Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW38

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Moed

Een goed begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel is één ding. Als apothekers bij een overstap naar een medicatierol heldere uitleg willen geven en daarvoor op huisbezoek gaan, waarderen patiënten dat. En als ze dan ook nog meteen een medicatiebeoordeling doen; dat is de ideale wereld.

23-09-2016 | door Frits Baltesen

Máxima

Begin deze maand vond in Buenos Aires het internationale apothekerscongres plaats.

23-09-2016 | door Léon Tinke

Apothekers naar rechter om groothandelsverbod

Vijfentwintig apothekers zijn naar de rechter gestapt omdat ze van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) niet meer mogen inkopen bij Brocacef. Volgens de apothekers is dit groothandelsverbod een ernstige aantasting van hun zelfstandig ondernemerschap.

22-09-2016 | door Edwin Bos

FTO-module voor traceren vervalste medicijnen

Hoe weet je als arts of apotheker of een patiënt op internet een vervalst geneesmiddel heeft gekocht?

21-09-2016 | door PW

Apothekers vinden 200.000 medicatieproblemen

Bij 60.000 medicatiebeoordelingen die in de afgelopen vijf jaar zijn verricht door Service-apothekers, zijn 200.000 medicatieproblemen geconstateerd.

21-09-2016 | door PW

Herexamen 2016 PW 38

Welke uitspraak over koliekpijn is juist?

21-09-2016 | door Cindy Reinders

Opicapon bij de ziekte van Parkinson

Opicapon, een remmer van catechol-O-methyltransferase, biedt perspectieven als therapeutische hulpstof bij de ziekte van Parkinson.

23-09-2016 | door PW

Veiligheid anticoagulantia vergeleken

Bij knie- en heupvervangende operaties lijken direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) even veilig als acetylsalicylzuur, terwijl laag-moleculairgewicht-heparines (LMWH’s) meer risico opleveren.

23-09-2016 | door PW

Arimoclomol bij lysosomale stapelingsziekten

Arimoclomol, een co-inductor van heat shock protein 70 (HSP70), biedt perspectieven voor de behandeling van lysosomale stapelingsziekten (LSD’s).

22-09-2016 | door PW

Odefsey past in het GVS

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) meent dat Odefsey (rilpivirine + emtricitabine + tenofoviralafenamide) kan worden opgenomen op bijlagen 1 en 2 van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

13-09-2016 | door PW

Inzet medicijnen bij dementie loopt terug

Naar verwachting zullen minder dan 30.000 mensen in 2016 een geneesmiddel bij dementie gebruiken. Hiermee lijkt het gebruik van deze middelen over het hoogtepunt heen. Als gevolg van patentverloop en de hiermee gepaard gaande scherpe prijsdalingen, zijn de uitgaven aan deze middelen relatief sterker afgenomen dan het aantal gebruikers. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

23-09-2016 | door SFK

Terughoudend met DOAC’s bij kwetsbare ouderen

Omdat met direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) nog relatief weinig praktijkervaring is in vergelijking met vitamine-K-antagonisten (VKA’s), adviseert het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen (Ephor) terughoudend te zijn in het gebruik van DOAC’s bij kwetsbare ouderen. De voorkeur van de patiënt (zoals wel of geen regelmatige INR-controle) is belangrijk bij de keuze van een oraal antistollingsmiddel.

23-09-2016 | door Paul A.F. Jansen, Dianne Noppe-Hamerpagt, Jacobus R.B.J. Brouwers, Wilma Knol en Eric N. van Roon

Risico borstkanker door HRT onderschat

Gecombineerde hormoonvervangende therapie verhoogt het risico op borstkanker wellicht meer dan tot nu toe werd aangenomen. Dat komt doordat in eerdere studies veranderingen in gebruik gedurende de onderzoeksperiode niet altijd zijn meegenomen.

23-09-2016 | door Loes Ariaans

Paracetamol veilig bij astma

Zo-nodig-gebruik van paracetamol door kinderen met mild persisterend astma is even veilig als zo-nodig-gebruik van ibuprofen.

23-09-2016 | door PW

Postoperatief ijzer effectief

Een eenmalige gift intraveneus ijzer blijkt een eenvoudige maatregel om patiënten met postoperatieve anemie te behandelen.

22-09-2016 | door PW

Foliumzuur remt progressie CNS

Foliumzuur vermindert de progressie van chronische nierschade (CNS).

21-09-2016 | door PW

Beschikbaarheid indicaties neemt toe, maar kan beter

Te veel bureaucratie en niet het belang ervan voor de apotheker inzien; dat zijn de belangrijkste redenen dat huisartsen soms nog steeds geen indicaties delen. Specialisten informeren apothekers minder goed dan huisartsen, blijkt uit onderzoek van UPPER.

23-09-2016 | door Daphne Philbert, Ellen Koster, Marcel Bouvy

Gewichtstoename vaak reden tot staken van agomelatine

Gewichtstoename leidt vaak tot het staken van het gebruik van agomelatine. Bij andere bijwerkingen als duizeligheid en misselijkheid wordt de therapie meestal voortgezet. Opvallend is dat jongeren vaker klachten van mogelijke bijwerkingen ervaren dan ouderen. Dit blijkt uit de Valdoxan (agomelatine)-studie van Lareb Intensive Monitoring (LIM).

23-09-2016 | door Saskia Vorstenbosch en Anne-Marie van Gorp

Grote database toont gevolgen medicijngebruik van zwangere

Om medicijngebruik tijdens de zwangerschap en eventuele aangeboren afwijkingen goed te kunnen monitoren, zijn grote databases nodig. Die kunnen alleen gerealiseerd worden door regionale en Europese databases aan elkaar te koppelen, stelt promovenda Linda de Jonge. Dit kan belangrijke inzichten opleveren voor het gebruik van bijvoorbeeld antidepressiva en antibiotica tijdens de zwangerschap.

23-09-2016 | door Linda de Jonge

MFB's 2017 beschikbaar via KNMP Kennisbank

De landelijke set medisch farmaceutische beslisregels (MFB’s) 2017 voor openbaar apothekers is per 1 oktober te raadplegen op de KNMP Kennisbank. De set bestaat uit 25 beslisregels.

23-09-2016 | door KNMP

Apotheken scoren beter

“Goedemorgen, mijn kleinzoon zit onder de vlekjes, heeft u daar wat voor?” In totaal 910 apotheken kregen deze vraag vorig jaar voorgelegd door een mystery guest van onderzoeksbureau AMP (Apotheken Monitoring Program).

23-09-2016 | door Jeanne van Berkel en Jeltje Luinenburg

Start rol in één keer goed

Elke patiënt van Apotheek ’t Zuid die overstapt op een medicatierol krijgt bezoek van apotheker Emma van Roosmalen-de Feijter, voor instructie én een medicatiebeoordeling. “Patiënten krijgen zo snel vertrouwen in de medicatierol.”

23-09-2016 | door Edwin Bos
Back to top