Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW43

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Griepprik

Het is oktober, het stormt, dus wordt er weer heel wat gehoest, geproest en gesnotterd in huiskamers en op kantoren. Tijd voor de griepprik. Zeker voor mensen met een hoog risico op complicaties bij griep. Zou je denken.

28-10-2016 | door Frans van den Houdt

Boete

Een boete voor de fabrikant die de geneesmiddelen niet kan leveren …

28-10-2016 | door Jaap Dik

Osteoporose: hooguit 500 mg extra calcium

Niet maximaal 1000 mg, maar 500 mg extra calcium is nodig voor ouderen met osteoporose die via voeding onvoldoende kalk binnenkrijgen. Dat adviseert de Special Interest Group (SIG) Farmacotherapie bij Ouderen. Een dosis van 1000 mg, zoals vermeld in de huidige CBO-richtlijn, zou meer risico geven op gastro-intestinale klachten. Ook zijn er zorgen omtrent mogelijke cardiovasculaire bijwerkingen.

24-10-2016 | door Cindy Reinders

Herexamen 2016 PW 43

Welke uitspraak over de dosering van capecitabine is juist?

26-10-2016 | door C.A.T.C. Lunenburg en J.J. Swen

Dexamethason kan voortplanting schaden

Dexamethason kan nadelige effecten hebben op het nageslacht; onduidelijk is of het geneesmiddel de vruchtbaarheid ook schaadt. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

19-10-2016 | door DEB400060

Onderzoek naar voorspellen diabetes type 2

Wie krijgen diabetes type 2 en hoe groot is de kans dat iemand met deze ziekte last krijgt van complicaties, zoals oogproblemen en schade aan bloedvaten en zenuwen? Dat gaan twintig universiteiten en zes farmaceutische bedrijven samen onderzoeken, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

19-10-2016 | door PW

Metformine mag bij matige nierinsufficiëntie

Voor behandeling van diabetes mellitus type 2 acht het European Medicines Agency (EMA) metformine verantwoord bij matige nierinsufficiëntie (glomerulaire filtratiesnelheid [GFR] 30-60 ml/min).

19-10-2016 | door PW

Aanpassingen productinformatie, september 2016

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

29-09-2016 | door PW

Sterkte hiv-combinatie eist aandacht

Bij het hiv-middel Descovy (emtricitabine + tenofoviralafenamide [TAF]) is het van belang goed op de sterkte te letten.

18-10-2016 | door PW

Brexit zorgt voor lagere geneesmiddelenprijzen

De lagere koers van het Britse pond ten opzichte van de euro, al voor het referendum, leidt tot lagere geneesmiddelenprijzen in Nederland. In oktober 2016 daalde het prijspeil met 1,6%. Naar verwachting zullen de prijzen in april 2017 nog eens met 2% dalen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

28-10-2016 | door SFK

Geneesmiddelcombinaties met NSAID’s gevaarlijker dan gedacht

Niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) kunnen tot een maagbloeding leiden, maar zijn ook schadelijk voor het cardiovasculaire systeem. Onduidelijk was nog of de risico’s variëren per individueel NSAID. Promovenda Gwen Masclee onderzocht de risico’s en maakte een beslismodel om voor iedere patiënt te kunnen inschatten welk NSAID relatief het gunstigst is.

28-10-2016 | door Gwen Masclee

Prijswinnaars gaan uit van behoefte kwetsbare oudere

Twee projecten voor kwetsbare ouderen – ‘WijsGrijs’ van Pharmium-apotheken en ‘Kwetsbare ouderen’ van apothekers Sylvia Verwoert en Fleur de Groot – zijn voorbeelden van mensgerichte zorg. Dat vindt de jury van de KNMP Zorginnovatieprijs najaar 2016, die beide inzendingen deze prijs heeft toegekend.

28-10-2016 | door Edwin Bos

Met MFB's 90% minder 'onzin'

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) werkt te goed omdat apothekers veel overbodige informatie ontvangen; dat lezen Jaap Dik en Peter Wittop Koning in de opinie van Raymond Kolman. Ze delen zijn zorgen, maar zien andere oplossingen voor dit probleem.

28-10-2016 | door Jaap Dik en Peter Wittop Koning

‘Faalkans morning-afterpil groter’

Het EMA waarschuwde in augustus dat de morning-afterpil met levonorgestrel onbetrouwbaar wordt bij combinatie met enzyminductoren die de afbraak van levonorgestrel versnellen. De WFG keek ook naar ulipristal en gaat een stapje verder in zijn advies.

28-10-2016 | door Marianne le Comte, Annemarie Heersche en Arjan Polderman

Duurzaamheidsplan goed voor milieu en apothekers

Om het milieu te ontzien, hebben de belangrijkste partijen in de farmacie afgesproken te kijken hoe ze de hoeveelheid verpakkingsmateriaal kunnen terugdringen. De industrie moet op zoek naar alternatieven. Die zullen goed uitpakken voor het milieu en besparen de apothekers zelfs werk.

28-10-2016 | door Frits Baltesen

Meerderheid apothekers wil rokers begeleiden bij stoppen

Apothekers staan zeer positief tegenover het aanbieden van zorgprogramma’s voor stoppen met roken in hun apotheek. Ze zien het als een kans om zich te profileren als zorgverlener, maar zien de kosten als grootste struikelblok. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Apotheek Pillen en Praten, KNMP, Alliance Healthcare en MIRO.

28-10-2016 | door Brigit van Soest

Vergoeding voor infuuszorg

Voor infuuszorg aan osteoporosepatiënten heeft poliklinisch apotheker Bas Bruines, na lang onderhandelen, een zorgprestatie afgesproken met zorgverzekeraar VGZ.

28-10-2016 | door Edwin Bos
Back to top