Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW33

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Mediatumult

Het voelt steeds ongemakkelijker om aan de balie voor Jodocus te staan omdat je nauwelijks een ander verweer hebt dan ‘dit is wat de verzekeraar wil’; het wordt tijd dat het preferentiebeleid wordt afgeschaft; het merendeel van de apothekers is hier helemaal klaar mee; ik ben het beu dat apothekers de zwarte piet krijgen toegespeeld voor de handelwijze van de zorgverzekeraars.

19-08-2016 | door Frans van den Houdt

Interactie

In overlegmomenten met artsen heb ik me in mijn onervarenheid nog wel eens laten afschepen met een antwoord waar ik eigenlijk niet zoveel mee kon.

19-08-2016 | door Esther Kuipers

Productiefout vertraagt levering Thyrax

Een productiefout in de nieuwe fabriek in Duitsland is er de oorzaak van dat schildkliermedicijn Thyrax Duotab pas in het tweede kwartaal van 2017 weer verkrijgbaar is voor ongeveer 350.000 patiënten in Nederland, en niet dit najaar zoals eerder gemeld, laat producent Aspen Pharma Trading weten. Over twee maanden komt het bedrijf met de precieze datum waarop het middel weer beschikbaar is.

17-08-2016 | door Frits Baltesen

Herexamen 2016 PW 33

Welke uitspraak over dosering is juist?

18-08-2016 | door Mieke Mulder

Nivolumab niet voor alle longkankerpatiënten

Behandeling met het geneesmiddel nivolumab blijkt niet voor alle longkankerpatiënten beter te zijn dan chemotherapie bij gevorderde longkanker. Dat heeft fabrikant Bristol-Myers Squibb (BMS) bekendgemaakt.

11-08-2016 | door PW

Aangepast advies morning-afterpil

Vrouwen die geneesmiddelen innemen tegen epilepsie, tuberculose, hiv, of het middel sint-janskruid, kunnen beter geen morning-afterpil met levonorgestrel gebruiken. Deze medicijnen verminderen de werkzaamheid van de morning-afterpil, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gisteren laten weten na een herbeoordeling van het European Medicines Agency (EMA).

11-08-2016 | door PW

Vijf uitbreidingen indicaties, juli 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over vijf uitbreidingen van indicaties.

29-07-2016 | door PW

Herbeoordeling alle natriumglucose-cotransporter-2-remmers

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) breidt de herbeoordeling van canagliflozine uit tot dapagliflozine en empagliflozine.

22-07-2016 | door PW

Fingolimod eerder vergoeden

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert een verruiming van de vergoedingsvoorwaarde voor fingolimod (Gilenya).

18-07-2016 | door PW

Voordelen idelalisib overtreffen nadelen

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft de herbeoordeling van idelalisib (Zydelig) afgerond en concludeert dat bij chronische lymfatische leukemie en bij folliculair lymfoom de voordelen van het middel opwegen tegen de risico’s.

15-07-2016 | door PW

Gebruik methylfenidaat groeit steeds minder sterk

Hoewel het aantal gebruikers van het ADHD-middel methylfenidaat over de hele linie nog wel toeneemt, valt die stijging de laatste jaren telkens lager uit. Onder kinderen tussen de vijf en vijftien jaar heeft de groei van het aantal gebruikers van methylfenidaat in 2015 al voor het tweede jaar op rij plaatsgemaakt voor een daling. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-08-2016 | door SFK

‘Je schrikt als levensbepalende medicatie plots niet verkrijgbaar is’

Hypofysepatiënten trekken aan de bel. Ze willen meer aandacht voor hun zeldzame aandoening, de regelmatig terugkerende geneesmiddelentekorten en de in hun ogen onredelijke eigen bijbetalingen, die volgens recent onderzoek mogelijk oplopen tot 900 euro per jaar. “Sommige geneesmiddelen zijn levensbepalend, die moeten natuurlijk altijd beschikbaar zijn.”

19-08-2016 | door Frans van den Houdt

Vroege reuma: tocilizumab beter dan methotrexaat

Bij patiënten met reumatoïde artritis is direct starten met tocilizumab, met of zonder methotrexaat, effectiever om remissie te bereiken dan starten met methotrexaat volgens de geldende richtlijnen. Dat schrijven onderzoekers van het UMC Utrecht in The Lancet.

