Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW37

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Onderzoek

Is farmaceutisch onderzoek het geld wel waard? Rond geneesmiddelenonderzoek en vooral rond het geld dat daar omgaat hangen wolken van twijfel. Wat is waar, wat is betrouwbaar?

16-09-2016 | door Arjan Polderman

Zelf doen

Mijn nichtje van 3 zit in haar ‘zélluf doen’-fase.

16-09-2016 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

Ook trials bij kinderen en dementerenden

Het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden begint binnenkort met het testen van geneesmiddelen op groepen mensen op wie tot nu toe niet of nauwelijks proeven zijn gedaan: jonge kinderen, ouderen met dementie en psychiatrische patiënten. Het CHDR hoopt eind dit jaar bij honderd proefpersonen de veiligheid en werkzaamheid van medicijnen te onderzoeken.

15-09-2016 | door Frits Baltesen

Herexamen 2016 PW 37

Welke uitspraak over interacties is juist?

15-09-2016 | door M.H.M. Diekstra en J.J. Swen

NHG: DOAC en cumarine zijn gelijkwaardig

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) concludeert dat de direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) -– ook wel non-vitamine-K-antagonist orale anticoagulantia (NOAC’s) genoemd – een gelijkwaardig alternatief zijn voor cumarinederivaten.

06-09-2016 | door PW

Veel klachten in apotheek door medicijntekorten

Drie kwart van de apothekersassistenten krijgt dagelijks klachten van patiënten door medicijntekorten en door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Een kwart van hen heeft te maken met agressieve klanten aan de balie als bijvoorbeeld geneesmiddelen als Thyrax of dexamfetamine niet beschikbaar zijn.

06-09-2016 | door PW

FDA weert combinatie opioïde en benzodiazepine

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt voor ernstige bijwerkingen bij de combinatie van opioïden met benzodiazepinen of andere centraal-depressieve middelen. Er zijn ademhalingsstoornissen gemeld en enkele gebruikers zijn overleden.

06-09-2016 | door PW

Pijnstiller zonder bijwerkingen ontdekt

Een team van Amerikaanse en Duitse wetenschappers denkt een pijnstiller te hebben ontdekt zonder bijwerkingen. Het nieuwe molecuul, PZM21, bleek in dierproeven de pijn net zo goed te bestrijden als morfine.

18-08-2016 | door PW

Gedragsproblemen door paracetamol tijdens zwangerschap

Kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap paracetamol slikte, hebben vaker gedragsproblemen dan anderen. Dat publiceerden wetenschappers van de Universiteit van Bristol gisteren in JAMA Pediatrics.

16-08-2016 | door PW

Jonge apothekers streven naar toekomstbestendig vak

Het merendeel van de jonge apothekers werkt meer dan hun contracturen. De meesten zijn tevreden over hun functie en arbeidsvoorwaarden. Ze willen dat de apotheker zich duidelijker als zorgprofessional profileert maar vinden wel dat salariëring enigszins achterblijft bij die van vergelijkbare zorgverleners. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

16-09-2016 | door SFK

Oudere patiënt genegeerd bij geneesmiddelonderzoek

Verreweg de meeste medicijnen worden niet getest op de groepen mensen die ze later gebruiken. “Voor de farmaceutische industrie moet het testen van geneesmiddelen snel, goedkoop en de inclusie van proefpersonen moet makkelijk”, zegt klinisch farmacoloog Koos Brouwers. Internist ouderengeneeskunde Simon Mooijaart concludeert: “Ik heb er weinig aan voor mijn patiënten.”

16-09-2016 | door Frits Baltesen

LSP smeekt om databeheer

Als apothekers niet willen verzuipen in alle meldingen die zij via het Landelijk Schakelpunt (LSP) ontvangen, dan moeten zij het databeheer gaan regelen, stelt apotheker Raymond Kolman. “Voorkom nutteloze uitwisselingen en maak één apotheker verantwoordelijk voor het medicatiedossier.”

16-09-2016 | door Raymond Kolman

Genetische test wijst op verhoogd risico toxiciteit

Patiënten met een verhoogd risico op ernstige toxiciteit kunnen voorafgaand aan de behandeling met chemotherapie worden geïdentificeerd door te testen op dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD)-deficiëntie. Het op voorhand testen verbetert de patiëntveiligheid, blijkt uit promotieonderzoek van Didier Meulendijks. De toepassing is nog geen standaardzorg in alle ziekenhuizen, maar wint snel terrein.

16-09-2016 | door Didier Meulendijks, Linda M. Henricks, Maarten J. Deenen, Annemieke Cats, Jos H. Beijnen, Jan H.M. Schellens

Al brainstormend op weg naar farmazorg in 2030

Onder het motto ‘Samen werken aan professionele, persoonsgerichte farmaceutische patiëntenzorg’ ontstaan initiatieven als de Jonge Honden Borrel en het FarmaCafé. De bijeenkomsten maken prikkelende discussies los en nodigen apothekers uit om het pad van de toekomst te bewandelen.

16-09-2016 | door KNMP

Pillen in baxterzakje op de foto

In het Friese ziekenhuis Nij Smellinge controleert de verpleegkundige aan het bed van de patiënt of de inhoud van het baxterzakje nog actueel is.

16-09-2016 | door Cindy Reinders
Back to top