Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Je had suiker en dan nam je een klontje minder. Of helemaal geen. Zo heette dat vroeger in de volks-mond. Niemand die sprak over diabetes mellitus of onderscheid maakte tussen type 1 en type 2. Of zelfs type 3, waarnaar ook al onderzoek wordt gedaan.
Soms krijg je vragen van patiënten die heel moeilijk te plaatsen zijn, zonder wat extra achtergrondinformatie.
Een uraciltest voorspelt ernstige bijwerkingen bij patiënten die chemotherapie krijgen met fluorouracil of capecitabine. Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Maurice van Staveren. “Hiermee kunnen we patiënten veel leed besparen.”
Welke uitspraak over spironolacton is juist?
Om reumapatiënten meer regie te geven over hun eigen zorgproces heeft het centrum voor revalidatie en reumatologie Reade de ReumaMeter app ontwikkeld. Met deze app, die geschikt is voor alle vormen van reuma, kan het ziekenhuis reumapatiënten thuis monitoren via vragenlijsten en iPhone-sensoren.
Het is hard nodig om op Europees niveau onderzoek te doen naar de oorzaken en genezing van dementie.
Het verwisselen van spuiten voor epidurale en intraveneuze toediening is niet langer mogelijk door de introductie van spuiten met een unieke aansluiting.
7% van de Nederlanders heeft in 2016 geneesmiddelen online gekocht, dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met 2012.
Bert Leufkens stopt op 1 augustus 2017 als voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verzoekt fabrikanten van niet-receptplichtige geneesmiddelen om op elke hersluitbare verpakking een houdbaarheidstermijn na openen te vermelden.
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) meent dat zowel Epclusa (sofosbuvir + velpatasvir) als Zepatier (elbasvir + grazoprevir) in aanmerking komt voor opname in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het ZIN adviseert de minister prijsarrangementen te bedingen, zoals ook is gebeurd bij andere direct werkende antivirale middelen (DAA’s) tegen hepatitis C.
Abasaglar is één van de weinige biosimilars binnen de eerstelijnszorg. Deze variant van insuline glargine heeft ruim een jaar na introductie nog maar een beperkt marktaandeel. Door aanwijzing binnen het preferentiebeleid door VGZ voor nieuwe gebruikers per september van dit jaar neemt dat aandeel enigszins toe. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Genezing van diabetes type 1 is ver weg, maar de komst van een sensor waarmee patiënten – zonder vingerprikken – eenvoudig hun glucosewaarde kunnen aflezen, brengt de diabeteszorg wel een stap voorwaarts, stelt hoogleraar Cees Tack. “Vooral als zorgverzekeraars tot vergoeding overgaan.” Een sensor gekoppeld aan een insulinepomp komt er mogelijk voor moeilijk instelbare patiënten.
Meerdere keren per dag bloed prikken, koolhydraten tellen en insuline spuiten. Mogelijk hoeft dat binnenkort allemaal niet meer dankzij de bi-hormonale kunstalvleesklier op zakformaat, een uitvinding van diabetespatiënt en ondernemer Robin Koops. “Van sporten tot alcohol drinken en slapen, de patiënt hoeft nergens meer bij na te denken.”
Artsen volgen niet altijd de richtlijnen voor diabetes mellitus type 2 en stellen een behandeling met insuline nog wel eens uit. Wanneer eerder gestart wordt met insuline is de kans op een betere glucoseregulatie echter vergroot, blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Mast. “Ook is meer aandacht nodig voor jonge patiënten die met minder gunstig glucoseverloop te maken hebben.”
Zwangerschapsdiabetes is een ernstige aandoening, waarvan de incidentie toeneemt en waarschijnlijk blijft stijgen. Metformine blijkt net als insuline effectief in de glucoseregulatie bij zwangerschapsdiabetes. Vergeleken met insuline is er bij de moeder minder gewichtstoename en minder kans op hypertensieve aandoeningen. Ook het risico op neonatale hypoglykemie is kleiner.
Binnenkort komt meer duidelijkheid over het goed gebruik en de kwaliteit van bloedglucosemeters. De KNMP en vele andere betrokken zorgpartijen werken aan een consensusdocument dat helderheid biedt na de onrust die was ontstaan over de kwaliteit van medische hulpmiddelen en de substitutie.
Een groep zorgverleners in de regio Zwolle heeft een reeks kenmerken geformuleerd waaraan bloedglucosemeters zouden moeten voldoen. De basis daarvan is onder meer een enquête onder patiënten. Daaruit blijkt dat veel mensen met diabetes vinden dat het gebruiksgemak beter kan.
Een nieuwe KNMP-richtlijn, de zorgstandaard van de Diabetes Federatie, de kwaliteit van bloedglucosemeters en biosimilars. In het afgelopen jaar waren er volop ontwikkelingen in de farmaceutische zorg voor diabetespatiënten, waarmee de zorgcoördinator en de Special Interest Group (SIG) Diabetes zich bezighielden.
Na 35 jaar in het vak geniet apotheker Jan Vroom nog altijd van zijn werk, vooral van de toenemende professionalisering.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad