Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW40

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Smeren

Smeren, smeren, smeren. Een advies van KWF Kankerbestrijding om je huid te beschermen tegen huidkanker. Smeer je in. Een landelijke campagne voor kinderen met speciaal insmeerlied om hen duidelijk te maken dat smeren tegen de zon net zo gewoon moet zijn als tandenpoetsen. Op de huid zitten. Het thema van het KNMP Najaarscongres, dat in het teken staat van dermatologie.

07-10-2016 | door Frans van den Houdt

Verkiezingskoorts

Is er een middel dat helpt tegen verkiezingskoorts?

07-10-2016 | door Ruud Coolen van Brakel

Smeerinstructie nodig bij verdovende crème

Meer uitleg is nodig bij het afleveren van Emla-crème, vindt Bijwerkingencentrum Lareb. Onlangs kwam daar een vierde melding binnen van iemand die de ernstige bijwerking methemoglobinemie ontwikkelde, doordat te veel crème was gesmeerd.

03-10-2016 | door Cindy Reinders

Vrije artsenkeuze bepalend bij keuze zorgverzekering

Bij de keuze voor een basiszorgverzekering vinden consumenten vrije artsenkeuze en de hoogte van de zorgpremie het belangrijkste.

06-10-2016 | door PW

Herexamen 2016 PW 40

Welke uitspraak over ciprofloxacine is juist?

05-10-2016 | door J.M.Z. van Tongeren

Groot onderzoek met filgotinib

Biotechnologiebedrijf Galapagos begint dit jaar een nieuw wereldwijd onderzoeksprogramma met zijn middel filgotinib. Daarbij wordt de werkzaamheid bij darmziekten verder onderzocht.

05-10-2016 | door PW

Overheidscampagne tegen taboe op depressie

Depressie is in Nederland de meest voorkomende reden van ziekteverzuim, maar toch is het nauwelijks een gespreksonderwerp. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dit veranderen en start daarom een landelijke publiekscampagne over depressie.

29-09-2016 | door PW

Patiënten tevreden over adviezen openbare apotheken

Oudere patiënten zijn tevreden over de manier waarop openbare apotheken toezien of geneesmiddelen met elkaar kunnen worden gecombineerd. Ook de medicatiebewaking is in orde als die wordt verricht door de apotheek.

27-09-2016 | door PW

CBG vindt geen defect in salbutamol-inhalator Sandoz

De klachten over de salbutamol Sandoz aërosol 100 microgram/dosis (RVG 34424) zijn niet te wijten aan de inhalator zelf, rapporteert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Vermoedelijk vormen de vele omzettingen naar dit type inhalator de verklaring voor het grote aantal meldingen.

27-09-2016 | door PW

Twee uitbreidingen indicaties, september 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over twee uitbreidingen van indicaties.

26-09-2016 | door PW

Positief advies voor vier generica

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over vier handelsvergunningen voor generica.

22-09-2016 | door DEB400060

SFK lanceert Uitgifte Gemist

De SFK lanceert op het KNMP-congres van 11 oktober de rapportage Uitgifte Gemist. Die stelt apotheken in staat patiënten te begeleiden bij de start van chronisch medicatiegebruik. De tool selecteert patiënten die niet op tijd een recept indienden voor hun tweede of derde uitgifte. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

07-10-2016 | door SFK

‘Elke patiënt heeft zijn eigen psoriasis’

Ongeveer een derde van de patiënten met psoriasis heeft vroeg of laat systemische therapie nodig. Volgens prof. dr. Peter van de Kerkhof is geen enkel middel de absolute kampioen, omdat de variatie tussen patiënten groot is. “Daarom hebben we een breed spectrum aan behandelingen nodig en zijn de interleukine-17-remmers een welkome aanvulling.”

07-10-2016 | door Cindy Reinders

Biologicals werken goed bij psoriasis, maar het kan beter

Door onder meer dosisaanpassing en gebruikmaking van genetische biomarkers voor responsmeting kan de behandeling van psoriasis met biologicals mogelijk verbeteren, concludeert promovenda Juul van den Reek. Haar onderzoek wijst bovendien uit dat niet bijwerkingen, maar ineffectiviteit een prominente rol speelt bij het gebruik van de biologicals etanercept, adalimumab en ustekinumab.

07-10-2016 | door J.M.P.A. van den Reek en E.M.G.J. de Jong

Nieuwe behandelingen op komst voor atopisch eczeem

Voor de behandeling van matig tot ernstig atopisch eczeem bij volwassenen zijn de eerste biologicals op komst. Deze zijn volgens hoogleraar Phyllis Spuls een goede aanvulling op het geregistreerde ciclosporine en enkele off label systemische middelen zoals methotrexaat. Voor de milde tot matige vorm worden, naast de hormoonzalven en calcineurineremmers, ook weer vaker teerpreparaten toegepast. Teer herstelt de huidbarrière en blijkt niet carcinogeen voor gebruikers.