19-08-2016 | door Loes Ariaans

Patiënt niet de dupe van EPD

Hoewel de implementatie van een elektronisch patiëntendossier in ziekenhuizen veel onrust kan veroorzaken, heeft het geen nadelige gevolgen voor opgenomen patiënten.

18-08-2016 | door PW

Raloxifeen optie bij schizofrenie

Bij vrouwen met therapieresistente schizofrenie verbetert raloxifeen de symptomen en de klinische respons.

17-08-2016 | door PW

Minder antibiotica: even veilig?

In huisartsenpraktijken die minder antibiotica voor ongecompliceerde luchtweginfecties voorschrijven, neemt de incidentie van pneumonie en peritonsillair abces slechts in geringe mate toe.

16-08-2016 | door PW

Duurzame relatie met migrant leidt tot betere therapietrouw

Oudere migranten hebben vaak lage gezondheidsvaardigheden, wat leidt tot onjuist medicijngebruik. Speciale toolkits voor laaggeletterden hebben meestal geen specifieke aandacht voor deze groep patiënten. Interviews met deskundigen door studenten Farmakunde van Hogeschool Utrecht leverden een aantal praktische tips op. “Investeer in een duurzame relatie.”

19-08-2016 | door Bas Steunenberg

Adrenalinepen verantwoord bij sulfietintolerantie

Bij verstrekking van een adrenalinepen is het raadzaam navraag te doen naar de soort intolerantie van de patiënt, die vast te leggen en voldoende uitleg te geven. Dit wordt duidelijk geïllustreerd door onderstaande casus over een 25-jarige vrouw met sulfietintolerantie, die een anafylactische shock kreeg na het drinken van wijn, een EpiPen kreeg van de voorschrijver en hierover een klacht indiende.

19-08-2016 | door K. van Soest, E. Seebus en G.M. Boeke

‘In elke apotheker schuilt een potentiële ondernemer’

Op zoek naar nieuwe inspiratie voor de beroepsgroep besloten zes jonge apothekers Care for Pharmacy op te richten. Deze stichting wil bijna en recent afgestudeerde apothekers inspireren tot innovatief ondernemerschap. Voorzitter Stefan Ottenbros: “Het beroep van apotheker staat aan de vooravond van grote veranderingen.”

19-08-2016 | door Edwin Bos

De apotheker presenteren als farmaceutisch specialist

Ooit stonden apothekers te boek als gifmengers en handelaars, maar gelukkig worden ze tegenwoordig vooral gezien als zorgverleners, constateert apotheker Els Sweep. Maar er is nog een wereld te winnen. “Het is misschien zinvol de apotheker als farmaceutisch specialist te presenteren.”

19-08-2016 | door Els Sweep

‘Kies datgene waar patiënt het meeste baat bij heeft’

Het farmaceutisch bedrijf waar u werkt als apotheker heeft de registratie van een obsoleet bloeddrukverlagend middel moeten doorhalen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt de doorhaling in te trekken. Bedrijfsmatig is dit geen optie. Wat doet u? Op dit dilemma (PW 22, 3 juni 2016) reageerde slechts één lezer. Hij stelt zich allereerst de vraag waarom het middel alleen nog in Nederland wordt gebruikt.

19-08-2016 | door Rolf Kuypers en Claudia Rijcken

Het dilemma

19-08-2016 | door Sebastian Klamer en Martine Kruijtbosch

FRIS Masterclass Diabetes is gericht op de praktijk

Het geven van goede diabeteszorg vraagt het nodige van de apotheker. Om de openbaar apotheker hierbij verder te helpen organiseert SIR samen met HPC de FRIS Masterclass. Het programma is gebaseerd op de KNMP-richtlijn Diabetes, die deel uitmaakt van de Professionele Standaard Farmaceutische Zorg.

19-08-2016 | door KNMP

Oude labapparaten voor Kabul

Weegschalen, een toestel dat onzuiverheden traceert, een machine die werkzame stof aantoont.

19-08-2016 | door Annemiek Veelenturf
Back to top