemen, zijn Oralia VTGM en de KNMP-toolkit Slikproblemen beschikbaar.

22-07-2016 | door Susanne Tesink

App helpt apothekers bij behandeling kanker

De app ‘Interacties oncologische middelen 2016’ vervangt de app 2015. De applicatie is bedoeld als hulpmiddel voor apothekers en artsen bij de behandeling van patiënten met kanker.

22-07-2016 | door Marianne le Comte en Brigit Wensveen

Beste zorg van Oost-Afrika

Anders dan in de meeste Afrikaanse landen is de gezondheidszorg in Rwanda van een hoog niveau. Maar het kan altijd beter.

22-07-2016 | door Frans van den Houdt
Back to top