07-10-2016 | door Cindy Reinders

‘Belangrijk dat ook patiënt aan het woord is’

In de dermatologie vinden op dit moment veel interessante ontwikkelingen plaats, bijvoorbeeld bij de behandeling van eczeem en psoriasis met biologicals, vertelt ziekenhuisapotheker Patricia van den Bemt, voorzitter van de programmacommissie van het KNMP-congres.

07-10-2016 | door KNMP

‘Moderne dermatologie vaak nog onbekend’

Apothekers zijn van grote betekenis voor de dermatologie, stelt dermatoloog Rick Hoekzema, als afdelingshoofd verbonden aan de ziekenhuizen AMC en VUmc in Amsterdam. “In het afgelopen decennium waren zij voortrekkers bij het opschonen van onze deels verouderde en wetenschappelijk ongefundeerde magistrale receptuur.”

07-10-2016 | door KNMP

Dermatologie - Op de huid zitten

Programma 11 oktober Beatrix Theater Utrecht

07-10-2016 | door KNMP

‘Help, mijn patiënt heeft een vlekje!’

Wanneer zijn rode vlekken of blaren op de huid een alarmsymptoom en wanneer valt het wel mee? Tijdens haar lezing hoopt Mieke Mulder, arts-klinisch farmacoloog en opleidingsdirecteur van de master Farmacie in Leiden, te kunnen overbrengen wat apothekers zelf kunnen doen, als een patiënt in de apotheek om advies vraagt bij huidproblemen door geneesmiddelen.

07-10-2016 | door KNMP

‘Zet de huidcrème naast de tandpasta’

Kinderdermatoloog Suzanne Pasmans van het Erasmus MC hoopt dat artsen en apothekers na haar presentatie inspiratie hebben gekregen om de behandeling van kinderen met eczeem een stap vooruit te helpen. Pasmans: “Het gaat mij erom dat de apotheker er de volgende dag wat aan heeft in de praktijk.”

07-10-2016 | door KNMP

Eczeempoli helpt patiënt crèmes juist te gebruiken

Het is moeilijk voor patiënten met eczeem om crèmes en zalven goed te smeren. Hoe dik doe je het op de huid? Op welke delen van de huid en hoe vaak? Hoeveel weken moet je smeren? Enkele eczeempoli’s helpen de zwaarst getroffen patiënten met uitgebreide smeerinstructies en eHealth: “Als je steeds tegen de haren in smeert, kun je ontstekingen krijgen.”

07-10-2016 | door Frits Baltesen

CV-risico psoriasis gelijk aan DM

Patiënten met psoriasis hebben mogelijk een even groot risico op cardiovasculaire aandoeningen als patiënten met diabetes type 2.

07-10-2016 | door PW

Adalimumab effectief tegen hidradenitis

Een behandeling met adalimumab gedurende twaalf weken vermindert de symptomen van hidradenitis suppurativa bij significant meer patiënten dan placebo. Dat bevestigen twee recente studies.

07-10-2016 | door Loes Ariaans

Handschoenen hoeven niet steriel

Bij kleine chirurgische ingrepen is het niet nodig om steriele handschoenen te dragen.

07-10-2016 | door PW

Combinatie beter bij melanoom

Combinatie van nivolumab met ipilimumab als eerstelijnsbehandeling van melanoom verbetert mogelijk de overleving ten opzichte van monotherapie met ipilimumab.

06-10-2016 | door PW

Omgebouwd herpes-simplexvirus nieuwe behandeloptie melanoom

Het herpes-simplexvirus type 1 is zodanig genetisch gemodificeerd dat het – na replicatie – in melanoomcellen zorgt voor celdood en een regionale antitumor-immuunrespons teweegbrengt. Deze nieuwe behandeloptie kan met name ingezet worden bij patiënten met melanoom stadia IIIB, IIIC en IVM1a.

07-10-2016 | door Alexander van Akkooi

Wkkgz: klagen én claimen

De verplichtingen uit de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) worden opgelegd aan zorgaanbieders en individuele zorgverleners en gelden dus ook voor apothekers. Het belangrijkste verschil met de huidige situatie is dat de Klachtencommissie Openbare Apotheken plaatsmaakt voor de geschilleninstantie van de Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE). Deze instantie is bevoegd een schadevergoeding van maximaal € 25.000 toe te kennen aan patiënten.

07-10-2016 | door Saskia Coppes

Elektronische verwerking opiumwetrecepten mogelijk

De KNMP maakte in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een handreiking voor een werkbare en heldere administratie van opiumwetgeneesmiddelen. Deze administratie mag gedeeltelijk digitaal gevoerd worden.

07-10-2016 | door KNMP

Dermatologische preparaten met ureum niet langer vergoed

Dermatologische preparaten met ureum worden per 1 januari 2017 niet langer vergoed. Het Zorginstituut Nederland oordeelt in een rapport dat er geen sprake is van rationele farmacotherapie.

07-10-2016 | door Shiwai Ng en Daphne Dost

Geïntegreerde zorg is goede zorg

Toeristen uit de hele wereld en forenzen zijn de belangrijkste klanten van Amsterdam Central Doctor & Pharmacy, een praktijk op het Centraal Station van Amsterdam waarin huisarts en apotheker nauw samenwerken.

07-10-2016 | door Frans van den Houdt
Back to top